BACK TO
TOP
Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Επικείμενες βροχοπτώσεις αυξάνουν τον κίνδυνο για μολύνσεις από μονίλια στις κερασιές

Σε δελτίο που εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Φυτοπροστασίας Θεσσαλονίκης οι γεωπόνοι ενημερώνουν τους κερασοπαραγωγούς να είναι σε επιφυλακή για επικείμενες μολύνσεις από μονίλια καθώς και να επιθεωρούν τα κτήματά τους για συμπτώματα ανθράκωσης και προσβολές από σκολύτες.

2013_-04_κερασια_αρδας_010

22
0

 

ΚΕΡΑΣΙΑ ΜΟΝΙΛΙΑ (Monilinia fructicοla, Monilinia laxa, Monilinia fructigena)

  • Οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες θερμοκρασίες, δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωση της ασθένειας. Επίσης, αναμένονται ξανά βροχοπτώσεις από την Παρασκευή 23/04.
  • Συνιστάται η προστασία των ποικιλιών που βρίσκονται στο στάδιο G (πτώση πετάλων).
  • Οι εγκεκριμένες δραστικές ουσίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων έχουν δοθεί σε προηγούμενο δελτίο (No 09/1 Απριλίου 2021).

 

ΑΝΘΡΑΚΩΣΗ (Gnomonia erythrostoma – Ατελής μορφή το Cylindrosporium pruni-cerasi)

  • Τα προσβεβλημένα φύλλα παρουσιάζουν διάσπαρτες, μικρές, πολυάριθμες υποκίτρινες ή υπέρυθρες κηλίδες που αργότερα γίνονται καστανές. Τα φύλλα αυτά προοδευτικά κάμπτονται προς τα κάτω, ξηραίνονται και παραμένουν στο δέντρο και το χειμώνα.
  • Σε περίπτωση που διαπιστώθηκε την προηγούμενη χρονιά προσβολή (άρα υπάρχουν ξερά φύλλα στα δένδρα το χειμώνα), συνιστάται επέμβαση στο στάδιο I (απόσπαση του κάλυκα).
  • Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων (μέγιστος αριθμός εφαρμογών ανά καλλιεργητική περίοδο): Dodine (2), Fenbuconazole (4), Mancozeb (4).

ΣΚΟΛΥΤΗΣ (Coleoptera: Curculionidae, Scolytinae)

  • Αναμένεται τέλη Απρίλη η έξοδος των ενηλίκων από τα κλαδιά των δένδρων. Σε κερασεώνες με προσβολές από το μικρό αυτό σκαθάρι συνιστάται άμεσα το κάψιμο των ξερών προσβεβλημένων κλαδιών (υπόλοιπα του κλαδέματος ή εντομοπαγίδες).
  • Επιθεωρείτε τακτικά τους οπωρώνες μέχρι μέσα Μαΐου, για διαπίστωση δραστηριότητας των εντόμων (συνήθως εκρέει κόμμι από τις οπές εισόδου).
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία