BACK TO
TOP
Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Δειγματοληψίες για ψύλλα και επεμβάσεις για βακτηριακό κάψιμο αχλαδιάς

Σε έκδοση δελτίου γεωργικών προειδοποιήσεων για την καλλιέργεια της αχλαδιάς προχώρησε το Περιφερειακό Κέντρο Φυτοπροστασίας Θεσσαλονίκης, συνιστώντας στους παραγωγούς να πραγματοποιήσουν δειγματοληψίες ώστε να αποφασιστεί η αναγκαιότητα επέμβασης κατά της ψύλλας και να ψεκάσουν (αν δεν το είχαν ήδη κάνει) για το βακτηριακό κάψιμο.

anthismenes-axladies-santa

58
0

 

 

ΨΥΛΛΑ ΤΗΣ ΑΧΛΑΔΙΑΣ (Cacopsylla sp., Homoptera: Psyllidae)

Στις δειγματοληψίες που πραγματοποιήθηκαν στους αχλαδεώνες της περιοχής μας, διαπιστώθηκαν και προνύμφες τελευταίου σταδίου (L5). Προνύμφες τελευταίων σταδίων

  • Συστήνεται να γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος στις ταξιανθίες του οπωρώνα επιλέγοντας 25 τυχαία δέντρα και μία ταξιανθία σε κάθε δέντρο. Εξετάστε τις ταξιανθίες για παρουσία αυγών ή προνυμφών (εικόνα).
  • Εάν διαπιστωθεί παρουσία προνυμφών ή αυγών σε περισσότερο από 5% των ανθοδεσμών, να γίνει άμεσα επέμβαση.
  • Οι εγκεκριμένες δραστικές ουσίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων έχουν δοθεί σε προηγούμενο δελτίο (No 6/3 Μαρτίου 2021).
  • Κατά την επιλογή του Φυτοπροστατευτικού Προϊόντος, να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο και χρόνο εφαρμογής.
  • Για την επιλογή του κατάλληλου Φυτοπροστατευτικού Προϊόντος μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ στο ακόλουθο link, επιλέγοντας καλλιέργεια (ΜΗΛΟΕΙΔΗ/ΑΧΛΑΔΙΑ) και έντομο (εχθρό) (Cacopsylla pyri (L.), Ψύλλα αχλαδιάς): http://wwww.minagric.gr/syspest/syspest_ENEMY_crops.aspx


ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΟ ΚΑΨΙΜΟ ΑΧΛΑΔΙΑΣ (Erwinia amylovora Burrill Winslow et al.)

Ιδιαίτερα καταστρεπτική ασθένεια για την αχλαδιά. Οι περισσότερες εμπορικές ποικιλίες είναι ευπαθείς στο βακτηριακό κάψιμο. Είναι δυνατόν μέσα σε λίγους μήνες να ξηράνει παραγωγικά δένδρα.

  • Χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι το μαύρισμα των ταξιανθιών, των φύλλων και των βλαστών, που μοιάζουν να είναι «καμένα» από φωτιά.
  • Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών ευνοούν την ανάπτυξη του βακτηρίου. Συνιστάται άμεση επέμβαση στις ποικιλίες που βρίσκονται στην άνθηση και δεν έγινε πρόσφατα επέμβαση.
  • Από την άνθηση και μέχρι τις αρχές καλοκαιριού να επιθεωρείτε τα κτήματα και να αφαιρείτε και να καίτε τα προσβεβλημένα κλαδιά. Οι τομές πρέπει να γίνονται 50 - 60 εκ. κάτω από το ορατό σύμπτωμα και πάντα με ξηρό καιρό. Επίσης να αφαιρείτε τους ταχυφυείς και τα παραβλάσταρα. Να απολυμαίνετε τα εργαλεία με εμβάπτιση σε διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% για 2 - 3 δευτερόλεπτα μετά από κάθε δένδρο. Μετά το τέλος των εργασιών να πλένετε και να λαδώνετε τα εργαλεία, διότι η χλωρίνη είναι ισχυρό οξειδωτικό.
  • Για την επιλογή του κατάλληλου Φυτοπροστατευτικού Προϊόντος μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ στο ακόλουθο link, επιλέγοντας καλλιέργεια (ΜΗΛΟΕΙΔΗ/ΑΧΛΑΔΙΑ) και παθογόνο (Erwinia amylovora, Βακτηριακό κάψιμο): http://wwww.minagric.gr/syspest/syspest_bfuncs_crops.aspx
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία