BACK TO
TOP
Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Μετασυλλεκτική αντιμετώπιση βακτηριώσεων στο Βαμβάκι λόγω πράσινου σκουληκιού

Καίριας σημασίας για τους παραγωγούς βάμβακος έχει αποτελέσει η μετασυλλεκτική αντιμετώπιση του πράσινου σκουληκιού, στις βαμβακοκαλλιέργειες που κατά την τρέχουσα περίοδο εμφάνισαν βακτηριώσεις από το παθογόνο Xanthomonas citri pv. malvacearu στη περιοχή της Δράμας. Συγκεκριμένα, απαιτείται άμεση στελεγχοκοπή με θρυμματισμό και άροση ανεξαρτήτως της επόμενης καλλιέργειας μετά την συγκομιδή του βαμβακιού.

babaki

50
0

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται τα αγροτεμάχια των οποίων το έδαφος είναι αργιλώδες (βαρύ), όπου κρίνεται απαραίτητη η χορήγηση 2-3 μονάδων αζώτου (αμμωνιακής μορφής) πριν το όργωμα, σύμφωνα με τους γεωπόνους του Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Δράμας.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά τις οδηγίες της ΔΑΟΚ Δράμας

Οι εμπεριστατωμένες έρευνες που έχουν διεξαχθεί στην περιοχή μας έχουν αποδείξει ότι υπάρχει εγκατεστημένος πληθυσμός του πράσινου σκουληκιού. Αυτό σημαίνει ότι το έντομο διαχειμάζει τοπικά στην περιοχή. Η πληθυσμιακή εξέλιξη του εντόμου (άρα και οι προκαλούμενες ζημιές στις βαμβακοφυτείες) κατά την επόμενη καλλιεργητική περίοδο εξαρτάται από τον πληθυσμό της διαχειμάζουσας γενεάς, δηλαδή από το πλήθος των νυμφών που διαχειμάζουν επιτυχώς και εξέρχονται την άνοιξη από το έδαφος των βαμβακοφυτειών της προηγούμενης καλλιεργητικής περιόδου. Η επιτυχής διαχείριση των εντόμων που διαχειμάζουν ως νύμφες εντός του εδάφους αποτελεί έναν κρίσιμο παράγοντα της αντιμετώπισης του εντόμου για τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Δηλαδή, όσο μικρότερος είναι ο πληθυσμός που θα καταφέρει να διαχειμάσει, τόσο μικρότερη θα είναι η προσβολή των νέων βαμβακοφυτειών. Στους αγρούς βαμβακιού στους οποίους διαπιστώθηκαν βακτηριακές προσβολές (Xanthomonas citri pv. malvacearum) κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο απαιτείται να ληφθούν απαραιτήτως μέτρα πρόληψης της διαχείμασης του παθογόνου.

Έχοντας υπόψιν τα παραπάνω, μετά τη συγκομιδή συνιστάται να γίνει στελεγχοκοπή και θρυμματισμός των υπολειμμάτων της καλλιέργειας με καταστροφέα. Επίσης, απαραίτητη κρίνεται η άροση του εδάφους (όργωμα με αναστροφή) σε βάθος 20 έως 25 εκατοστών σε όλα τα χωράφια που καλλιεργήθηκαν με βαμβάκι ανεξαρτήτως της επόμενης καλλιέργειας που θα ακολουθήσει. Με τον τρόπο αυτόν επιτυγχάνονται:

  1. Η μεταφορά μέρους του πληθυσμού των νυμφών στην επιφάνεια και έκθεσή τους σε αντίξοες μετεωρολογικές συνθήκες.
  2. Η μεταφορά μέρους του πληθυσμού των νυμφών σε μεγαλύτερα βάθη με επακόλουθο τη μηχανική αδυναμία εξόδου των ενηλίκων την άνοιξη.
  3. Η καταστροφή των διόδων εξόδου των ενηλίκων (διαδρομές που έχουν ήδη δημιουργήσει στο έδαφος οι προνύμφες τελευταίου σταδίου λίγο πριν νυμφωθούν).
  4. Ενσωμάτωση των καλλιεργητικών υπολειμμάτων στο έδαφος και επιτάχυνση τής αποικοδόμησής τους. Έτσι αποτρέπεται η παραμονή στο έδαφος του μολύσματος της βακτηριακής ασθένειας του βαμβακιού (X. citri pv. malvacearum).

 Ιδιαίτερη επιμέλεια χρειάζεται να δείξουν οι καλλιεργητές των οποίων τα εδάφη είναι βαριά (αργιλώδη). Εκεί για την καλύτερη αποικοδόμηση συνιστάται η χορήγηση 2-3 μονάδων αζώτου (αμμωνιακής μορφής) πριν το όργωμα. Όσον αφορά τις μετασυλλεκτικές καλλιεργητικές επεμβάσεις, εφόσον εφαρμόζονται από το σύνολο των καλλιεργητών, αποτελούν:

 α) σημαντικό τρόπο ελέγχου του πράσινου σκουληκιού

 β) σημαντικό παράγοντα αποτροπής της ανάπτυξης ανθεκτικότητας του πράσινου σκουληκιού στα χρησιμοποιούμενα εντομοκτόνα και

γ) αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης επανεμφάνισης της βακτηρίωσης στο βαμβάκι, σε συνδυασμό με αμειψισπορά ενός έτους στους αγρούς που καλλιεργήθηκαν με βαμβάκι και στους οποίους εκδηλώθηκαν έντονα συμπτώματα της ασθένειας.

 Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις Οδηγίες Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας στη Βαμβακοκαλλιέργεια (ΥΠ.Α.Α.Τ.), οι οποίες έχουν ισχύ δυνάμει του Νόμου 4036/2012 (Α' 8), οι παραπάνω μετασυλλεκτικές μεταχειρίσεις εντάσσονται στις υποχρεωτικές γενικές αρχές ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας της καλλιέργειας βαμβακιού.

 Οι Οδηγίες είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΥΠ.Α.Α.Τ. (http://www.minagric.gr – Αγρότης-Επιχειρηματίας, Γεωργία, Φυτοπροστασία, Ολοκληρωμένη Φυτοπροστασία, Οδηγίες Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας).

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία