BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Αύξηση ΑΕΠ 1% αν η παραγωγή ανά εκτάριο ανέβει 100 ευρώ

Αν αυξηθεί η αξία της παραγωγής ανά εκτάριο κατά 100 ευρώ, τότε θα αυξηθεί και το ΑΕΠ της χώρας κατά 2,4 δις, δηλαδή 1%, ανέφερε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, που άνοιξε τη συζήτηση στο πρώτο πάνελ της διοργάνωσης Αγρότης της Χρονιάς 2020 με τίτλο «Περιβάλλον Αγροτικής Παραγωγής», λέγοντας πως το πιο σημαντικό μέλημα της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η κατασκευή των κατάλληλων αγροτικών υποδομών που θα οδηγήσουν σε αυτή την αύξηση.

deutero_exw

10
4

Παράλληλα, ο υφυπουργός επανέλαβε τις κινήσεις που έχει κάνει για την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στη χώρα με την τροπολογία που δίνει την άδεια για 75% πώληση αγροτικού ρεύματος: «Έχεις λογαριασμό 2.000 ευρώ το χρόνο, μπορείς να κατασκευάσες ένα φωτοβολταϊκό που παράγει 8.000 ευρώ. Τα 2.000 πάνε για την κάλυψη ρεύμτος. Τα 6.000 θα τα πουλάει στο σύστημα. Αυτό το έσοδο μπορεί να είναι η εγγύηση στην τράπεζα για την κάλυψη του κόστους κατασκευής του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο υφυπουργός η ελληνική γεωργία δεν έχει τις αγροτικές υποδομές που θα της διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα στις επόμενες δεκαετίες, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Εδώ έδωσε στοιχεία για την κατανάλωση νερού στην Ελλάδα που στον αγροτικό τομέα είναι 3 φορές πάνω σε σχέση με την Ισπανία, ενώ προέρχεται μάλιστα κατά πλειοψηφία από υπόγεια ύδατα. «Ο πρωθυπουργός το έχει εντοπίσει το θέμα, θα δώσουμε λύση με μακροπρόθεσμο ορίζοντα», τόνισε ο κ. Σκρέκας, συμπληρώνοντας πως «αν θέλουμε να μιλάμε για γεωργία ακριβείας, πρέπε να λύσουμε βασικά ζητήματα».

Παίρνοντας το λόγο αμέσως μετά, ο πρώην γενικός γραμματέας Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης, αναφέρθηκε στο μέλλον της ΚΑΠ κι της Πράσινης Συμφωνίας και το σημαντικό έλλειμμα ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου. Όπως τόνισε, η χώρα μας παράγει τη χαμηλότερη προστιθέμενη αξία στην Ευρώπη και έχει ως εκ τούτου πολλά περιθώρια αύξησης και πως στην Ιταλία πάνω από το 60% της κατανάλωσης στον τουρισμό είναι εγχωρίως παραγόμενα τρόφιμα, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 10%. «Χρειαζόμαστε όλες τις διακλαδικές συνδέσεις», ανέφερε.

Μία γενική εικόνα για τα χρηματοοικονομικά εργαλεία που βρίσκονται στη διάθεση των αγροτών, έδωσε στη συνέχεια ο Δημήτρης Οικονόμου, επικεφαλής Γενικής Διεύθυνσης Small Business Segment, Eurobank. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις μικροπιστώσεις που προσφέρει η τράπεζα σε συνεργασία με ξένους οργανισμούς, για ποσά έως 15.000 ευρώ σε νέους επιχειρηματίες και νέους αγρότες, χωρίς εγγυήσεις και χωρίς εξασφαλίσεις, με όρους μικροπίστωσης κα όχι εμπορικής τραπεζικής.

Ο πρόεδρους του ΑΠΣΕ Πίνδος, Ανδρέας Δημητρίου, αφού περιέγραψε την σπάνια επιτυχία του συνεταιρισμού που ανήκει, είπε πως ο μέσος όρος της ελληνικής κτηνοτροφίας σε όρους εσόδων είναι 20-25.000 ευρώ ανά εκτροφή, ενώ στη Βουλγαρία 250.000 ευρώ. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι μεγάλοι παίχτες του λιανεμπορίου έχουν ισχυροποιηθεί και από 30 έχουν μειωθεί κατά 4-5, η διαπραγματευτική ικανότητα του παραγωγού είναι δύσκολη. «Μόνο η λύση του συνεταιρισμού, θα φέρει τα προϊόντα στα ράφια, σοβαρά, άξια και επάξια.

Τέλος, ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης τόνισε ποικιλοτρόπως πως πρέπει να αγωνιστούμε για την ποιότητα και όχι να πάμε να «παίξουμε» με όρους commodity, ενώ στάθηκε στα εύκολα έργα που μπορούν να γίνουν, όπως π.χ οι ομβροδεξαμενες στα βουνά οι οποίες θα έλυναν το πρόβλημα για τους κτηνοτρόφους το καλοκαίρι. Εδώ, πρόσθεσε πως είναι απαραίτητο να πάρει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την ευθύνη των δασών από το Περιβάλλοντος, κάτι που θα λύσει πολλά και σημαντικά προβλήματα, γραφειοκρατικά και μη, στον τομέα της οργάνωσης της παραγωγής.

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

27-01-2020 18:21Φάνης Γέμτος

Προφανώς τα 100 € αναφέρονται στο στρέμμα και όχι στο εκτάριο και είναι παραπάνω από 1%.. Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε είναι πως θα το πετύχουμε. Εδώ το ΥΓ έχει σημαντικό ρόλο καθώς πρέπει να κάνει ένα μακροχρόνια σχέδιο Εθνικής Αγροτικής Πολιτικής που δεν θα στοχεύει μόνο στη μεγιστοποίηση των επιδοτήσεων αλλά στην ανάπτυξη καλλιεργειών υψηλής αξίας και της κτηνοτροφίας. Χωρίς γεωργικές εφαρμογές πως θα μεταφερθούν οι ιδέες στους αγρότες για εφαρμογή; Για να μην αναφερθώ σε πιο σύνθετα θέματα όπως η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στη παραγωγή.

Απάντηση

27-01-2020 11:52Άγγελος

Για την ποσόστωση, έχετε ακούσει κάτι κύριοι που ονειρεύεστε αύξηση του ΑΕΠ;;; Στην Σάμο έχει επιβληθεί ποσόστωση 500 κιλά σταφύλια ανά στρέμμα. Αν ο Θεός δώσει μεαλύτερη παραγωγή, καλύτερα να τα πετάξεις τα επιπλέον κιλά.

Απάντηση

27-01-2020 00:16oursaros

Διάβασα με προσοχή το άρθρο και θλίβομαι ειλικρινά με το γεγονός πως αυτοί οι άνθρωποι κρατάνε/κρατούσαν στα χέρια τους τις τύχες του πρωτογενούς τομέα..Συλληπητηρια συνάδελφοι αγρότες. Να ζήσουμε να τον θυμόμαστε τον πρωτογενή τομέα..

Απάντηση

26-01-2020 14:40ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΛΕΣΗΣ

Οι εξαγγελίες και αναφορές στην αύξηση ΑΕΠ και καινοτομίας στην γεωργική παραγωγικότητας αποτελούν επικοινωνιακά μανιφέστα ...χωρίς ουσία. Θα ήταν χρηστικότερο να παρουσιασθεί πλήρες Επιχειρησιακό Σχέδιο με δράσεις δημιουργικές και άμεσα εφικτές αφού λυθούν τα βασικά προβλήματα α) Καθορισμός χρήσεων γής ( δασικοί χάρτες, κτηματολόγιο, Σχέδια βοσκοτόπων) β) Ολοκληρωμένη εφαρμογή Τοπικών Προγραμμάτων/περιοχή με βάση τα ειδικά χαρακτηριστικά γ) Πιστοποίηση προϊόντων και υπηρεσιών παραγωγής και διάθεσης δ) Πραγματική εκπαίδευση των άμεσα εμπλεκόμενων ( παραγωγών) ε) Πλήρες και ορθολογικό νομοθετικό πλαίσιο ( 133 τροπολογίες για τους δασικούς χάρτες και 2 απόφασεις ΣτΕ για αντοσυγματικότητα ..για ποια αύξηση αξίας παραγωγής μπορούμε να μιλάμε)

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία