BACK TO
TOP
Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Με φυσικούς εχθρούς η καταπολέμηση 1ης γενιάς πράσινου σκουληκιού στο βαμβάκι

Σε καλή "φόρμα" φαίνεται να είναι τα ωφέλημα έντομα στα βαμβακοχώραφα λίγο πριν τις πρώτες πτήσεις του πράσινου σκουληκιού, με τους γεωπόνους να καλούν τους παραγωγούς να απέχουν από ψεκασμούς την παρούσα περίοδο ώστε να προστατέψουν τους "συμμάχους" τους κατά του πράσινου σκουληκιού.

unnamed__2__11

89
1

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι βαμβακοπαραγωγοί την παρούσα περίοδο καθώς αναμένεται η εμφάνιση της πρώτη γενιά του πράσινου σκουληκιού στην καλλιέργεια, που θα διαρκέσει περίπου έως τα μέσα Ιουλίου.

Η ΔΑΟΚ Δράμας καλεί τους βαμβακοπαραγωγούς να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, εφόσον παρατηρήσουν σκουλήκια, καθώς δεν πρόκειται για την επικίνδυνη γενιά του Αυγούστου. Είναι η πρώτη «ακίνδυνη» γενιά, που δεν αναπτύσσει σημαντικούς πληθυσμούς και οι όποιες ζημιές στα καρποφόρα όργανα αναπληρώνονται πολύ σύντομα.

Τα βαμβακόφυτα, αυτή την εποχή, βρίσκονται στο στάδιο σχηματισμού των χτενιών, και εκπτύσσουν κάθε 3 μέρες ένα καινούργιο χτένι σε κάθε ψηλότερο κλαδί και κάθε 6 μέρες, ένα νέο χτένι, σε δευτερογενή θέση, πάνω στο ίδιο κλαδί. Σε κάθε μέτρο βαμβακοφυτείας υπάρχουν 100 χτένια, περίπου. Αν χτυπηθούν 1 ή και 5 χτένια το μέτρο, απ’ αυτή τη γενιά του σκουληκιού, είναι μία προσωρινή, ασήμαντη ζημιά της τάξης του 2-3% που πολύ γρήγορα, όπως αναφέρεται παραπάνω, θα αναπληρωθεί, ενώ τις περισσότερες χρονιές δεν υπάρχει ούτε αυτή η ελάχιστη ζημιά.

Να σημειωθεί ότι επικίνδυνη είναι η δεύτερη γενιά του Αυγούστου, που αποτελεί και τον ουσιαστικό εχθρό της βαμβακοκαλλιέργειας. Βασική επιδίωξη είναι μέχρι τα τέλη Ιουλίου να μην γίνουν ψεκασμοί με εντομοκτόνα για να παραμείνουν τα χωράφια γεμάτα με ωφέλιμα έντομα. Σύμφωνα με μετρήσεις φαίνεται ότι οι πληθυσμοί ωφέλιμων στα χωράφια αυτή την περίοδο είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα, με τους γεωπόνους να εφιστούν την προσοχή και να τονίζουν την σημαντικότητα προστασίας τους.

Στο παραπάνω πλαίσιο είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να αποφευχθείο  χημικός ψεκασμός για την πρώτη γενιά.

Οι βαμβακοπαραγωγοί, ωστόσο, πρέπει να έχουν το νου τους και να ελέγχουν τις φυτείες τους για το απίθανο ενδεχόμενο κάποιας αξιόλογης προσβολής. Πάντα ισχύει ο γνωστός κανόνας ότι σε χημικό ψεκασμό προχωρούμε, μόνο αν η προσβολή ξεπεράσει το οικονομικό επίπεδο, όταν βρίσκουμε, δηλαδή, κατά μέσο όρο, περισσότερα από ένα σκουλήκια, σε κάθε μέτρο βαμβακοφυτείας – επίπεδο, όμως, που σχεδόν ποτέ δεν το φθάνει η πρώτη γενιά.

Αν, τυχόν, γίνουν ψεκασμοί, οι παραγωγοί πρέπει να χρησιμοποιήσουν εγκεκριμένα για την βαμβακοκαλλιέργεια φυτοφάρμακα, να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία και ασφάλειά τους και να ειδοποιήσουν σχετικά τους μελισσοκόμους για την απομάκρυνση των κυψελών τους.

Παράλληλα, οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Φυτοπροστασίας Δράμας αναφέρουν ότι η χρονιά προχωράει καλά και δεν διαπιστώνονται αξιοσημείωτα φυτοπροστατευτικά προβλήματα. Παρατηρούνται σποραδικές και χαμηλής έντασης προσβολές τετρανύχων και αλτερνάριας σε ελάχιστους αγρούς από εκείνους που είχαν καταπονηθεί από ασφυξία και δεν απαιτείται ενέργεια. Προσοχή πρέπει να δίνεται και στις καλλιεργητικές φροντίδες που εφαρμόζονται ώστε να μην υπάρχει υπερβολική βλάστηση και οψίμιση της καλλιέργειας.

Αναλυτικά οι οδηγίες διαθέσιμες εδώ.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

06-07-2021 13:40Βασίλης τζιμουρτος

Παιδιά αφήστε τη θεωρία και βγείτε καμιά βόλτα στα χωράφια, τα σκουλήκια κάνουν πάρτι..

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία