BACK TO
TOP
Honey Insider

Τα κριτήρια επιλεξιμότητας και οι δεσμεύσεις για τη Βιολογική Μελισσοκομία

Για πρώτη φορά η μελισσοκομία αφορά επιλέξιμη δαπάνη, όπως αποτυπώνεται στο Μέτρο 11 «Βιολογική Γεωργία» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Στόχος του Μέτρου 11 «Βιολογική γεωργία» είναι να προσφέρει δημόσια αγαθά που συμβάλλουν στη προστασία του περιβάλλοντος και την καλή διαβίωση των ζώων.

ιολογικη_μελισσοκομια

3080
1

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΡΑΣΕΩΝ – ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑΣ & ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

Το Μέτρο εφαρμόζεται σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, χωρίς να γίνεται καταμερισμός των ποσών ενίσχυσης ανά περιφέρεια. Η Δημόσια Δαπάνη του Μέτρου ανέρχεται συνολικά, σε τετρακόσια ενενήντα εκατομμύρια (490.000.000,00) ευρώ.

Οι προκηρυσσόμενες Δράσεις για κατεχόμενες κυψέλες – παραφυάδες είναι:

 Α. Υπομέτρο 11.1- Δράση 11.1.2: Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής με το συνολικό κονδύλι να φτάνει στα είκοσι δύο εκατομμύρια (22.000.000,00) ευρώ και με μέγιστο ύψος ενίσχυσης τα 26,39 €/κυψέλη ή παραφυάδα/έτος.

 Β. Υπομέτρο 11.2 - Δράση 11.2.2: Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής με το συνολικό κονδύλι να φτάνει στα δώδεκα εκατομμύρια (12.000.000,00) ευρώ και με μέγιστο ύψος ενίσχυσης τα 32,89 €/κυψέλη ή παραφυάδα/έτος. Από αυτά, τα 26,39 €/ κυψέλη/έτος αφορούν το διαφυγέν εισόδημα και τα 6,5 € το κόστος πιστοποίησης.

Οι δαπάνες πιστοποίησης (συμβούλου + ΟΕ&Π) υπολογίζονται και καταβάλλονται σε ετήσια βάση, έως και τα 6,5 €/κυψέλη και μόνο αν πραγματοποιηθούν και αποδειχθούν με παραστατικά του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (ΚΦΑΣ).

Οι ενισχύσεις χορηγούνται ετησίως, ανά αριθμό κατεχόμενων κυψελών/παραφυάδων, και αποζημιώνουν τους δικαιούχους για το διαφυγέν εισόδημα και τις πρόσθετες δαπάνες τους, ως αποτέλεσμα των δεσμεύσεων που ανέλαβαν.

Αιτήσεις στήριξης μπορούν να υποβάλλουν όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες φυσικών ή νομικών προσώπων, τα οποία είναι ενεργοί γεωργοί.

Προκειμένου να ενταχθούν σε κάποια από τις δράσεις του Μέτρου 11, οι προς ένταξη κυψέλες και παραφυάδες πρέπει να πληρούν τα παρακάτω κριτήρια επιλεξιμότητας:

  1. Να είναι δηλωμένα στην ΕΑΕ του 2021 του ενδιαφερόμενου.
  2. Να κατέχονται νόμιμα.
  3. Να έχουν σημανθεί σύμφωνα με την ισχύουσα ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.

4.Ειδικά για τη Δράση 11.2.2 «διατήρηση στη βιολογική γεωργία», να περιλαμβάνονται σε ενεργή σύμβαση με ΟΕ&Π μέχρι και την 31/12/2020, είτε σε στάδιο βιολογικής παραγωγής, είτε σε περίοδο μετατροπής από τη συμβατική στη βιολογική γεωργία, είτε σε στάδιο υποβιβασμού κατά την 31/12/2020.

Εφόσον ο συνολικός προϋπολογισμός των αιτήσεων στήριξης ανά δράση είναι μεγαλύτερος των προκηρυχθέντων ποσών, η κατάταξη των ενδιαφερομένων θα γίνει βάση των κριτηρίων επιλογής, που περιγράφονται στη συνέχεια και είναι διαφορετικά για κάθε δράση.

Επιλέξιμοι προς ένταξη στο υπομέτρο 11.1 «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής» είναι οι υποψήφιοι που κατέχουν νεοεντασσόμενα κυψέλες και παραφυάδες στο σύστημα ελέγχου για τη βιολογική γεωργία. Νεοεντασσόμενες κυψέλες ή παραφυάδες είναι όσες είναι ενταγμένες στο σύστημα ελέγχου της βιολογικής γεωργίας μέσω σύμβασης με Οργανισμό Πιστοποίησης και Ελέγχου (Ο.Ε.Π), σύμφωνα με τον Καν. (ΕΚ) 834/2007 του Συμβουλίου από την 1η Ιανουαρίου 2021 και μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος (27/1/2022), καθώς και όσοι δεν είναι ενταγμένα στο σύστημα ελέγχου της βιολογικής γεωργίας. Στη Δράση11.1.2, το βασικό κριτήριο επιλογής της εκμετάλλευσης είναι οι «Γεωργοί νεαρής ηλικίας». Συγκεκριμένα, μοριοδοτείται η ηλικία του υποψηφίου κατά την ημερομηνία έκδοσης της πρόσκλησης (27/1/2022), ως εξής:

Ηλικιακό εύρος

Μοριοδότηση

Από 18 έως και 40 ετών

100

Από 41 έως και 50 ετών η μοριοδότηση βαίνει μειούμενη κατά2 μόρια για κάθε έτος ξεκινώντας από το 98

98-80

Από 51 ετών έως και 55 η μοριοδότηση βαίνει μειούμενη κατά 3 μόρια για κάθε έτος ξεκινώντας από το 77

77-65

Από 56 ετών έως και 65 η μοριοδότηση βαίνει μειούμενη κατά 6 μόρια για κάθε έτος ξεκινώντας από το 59.

59-5

Οι άνω των 65 ετών δεν παίρνουν κανένα μόριο

0

Επιλέξιμοι προς ένταξη στο υπομέτρο 11.2 «Ενισχύσεις για τη διατήρηση βιολογικών πρακτικών και μεθόδων παραγωγής», είναι υποψήφιοι που κατέχουν κυψέλες και παραφυάδες, που είναι ενταγμένα στο σύστημα ελέγχου της βιολογικής γεωργίας, σύμφωνα με τον Καν. (ΕΚ) 834/2007, μέσω σύμβασης με Ο.Ε.Π, η οποία έχει συναφθεί μέχρι και την 31/12/2020. Στη Δράση 11.2.2, το βασικό κριτήριο επιλογής της εκμετάλλευσης είναι η «Χρονική διάρκεια προηγούμενης εφαρμογής βιολογικού συστήματος». Υπολογίζονται τα έτη εφαρμογής του συστήματος της βιολογικής γεωργίας, στο χρονικό διάστημα των αμέσως προηγούμενων 5 (πεντε) ετών από την ημερομηνία αίτησης του δικαιούχου στο Μέτρο. Το ανώτατο όριο μοριοδότησης είναι τα 5 (πεντε) έτη και παίρνουν 20 μόρια/έτος εφαρμογής της βιολογικής μελισσοκομίας.

ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ

  1. Οι δικαιούχοι δεσμεύονται να τηρούν, κατ’ έτος και καθ’ όλη τη διάρκεια των δεσμεύσεών τους, τη αντίστοιχη γραμμή βάσης της δράσης,
  2. Οι δεσμεύσεις των δικαιούχων ξεκινούν από την ημερομηνία έκδοσης των αποτελεσμάτων του Μέτρου 11 που τους περιλαμβάνει και είναι τριετούς διάρκειας.
  3. Οι δικαιούχοι δεσμεύονται να καλύπτονται κάθε έτος, από νόμιμη σύμβαση με σύμβουλο, ο οποίος υπάγεται στον κλάδο ΠΕ Γεωπόνων ή ΤΕ Τεχνολόγων Γεωπονίας. Η σύμβαση μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, θα πρέπει να συναφθεί και να κατατεθεί στις αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος εντός τριών (3) μηνών από την ημερομηνία έκδοσης των αποτελεσμάτων του Μέτρου. Ο δικαιούχος οφείλει να τηρεί αντίγραφο της εν λόγω σύμβασης, στο φάκελο του και να την προσκομίζει σε οποιοδήποτε έλεγχο του ζητηθεί. Κάθε σύμβαση πρέπει να έχει ελάχιστη διάρκεια 12 μηνών και να καλύπτει ένα ολόκληρο έτος εφαρμογής.
    1. Ο σύμβουλος υποχρεούται να ενημερώνει το δικαιούχο σε ότι αφορά στην ορθή εφαρμογή των απαιτήσεων του Μέτρου, καθώς και της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας για τη βιολογική παραγωγή.
  4. Οι κυψέλες και παραφυάδες που εντάχθηκαν στο Μέτρο 11 πρέπει να κατέχονται νόμιμα για κάθε έτος και για όλη την περίοδο δέσμευσης,
  5. Οι δικαιούχοι δεσμεύονται να διατηρούν σταθερό τον αριθμό των κυψελών και παραφυάδων με τα οποία εντάχθηκαν στο μέτρο, πλην των περιπτώσεων ανωτέρας βίας – εξαιρετικών περιστάσεων.
  6. Να τηρούν τις απαιτήσεις της βιολογικής γεωργίας, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/848 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, τις εθνικές διατάξεις που εκδίδονται για την εκτέλεση εφαρμογής αυτών, και της λοιπής εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας για τη μελισσοκομία, καθ’ όλη τη διάρκεια της δέσμευσης.
  7. Να υποβάλλουν κατ’ έτος αίτηση πληρωμής, Για τη λήψη της ενίσχυσης του Μέτρου, οι δικαιούχοι υποβάλλουν κάθε έτος ΕΑΕ μέχρι την 15η Μαΐου κάθε έτους εφαρμογής
  8. Οι δικαιούχοι δεσμεύονται να δέχονται και να διευκολύνουν όλους τους προβλεπόμενους ελέγχους από τα αρμόδια εθνικά και ενωσιακά ελεγκτικά όργανα.
  9. Να τηρούν «φάκελο δικαιούχου» ο οποίος φυλάσσεται για τρία (3) επιπλέον έτη μετά την ολοκλήρωση των δεσμεύσεων.
  10. οι κυψέλες και παραφυάδες του δικαιούχου θα πρέπει να είναι καταχωρημένες στο Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο και ο ελάχιστος αριθμός αυτών να είναι πέντε ( 5).
  11. Οι δικαιούχοι των δράσεων του υπομέτρου 11.1 «μετατροπή στη βιολογική γεωργία» υποχρεούνται να συνάψουν σύμβαση με ΟΕ&Π εντός χρονικού διαστήματος δέκα πέντε (15) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία έκδοσης των οριστικών αποτελεσμάτων.
  12. Οι δικαιούχοι δεσμεύονται να δηλώνουν τις μεταβολές στον αριθμό των κυψελών / παραφυάδων τους στο Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο.

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Η υποβολή αιτήσεων στήριξης, πραγματοποιείται κατά το διάστημα από 16 Φεβρουαρίου 2022 (16/02/2022) έως και 16 Μαρτίου 2022 (16/03/2022). Οι υποψήφιοι δικαιούχοι υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση στήριξης και αναρτούν το σύνολο των δικαιολογητικών προς τον ΕΦΔ, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος (ΠΣ). Όπου Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης (ΕΦΔ) του Μέτρου, έχει οριστεί η Διεύθυνση Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας του ΥπΑΑΤ.

Η εγγραφή στο σύστημα γίνεται στον ιστότοπο https://registration.dikaiomata.gr/user_registration και η επεξεργασία των αιτήσεων, στον ιστότοπο https://p2.dikaiomata.gr/Organics16/ όπου θα βρείτε και Εγχειρίδιο Οδηγιών συμπλήρωσης της Αίτησης Στήριξης. Εφόσον η ηλεκτρονική αίτηση στήριξης υποβληθεί επιτυχώς, παίρνει μοναδικό κωδικό και ημερομηνία οριστικοποίησης, από την οποία αποδεικνύεται το εμπρόθεσμο της υποβολής. Ο υποψήφιος στη συνέχεια εκτυπώνει, υπογράφει την οριστικοποιημένη αίτηση και τη φυλάσσει μαζί με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, στο «φάκελο του δικαιούχου». Το ΠΣ παρέχει τη δυνατότητα στους υποψηφίους να διορθώνουν την αίτηση στήριξης και τα συνυποβληθέντα δικαιολογητικά, ακόμη και μετά την οριστική υποβολή της αίτησης, πριν παρέλθει όμως η καταληκτική ημερομηνία των αιτήσεων (16/3/2022).

Η ορθή καταχώρηση και υποβολή της αίτησης στήριξης στο ΠΣ, η πληρότητα του  ηλεκτρονικού φακέλου και η εμπρόθεσμη οριστικοποίηση της αίτησης, ανήκει στην αποκλειστική ευθύνη του υποψηφίου.

Από 1/1/2022 τέθηκε σε ισχύ ο Κανονισμός (ΕΕ) 848/2018 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, που αντικατέστησε τον Κανονισμό (ΕΕ) 834/2007 περί βιολογικής παραγωγής. Τα βασικά σημεία της νομοθεσίας για την άσκηση της μελισσοκομίας είναι:

  • η θέση του μελισσοκομείου ( σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων οι πηγές νέκταρος και γύρης προέρχονται από βιολογικές καλλιέργειες ή αυτοφυή βλάστηση)
  • χρήση απολεπισμάτων ή πιστοποιημένου βιολογικού κεριού
  • απαγόρευση της χρήσης χημικών συνθετικών φαρμάκων. Χρήση συγκεκριμένων ουσιών για την περιστολή της Βαρροϊκής Ακαρίασης (π.χ οξαλικό οξύ, μυρμηγκικό οξύ κ.α)
  • διατήρηση επαρκών αποθεμάτων μελιού και γύρης για την χειμερινή επιβίωση των μελισσών
  • διατροφή μόνο στις περιπτώσεις που απειλείται η επιβίωσή τους .
  • Για την διατροφή χρησιμοποιείται βιολογικό μέλι ή σιρόπι βιολογικής ζάχαρης.
  • η κατασκευή των κυψελών γίνεται από φυσικά υλικά
  • περίοδος μετατροπής 12 μηνών.
  • απαγόρευση του ακρωτηριασμού των βασιλισσών
  • χρήση συγκεκριμένων ειδών για τον καθαρισμό και την απολύμανση των πλαισίων, κυψελών, εξοπλισμού π.χ. ατμός, η γυμνή φλόγα, υδροξείδιο του νατρίου.

Η TÜV AUSTRIA Hellas αποτελεί τον πρώτο διαπιστευμένο Φορέα στην Ελλάδα,  σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/848 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, που ελέγχει και πιστοποιεί ήδη, περίπου το 20% των ελληνικών πιστοποιημένων μελισσοκομικών επιχειρήσεων, περί βιολογικής παραγωγής. Οι εξειδικευμένοι συνεργάτες µας του Τµήµατος Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων θα είναι στη διάθεσή σας για περαιτέρω ενημέρωση και εξυπηρέτηση επί των απαιτήσεων της νομοθεσίας περί βιολογικής παραγωγής ή του Μέτρου 11 «ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ».

Ολόκληρη η παρουσίαση της TUV AUSTRIA για την Βιολογική Μελισσοκομία διαθέσιμη εδώ

Ινώ Χαρτσά| Επικεφαλής Επιθεωρήτρια Βιολογικών Προϊόντων

Επικοινωνήστε με την TÜV AUSTRIA Hellas:

Τ: +30 210 5220920 | F: +30 210 5203990 | E:info@tuvaustriahellas.gr

Ή επισκεφθείτε το site : tuvaustriahellas.gr


Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

11-04-2023 10:41ΣΤΥΛΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ Α

Καλημέρα. Ενδιαφέρομαι για βιολογική μελισσοκομία, 100 τεμ. Ποια η διαδικασία, οι ελέγχοι, και το κόστος Ευχαριστώ ΣΤΥΛΙΑΝΌΠΟΥΛΟΣ Α 6945435742

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία