BACK TO
TOP
Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Βακτηριωμένα καρπούζια και πεπόνια σε Αττική και Βοιωτία

Σοβαρές βλάβες στην επιφάνεια προσβεβλημένων καρπών παρατηρήθηκαν στις περιοχές της Αττικής και της Βοιωτίας λόγω βακτηριακής κηλίδωσης των καρπών της καρπουζιάς και της πεπονιάς. Το συγκεκριμένο παθογόνο εξαπλώνεται στη καλλιέργεια μέσω μολυσμένων φυτών, σπόρων, αρδευτικού νερού καθώς και μέσω των μη απολυμασμένων εργαλείων, δημιουργώντας νεκρωτικές κηλίδες σε διάφορα μέρη των φυτών που προσβάλλει.

1595250555_0_karpouzi_2020

228
0

Τα ευρήματα εντόπισε το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο με τους ειδικούς να συστήνουν ψεκασμούς με χαλκούχα σκευασμάτα, καταστροφή των ασθενών φυτών και χρήση πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού για τον περιορισμό εξάπλωσης του παθογόνου.

Διαβάστε αναλυτικά τη σχετική ανακοίνωση:

Ύστερα από εργαστηριακή εξέταση στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο δειγμάτων φυτών καρπουζιάς και πεπονιάς από τη Βοιωτία και την Αττική, διαπιστώθηκε η παρουσία του επιβλαβούς οργανισμού Acidovorax citrulli (βακτήριο) που προκαλεί ασθένεια γνωστή ως «βακτηριακή κηλίδωση των καρπών της καρπουζιάς και της πεπονιάς». To εν λόγω φυτοπαθογόνο βακτήριο προσβάλλει κυρίως φυτά καρπουζιάς και πεπονιάς, όμως έχουν αναφερθεί προσβολές και σε άλλα φυτά της οικογένειας των κολοκυνθοειδών όπως η αγγουριά, η κολοκυθιά και η κολοκύθα. Η μετάδοση του A. citrulli μπορεί να γίνει από μολυσμένα φυτάρια προς φύτευση, μολυσμένους σπόρους, με την άρδευση καθώς και μηχανικά μέσω των εργαλείων και όσων ασχολούνται στις καλλιεργητικές εργασίες. Αρχικώς εμφανίζονται καστανές, γωνιώδεις νεκρωτικές κηλίδες στα φύλλα και τους μίσχους. Στην επάνω επιφάνεια του καρπουζιού δημιουργούνται σκουρόχρωμες ελαιώδεις κηλίδες λίγων χιλιοστών που σύντομα επεκτείνονται καλύπτοντας επιφάνεια αρκετών εκατοστών με ακανόνιστα περιθώρια. Σε λίγες ημέρες η βλάβη μπορεί να καλύψει όλη την επιφάνεια του καρπού. Ενδέχεται να εμφανιστούν ρωγμές στην επιφάνεια του καρπουζιού με αποτέλεσμα τη σήψη του καρπού. Δεν υπάρχουν θεραπευτικά μέτρα στα προσβεβλημένα φυτά. Στους καλλιεργητές καρπουζιών και πεπονιών, προκειμένου να περιορίσουν τις απώλειες στις καλλιέργειες τους, συστήνεται καταστροφή των ασθενών φυτών, καθώς και των γειτονικών με αυτά φυτών και αποφυγή άρδευσης με τεχνητή βροχή και δημιουργία υπερβολικής υγρασίας στο έδαφος. Απαραίτητος κρίνεται ο ψεκασμός των υπολοίπων φυτών της καλλιέργειας με εγκεκριμένα χαλκούχα σκευάσματα, ακολουθώντας τις οδηγίες του παρασκευαστή οίκου. Τα κολοκυνθοειδή είναι ευπαθή στην εφαρμογή χαλκού και γι΄ αυτό πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των σκευασμάτων για την αποφυγή τυχόν προβλημάτων φυτοτοξικότητας. Επίσης, η καταστροφή των ζιζανίων και των υπολειμμάτων της καλλιέργειας μετά το πέρας αυτής και η λήψη μέτρων υγιεινής κατά την διάρκεια των καλλιεργητικών εργασιών, μειώνουν αποτελεσματικά τον κίνδυνο μετάδοσης τόσο σε μελλοντικές καλλιέργειες, όσο και μεταξύ των φυτών της ίδιας καλλιεργητικής περιόδου. Για την εγκατάσταση νέων καλλιεργειών συνιστάται αμειψισπορά για τρία τουλάχιστον χρόνια με φυτά τα οποία δεν είναι ξενιστές του φυτοπαθογόνου βακτηρίου A. citrulli, πριν την επαναφύτευση καλλιέργειας κολοκυνθοειδών και έπειτα, χρήση μόνο πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού (φυτά προς φύτευση, σπόρος).

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία