BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Έλλειψη διάθεσης για λήψη νέων μέτρων οικονομικής στήριξης

Στη σταδιακή άρση των στήριξης που υποστήριξαν τις ευρωπαϊκές οικονομίες την διετία 2020 - 2021, συμφώνησαν χθες οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης, μετά την κοινή διαπίστωση ότι η ανάκαμψη της ζώνης του Ευρώ είναι ταχύτερη από ότι αναμένονταν.

eurogroup000

71
0

Στη σταδιακή άρση των στήριξης που υποστήριξαν τις ευρωπαϊκές οικονομίες την διετία 2020 - 2021, συμφώνησαν χθες οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης, μετά την κοινή διαπίστωση ότι η ανάκαμψη της ζώνης του Ευρώ είναι ταχύτερη από ότι αναμένονταν.

Ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Πασκάλ Ντόναχιου, έδωσε στην καθιερωμένη συνέντευξη μετά το συμβούλιο το σύνθημα. Τόνισε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία ήταν και έγκαιρα και επαρκή. "Συμφωνήσαμε από τα οριζόντια μέτρα να περάσουμε πλέον σε ακόμη πιο στοχευμένα μέτρα" κατέληξε ο κ. Ντόναχιου. Ο Ιταλός επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα κ. Πάολο Τζεντιλόνι, στην δική του τοποθέτηση προσέγγισε το θέμα με μια δική του οπτική: "Περιμέναμε στο τέλος της πανδημίας μια έκρηξη πτωχεύσεων και ανεργίας, κάτι που ευτυχώς δεν υλοποιήθηκε" είπε για να προσθέσει και αυτός ότι τα μέτρα που έλαβαν τα κράτη - μέλη, έφεραν το κατάλληλο αποτέλεσμα και τώρα θα πρέπει να περάσουμε στη μετά - Covid εποχή, όπου το βασικό ζητούμενο είναι η εξασφάλιση της ανάπτυξης.

Το μήνυμα είχε σταλεί ανεπίσημα εδώ και καιρό στο οικονομικό επιτελείο. Για τον λόγο αυτό άλλωστε παρακολουθήσαμε τις τελευταίες ημέρες τους βασικούς οικονομικούς υπουργούς να αποκρούουν αιτήματα για γενναία μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον. Κορυφαία στιγμή την προηγούμενη εβδομάδα ήταν ο αποκλεισμός από τον υπουργό οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα του ενδεχόμενου που άφησε ο υπουργός ανάπτυξης κ. Αδωνις Γεωργιάδης για μείωση κάποιων συντελεστών ΦΠΑ, για να ανασχεθεί το κύμα της ακρίβειας στα τρόφιμα.

Το ίδιο και το πρόσθετο πακέτο των μέτρων στήριξης, ύψους 80 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, η ισχύς του οποίου περιορίζεται στα τέλη Ιανουαρίου έναντι άλλων, περισσότερο μακροπρόθεσμων μέτρων που ανακοινώνονταν έως τώρα. 

Όχι σε νέες "παροχές"

Χθες, αρμόδια πηγή του ΥΠΟΙΚ ερωτήθηκε για το αν η ενδεχόμενη νέα αναθεώρηση της ανάπτυξης για το 2021 κοντά στο 8% , από 6,9% που προβλέπει ο προϋπολογισμός , θα δώσει περιθώρια για νέα θετικά μέτρα στο άμεσο μέλλον. Η απάντηση ήταν το ίδιο κατηγορηματική: "Όχι αυτό δεν θα γίνει γιατί η οικονομία βρίσκεται ακόμη σε έλλειμμα. Ακόμη και αν αυτό είναι λίγο μικρότερο από ότι υπολογίζαμε, δεν υπάρχει πλεόνασμα από έλλειμμα".

Στην ίδια λογική, βρίσκεται και η άρνηση του ΥΠΟΙΚ στο να υπάρξει μια νέα παράταση της ρύθμισης από 36 έως και 72 δόσεις για τα κορωνοχρέη. Τούτο παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή των φορολογούμενων στην ρύθμιση, με την προθεσμία να λήγει στις 26 του μήνα, να είναι πολύ λιγότερο από ενθουσιώδης. 

Πλέον, η δημοσιονομική πολιτική στρέφεται στην μείωση των ελλειμάτων και του χρέους ώστε να πετύχουμε τους φιλόδοξους στόχους που έχουν τεθεί στον προϋπολογισμό του 2022. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα πρέπει να μειωθεί από το 7% του ΑΕΠ το 2021 στο 1,4% του ΑΕΠ στο τέλος του χρόνου. Η καλύτερη πορεία των εσόδων του περασμένου χρόνου σε συνδυασμό με την συγκράτηση των δαπανών και της υψηλότερης ανάπτυξης αναμένεται να διαμορφώσουν έλλειμμα χαμηλότερο από το 7% του ΑΕΠ για το 2021 διευκολύνοντας την επίτευξη του στόχου για το 2022 χωρίς να αφήνει περιθώρια για νέες παροχές.

Άλλωστε, το επόμενο διάστημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκδώσει τις κατευθυντήριες γραμμές της δημοσιονομικής πολιτικής για το 2022 για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Στην κατεύθυνση αυτή και στην περίπτωση της Ελλάδας, κανείς δεν θέλει την επιτροπή να εισηγείται περιορισμούς για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. 

Ένας παραπάνω λόγος για αυτοσυγκράτηση είναι και το γεγονός με δεδομένο ότι η Ελλάδα υλοποίησε την διετία 2020 -2021 ένα τεράστιο πακέτο μέτρων (το τρίτο μεγαλύτερο εντός Ευρωζώνης ) με 77 μέτρα στήριξης με δημοσιονομικό κόστος 37,6 δις ευρώ.

Πηγή: Capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία