BACK TO
TOP
Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Προληπτικοί ψεκασμοί για φόμοψη και ωίδιο στα αμπέλια

Με τα πρέμνα να εξέρχονται σταδιακά από το στάδιο του ληθάργου, οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Φυτοπροστασίας Ιωαννίνων συνιστά την πραγματοποίηση προληπτικών επεμβάσεων κατά των μυκητολογικών ασθενειών της φόμοψης και του ωίδιου καθώς και ελέγχων για προσβολές οφθαλμών από έντομα και για παρουσία θρίπα.

ektyjissss-800x600

68
0

Ιδιαίτερα σε αγρούς με γνωστό ιστορικό στις παραπάνω προσβολές, συστήνεται στους παραγωγούς να πραγματοποιούν εγκαίρως ικανό αριθμό προληπτικών ψεκασμών (πριν την βροχή). Για την φόμοψη, σε περιοχές που ενδημεί η ασθένεια, συνιστάται να γίνουν 1 με 3   προληπτικές εφαρμογές εγκεκριμένων σκευασμάτων, με τον πρώτο ψεκασμό να διενεργείται στο στάδιο έκπτυξης των οφθαλμών και τον δεύτερο αμέσως μετά τον σχηματισμό του πρώτου φύλλου.

Αντίστοιχα αμπελώνες που παρουσίασαν την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο εκτεταμένες προσβολές από ωίδιο προτείνεται να πραγματοποιηθεί μια τουλάχιστον επέμβαση από το στάδιο της έκπτυξης 2-3 φύλλων. Σε ευαίσθητες ποικιλίες που παρατηρείται έξοδος προσβεβλημένων βλαστών συστήνεται επιπλέον της επέμβασης, να απομακρύνονται και να καταστρέφονται τα προσβεβλημένα όργανα.  

Αναλυτικά το δελτίο φυτοπροστασίας με τις οδηγίες προς τους παραγωγούς διαθέσιμο εδώ.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία