BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Πρώτη η Ελλάδα ως η πλέον ωφελημένη από το Σχέδιο Γιούνκερ

Την καθοριστική συμβολή που είχε το «Επενδυτικό Σχέδιο Γιούνκερ» στην οικονομία επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τα οποία η χώρα μας κατατάσσεται στην πρώτη θέση ως η πλέον ωφελημένη σε επενδύσεις.

komision-eyropaiki-epitropi-1-1

5
0

Στο σύνολο της Ε.Ε., ο χρηματοδοτικός βραχίονας του Σχεδίου, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), έξι μήνες πριν από την ολοκλήρωση της δραστηριότητάς του ξεπέρασε τον αρχικό στόχο που είχε τεθεί το 2015 για συνολικές επενδύσεις 500 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2020.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις προκύπτουν από τον απολογισμό του Ταμείου για το 2019, που δημοσιοποίησε η Κομισιόν. Από την 1η Ιανουαρίου 2021 τη σκυτάλη από το ΕΤΣΕ θα πάρει το InvestEU.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κομισιόν, που αφορούν τον Ιούνιο 2020, οι συνολικές χρηματοδοτήσεις από το ΕΤΣΕ στην Ελλάδα ανήλθαν σε 2,839 δισ. ευρώ, ενώ με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, του κράτους και των θεσμικών επενδυτών, οι συνολικές επενδύσεις για τα ελληνικά σχέδια που είχαν επιλεγεί έφτασαν τα 13,565 δισ. ευρώ.

Σε σχέση με το ΑΕΠ, πρόκειται για την καλύτερη επίδοση στην Ε.Ε., ενώ ακολούθησαν η Βουλγαρία, η Εσθονία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Υψηλού ρίσκου

Το ΕΤΣΕ επιτρέπει στον όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να χρηματοδοτεί σχέδια που ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με τις μέσες επενδύσεις του. Συχνά τα σχέδια που στηρίζονται από το ΕΤΣΕ είναι εξαιρετικά καινοτόμα, αναλαμβάνονται από μικρές εταιρείες χωρίς πιστωτικό ιστορικό ή ομαδοποιούν μικρότερες ανάγκες σε υποδομές ανά κλάδο και γεωγραφική περιοχή. Για τη στήριξη τέτοιων έργων, χρειάστηκε ο όμιλος της ΕΤΕπ να αναπτύξει νέα χρηματοδοτικά προϊόντα, όπως π.χ. τη χρηματοδότηση υψηλού κινδύνου με στοιχεία μετοχών ή επενδυτικές πλατφόρμες.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία