BACK TO
TOP
Honey Insider

Tα στοιχεία μιλούν από μόνα τους

H Ελλάδα παράγει κατά μέσο όρο 15.000 τόνους μέλι το χρόνο με τη μέση τιμή παραγωγού να διαμορφώνεται κάτω από τα 4 ευρώ το κιλό.

panagos01

40
0
Η τιμή στη λιανική για το μέλι που παράγεται στην Ελλάδα υπολογίζεται περί τα 10 ευρώ το κιλό. Σημειωτέον ότι η αντίστοιχη τιμή λιανικής για το μέλι Manuka που παράγεται στη Νέα Ζηλανδία ξεκινάει από 80 ευρώ το κιλό και φθάνει μέχρι τα 160 ευρώ το κιλό (40 ευρώ τα 250 γραμμάρια).

Στις σελίδες που ακολουθούν μπορεί να διαβάσει κανείς πιο διεξοδικά τι είναι αυτό που κάνουν οι Νεοζηλανδοί για να στηρίξουν την ταυτότητα του συγκεκριμένου προϊόντος, όπως και να αντιληφθεί εύκολα τι δεν γίνεται στην Ελλάδα, όπου, στο μεγάλο του όγκο τουλάχιστον, το μέλι κινδυνεύει να καταστεί βιομηχανικό προϊόν αγνώστου προελεύσεως και σε κάποιες περιπτώσεις αμφιβόλου ποιότητας. Η συντακτική ομάδα της Agrenda, έχει εντοπίσει το πρόβλημα, όπως το έχουν εντοπίσει εδώ και χρόνια και πολλοί από τους συντελεστές του κλάδου. Η έκδοση του honey INSIDER, όπως έχει συμβεί αυτά τα χρόνια με πολλές από τις ειδικότερες εκδόσεις της εφημερίδας, έρχεται να συμβάλει στην αποσαφήνιση του χώρου, να αναδείξει τις πρωτοβουλίες που εδράζονται στη γνησιότητα της παραγωγής και στη χαλύβδωση της ταυτότητας ενός προϊόντος υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Το honey INSIDER έρχεται να μεταφέρει τα καλά παραδείγματα της διεθνούς εμπειρίας στον συγκεκριμένο κλάδο και παράλληλα να δώσει ερεθίσματα για πρωτοβουλίες που θα δυναμώσουν το όνομα της εγχώριας παραγωγής, με στόχο να βγάλει από την αφάνεια, φιλότιμες παραγωγικές προσπάθειες, οι οποίες συχνά χάνονται στα σκοτεινά κανάλια της διακίνησης του προϊόντος. Με άλλα λόγια, το ελληνικό μέλι ή μάλλον οι μεθοδικές και φιλότιμες προσπάθειες των Ελλήνων μελισσοκόμων που υπηρετούν την παραγωγή αυθεντικού προϊόντος, αντιπροσωπευτικού της βιοποικιλότητας και της σπάνιας χλωρίδας που διαθέτει η χώρα, έχουν στην ουσία έναν εχθρό. Την ανωνυμία. Πίσω απ’ αυτή κρύβονται οι νοθείες και οι συνήθεις αγορανομικές παραβάσεις, αυτή είναι το προκάλυμμα και για τις εισαγωγές προϊόντος αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης. Εισαγωγές οι οποίες στη συνέχεια ενδύονται τον μανδύα της εγχώριας παραγωγής, υπονομεύοντας στο πέρασμά τους ακόμα και το αποτέλεσμα εκείνων που προσπαθούν νυχθημερόν για το καλύτερο.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία