BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Υποχρεωτικό το Green Pass στην Ιταλία για τους εργαζόμενους

Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι στην Ιταλία γίνεται η πρώτη στην Ευρώπη που υιοθετεί αυστηρότερες απαιτήσεις εμβολιασμού.

embol-2

17
0

Έτσι η Ιταλία από τις 15 Οκτωβρίου καθιστά υποχρεωτικό το πιστοποιητικό εμβολιασμού (green pass) για όλους τους υπαλλήλους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη ενέκρινε το μέτρο, το οποίο θα επηρεάσει περίπου 18 εκατομμύρια εργαζόμενους στη χώρα.

Τα τεστ Covid θα είναι δωρεάν για όσους δεν μπορούν να εμβολιαστούν και θα είναι διαθέσιμα με χαμηλό κόστος για όλους τους άλλους.

Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν πρόστιμα έως και 1.500 ευρώ για μη συμμόρφωση, ενώ οι εργοδότες που δεν ελέγχουν τους εργαζόμενούς τους αντιμετωπίζουν πρόστιμα έως και 1.000 ευρώ.

Η ευρύτερη χρήση του green pass έχει συναντήσει τη σφοδρή κριτική και αντίθεση των δεξιών κομμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Λίγκας του Ματεό Σαλβίνι, κόμμα το οποίο υποστηρίζει την κυβέρνηση του Ντράγκι.

Η έγκριση του μέτρου για την απαραίτητη επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, προηγούμενης λοίμωξης από Covid ή πρόσφατου αρνητικού τεστ πριν από την είσοδο στους χώρους εργασίας σηματοδοτεί μια νίκη για τον Ντράγκι, ο οποίος προειδοποίησε ότι εξετάζει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό εάν «βαλτώσει» η εμβολιαστική κίνηση.

Για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς έχει επίσης κάνει λόγο ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο ​​Σπεράντσα. «Αν συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να διασφαλίσουμε τη χώρα, να αποφύγουμε τα lockdown και τα προβλήματα στα νοσοκομεία και τους νέους θανάτους, σίγουρα δεν θα φοβόμαστε να χρησιμοποιήσουμε [τον υποχρεωτικό εμβολιασμό]», έχει δηλώσει.

Ουσιαστικά, η ιταλική κυβέρνηση ετοιμάζεται να αυξήσει σταθερά την πίεση στους διστακτικούς μέσω ολοένα και πιο αυστηρών κανόνων, ενώ απειλεί με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς ως έσχατη λύση εάν τα κρούσματα αυξηθούν και δεν γίνει εφικτός ο στόχος τους τείχους ανοσίας.

Ενώ φαίνεται να υπάρχει ευρεία δημόσια συναίνεση για αυστηρότερα μέτρα, η συζήτηση έδωσε στην ιταλική δεξιά «τροφή για κριτική», ενόψει μάλιστα των τοπικών εκλογών τον Οκτώβριο. Έχει επίσης εγείρει επείγοντα ηθικά ερωτήματα σχετικά με το αν δικαιολογούνται τέτοιες ενέργειες στις δημοκρατικές κοινωνίες, καθιστώντας την Ιταλία μια ιδιαίτερη κατηγορία, καθώς είναι η πρώτη δυτική δημοκρατία που αποφασίζει τόσο αυστηρούς κανόνες.

Υπάρχει παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;

Η πορεία της ως εδώ ήταν συνεπής αφού ήδη Ιταλία από τον Απρίλιο έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που υποχρέωσε τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης να εμβολιαστούν. Έπειτα αυστηροποίησε τα μέτρα στις αρχές αυτού του μήνα, απαιτώντας από τους εργαζόμενους στα σχολεία να επιδείξουν green pass, διαφορετικά μαπίνουν σε αναστολή χωρίς αμοιβή. Τα ίδια μέτρα απαιτούνται για όλους τους Ιταλούς ώστε να μπουν σε μουσείο, γυμναστήριο, πισίνα ή να γευματίσουν μέσα σε ένα εστιατόριο.

Με τους τρέχοντες ρυθμούς, η Ιταλία θα έχει εμβολιαστεί το 81-82 % του πληθυσμού μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, αλλά αυτό δεν αρκεί για την το τείχος ανοσίας και να είναι όλοι ασφαλείς, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Ρενάτο Μπρουνέτα. «Σύντομα θα είναι φθινόπωρο, οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές, η κυκλοφορία του ιού αυξάνεται και αυξάνει την πιθανότητα παραλλαγών που θα μπορούσαν να είναι ανθεκτικές στο εμβόλιο. Επομένως, δεν έχουμε πολύ χρόνο», είπε.

Οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί συνήθως δεν θεωρούνται παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως εξηγεί στο Politico η δικηγόρος Ούρσουλα Ράιχ της NGO Civil Liberties Union for Europe. «Τα κράτη έχουν καθήκον να προστατεύσουν τη ζωή όλων», είπε. «Αλλά πρέπει να το κάνουν με έναν αναγκαίο και ανάλογο τρόπο. Εάν μπορούσαμε να καταστείλουμε τον ιό μόνο φορώντας μάσκες, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι τα εμβόλια δεν είναι απαραίτητα», εξήγησε.

Από την άλλη, η εναλλακτική λύση, τα lockdowns, αποτελούν επίσης σημαντική παραβίαση των δικαιωμάτων, εξήγησε.

Οι αντιεμβολιαστές μπορούν να επικαλεστούν την προστασία της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο δικαίωμα στη ζωή, το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή ή το δικαίωμα στις θρησκευτικές πεποιθήσεις, είπε. Αλλά τα δικαστήρια γενικά δεν είναι κατά των υποχρεωτικών εμβολίων. Σε μια υπόθεση που κινήθηκε εναντίον της Τσεχικής Δημοκρατίας νωρίτερα φέτος, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποστήριξε την πλευρά υπέρ της εντολής (για υποχρεωτικό εμβολιασμό).

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία