BACK TO
TOP
Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Επανάληψη ψεκασμών για μονίλια, επεμβάσεις για θρίπες στην πτώση των πετάλων νεκταρινιάς

Σε έκδοση δελτίου γεωργικών προειδοποιήσεων προχώρησαν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Φυτοπροστασίας Θεσσαλονίκης για την καλλιέργεια της νεκταρινιάς και της ροδακινιάς.

Capture

329
0

ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ (κυρίως)- ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ

ΘΡΙΠΕΣ (Frankliniella occidentalis, Taeniothrips spp, Thrips spp)

  • Τα ενήλικα έντομα τρέφονται στα άνθη αλλά δεν επιφέρουν σημαντική ζημιά. Η ζημιά προκαλείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από την τροφική δραστηριότητα των προνυμφών στην πτώση των πετάλων (στάδιο G). Η ζημιά στους καρπούς είναι κυρίως ποιοτική και φαίνεται με την μορφή επιδερμικών αλλοιώσεων (εσχαρώσεων) και παραμορφώσεων. Τα νεκταρίνια είναι πιο ευαίσθητα.
  • Να αποφεύγεται η καλλιέργεια και η καταστροφή των άγριων χόρτων του οπωρώνα την περίοδο της άνθησης. Οι θρίπες διαχειμάζουν στα άγρια χόρτα και εάν αυτά καταστραφούν οι θρίπες θα μετακινηθούν στα ανθισμένα δέντρα.
  • Οι περισσότερες ποικιλίες βρίσκονται στην άνθηση (στάδιο F), ενώ αντίστοιχα στις ορεινές περιοχές βρίσκονται στο στάδιο D-E. D (Εμφάνιση στεφάνης E Εμφάνιση στημόνων F Άνθηση G Πτώση πετάλων)
  • Να γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος στο τέλος της άνθησης (στάδιο F προς G) σε πέντε σημεία του οπωρώνα επιλέγοντας 10 τυχαία δέντρα και μία ταξιανθία σε κάθε δέντρο. Εξετάστε τις ταξιανθίες για παρουσία νυμφών. Τινάξτε τις ταξιανθίες πάνω από ένα ανοιχτόχρωμο χαρτόνι και καταμετρήστε τα τέλεια.
  • Εάν καταμετρηθούν 2 τέλεια ή διαπιστωθεί παρουσία νεαρών νυμφών να γίνει επέμβαση με εγκεκριμένα σκευάσματα στο τέλος της άνθησης – πτώση πετάλων.
  • Η επέμβαση να γίνει μετά τη δύση του ηλίου.
  • Να δοθεί προσοχή στην απόφαση επέμβασης και στην επιλογή του σκευάσματος για την επίπτωση στους πληθυσμούς φυσικών εχθρών και στις μέλισσες.
  • Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων (μέγιστος αριθμός εφαρμογών ανά καλλιεργητική περίοδο): Abamectin (2), Abamectin + Acrinathrin (1), Acrinathrin (1-2, Από την πτώση των πετάλων μέχρι την πλήρη ωρίμανση (BBCH 67-87), Abamectin + Chlorantraniliprole (2), Acetamiprid (2), Aluminium silicate (kaolin) (4), Beauveria bassiana strain atcc 74040 (5), Betacyfluthrin (2, Απαγορεύεται από 20-03-2021 η τιμολόγηση του σκευάσματος από τον κάτοχο της έγκρισης προς τα καταστήματα εμπορίας ΦΠ. Επιτρέπεται η πώληση των υπαρχόντων αποθεμάτων του σκευάσματος από τα καταστήματα χονδρικής ή λιανικής πώλησης έως 20-06-2021. Επιτρέπεται η χρήση των υπαρχόντων αποθεμάτων του σκευάσματος από τους επαγγελματίες χρήστες έως 20-07- 2021), Deltamethrin (1), Fatty acid potassium salt (4), Formetanate (1), Lambda-Cyhalothrin (2), Phosmet (2, Εφαρμογή κατά την περίοδο σχηματισμού και χρωματισμού των καρπών (BBCH 71 - 85), Spinetoram (1), Spirotetramat (2, Εφαρμογές μετά την πτώση των πετάλων BBCH: 69-79), tauFluvalinate (1).
  • Κατά την επιλογή του Φυτοπροστατευτικού Προϊόντος, να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο και χρόνο εφαρμογής.
  • Για την επιλογή του κατάλληλου Φυτοπροστατευτικού Προϊόντος μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ στο ακόλουθο link, επιλέγοντας καλλιέργεια (ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ/ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ) και έντομο (εχθρό) (Θρίπες): http://wwww.minagric.gr/syspest/syspest_ENEMY_crops.aspx

ΦΥΛΛΟΒΙΟΣ – ΠΕΡΙΤΕΛΟΣ

(ΚΛΕΟΝΟΣ)

  • Μικρά κολεόπτερα που προσβάλλουν τα άνθη και τους νεαρούς καρπούς της νεκταρινιάς και από τους παραγωγούς αναφέρονται ως «κλεονός».
  • Να αποφεύγεται η καλλιέργεια και η καταστροφή των άγριων χόρτων του οπωρώνα (όπως και για το θρίπα παραπάνω) την περίοδο της άνθησης. Με την παραπάνω επέμβαση για το θρίπα επιτυγχάνεται και συνδυασμένη καταπολέμηση των κολεοπτέρων αυτών.
  • Η άνοδος του «κλεονού» στα δένδρα αναμένεται μαζική μετά την πτώση των πετάλων.
  • Στους οπωρώνες που παρατηρούνται προσβολές συνιστάται η δημιουργία ζωνών σε κάθε δένδρο με εντομολογική κόλλα ή με κολλητικές ταινίες διπλής όψης.

ΜΟΝΙΛΙΑ (Monilinia fructicοla, Monilinia laxa, Monilinia fructigena)

  • Από τους μουμιοποιημένους καρπούς κυρίως, που παρέμειναν πάνω στο δέντρο είτε στο έδαφος, προέρχονται τα κονίδια που μολύνουν τα άνθη. Η διασπορά των κονιδίων γίνεται με βροχή και άνεμο. Οποιοδήποτε κονίδιο βρεθεί σε ανοιχτό άνθος και υπάρχει υγρασία, βλαστάνει και προσβάλει το άνθος.
  • Οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες θερμοκρασίες αποτελούν ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη της ασθένειας. Να ενημερώνεστε από τα δελτία καιρού για τις επερχόμενες βροχοπτώσεις (κυρίως από το Σάββατο 20-3-2021) στην περιοχή σας. Στους οπωρώνες που δεν έγινε πρόσφατα επέμβαση πρέπει να γίνει άμεσα. Προγραμματίστε επέμβαση έτσι ώστε να έχει στεγνώσει το ψεκαστικό υγρό πριν τις βροχοπτώσεις.
  • Συμβουλευτείτε πότε έγινε η τελευταία επέμβαση, τη δραστική ουσία που χρησιμοποιήθηκε, καθώς και την χρονική κάλυψη που δίνει αυτή.
  • Εάν παραταθεί η άνθηση και συνεχιστεί ο βροχερός καιρός θα χρειαστεί επανάληψη.
  • Οι εγκεκριμένες δραστικές ουσίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων έχουν δοθεί σε προηγούμενα δελτία (No 5/1 Μαρτίου 2021).
  • Να δοθεί προσοχή στην επιλογή των σκευασμάτων για την επίπτωση στους πληθυσμούς φυσικών εχθρών και στις μέλισσες.

 Αναλυτικά το δελτίο φυτοπροστασίας εδώ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία