BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Tέλος χρόνου στις 5 Ιουλίου για τις αιτήσεις λήψης του Power Pass

Εκπνέει τα μεσάνυχτα η προθεσμία για την υποβολή αίτησης από τους πολίτες στην πλατφόρμα Power Pass για τη λήψη αποζημίωσης έως και 600 ευρώ για τους φουσκωμένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

power-pass

114
0

Η αποζημίωση αφορά σε όσους είχαν επιπλέον χρεώσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα στο χρονικό διάστημα έκδοσης των λογαριασμών από την 1η Δεκεμβρίου του 2021 έως και τις 31 Μαΐου του 2022. Δικαιούχοι της επιδότησης είναι και όσοι εμφάνισαν στη φορολογική δήλωση του 2021 οικογενειακά εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν τα 45.000 ευρώ.

Θα επιστραφεί το 60% του αυξημένου κόστους ρεύματος για λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως την 31η Μαΐου 2022 και για χρεώσεις που δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος, είτε από το κράτος είτε από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Η επιστροφή δίνεται σε όσους πλήρωσαν συνολική αύξηση ρεύματος άνω των 30 ευρώ και δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 ευρώ ανά καταναλωτή.

Η πληρωμή των επιδοτήσεων σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί το αργότερο έως τα τέλη του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιουλίου. Πάντως, δεν αποκλείεται σήμερα να ανακοινωθεί μια μίνι παράταση μίας-δύο ημερών για την ολοκλήρωση των αιτήσεων.

Συστάσεις της... τελευταίας στιγμή

Οι δικαιούχοι της επιδότησης που δεν έχουν υποβάλει μέχρι στιγμής αίτηση θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  • Μετά την είσοδο στην πλατφόρμα Power Pass ελέγξτε τα στοιχεία της κύριας κατοικίας που εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στην αίτηση.
  • Σε περίπτωση που εντοπίσετε λάθη στα στοιχεία ή υπάρχουν μεταβολές στη κύρια κατοικία μετά την 1η Δεκεμβρίου θα πρέπει να επισκεφθείτε την ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «Δήλωση Κύριας Κατοικίας για Power Pass» .
  • Σε περίπτωση που τα στοιχεία κύριας κατοικίας έχουν αντληθεί από τη δήλωση Ε1 φορολογικού έτους 2020 και έκτοτε έχετε αλλάξει κύρια κατοικία μπορείτε να δηλώσετε την κύρια κατοικία σας και τη μεταβολή ή μεταβολές που πραγματοποιήσατε από την 1/12/2021 και μετά. Εφόσον έχετε μεταβάλει την κύρια κατοικία σας κατά την 1/12/2021 ή 1/1/2022 (ανάλογα με την τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωσή σας), πρέπει να δηλώσετε την κύρια κατοικία σας για κάθε 1η ημέρα του μήνα μέχρι και τον μήνα Μάιο 2022. Η πλατφόρμα δημιουργεί ισάριθμες δηλώσεις, μία για κάθε έναν μήνα που θα επιλέξετε.
  • Οι γονείς με φοιτητές εξαρτώμενα μέλη που σπουδάζουν σε άλλη πόλη και καταβάλλουν ενοίκιο για τη μισθωμένη κατοικία του παιδιού θα πρέπει πριν από την αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα power pass, να υποβάλουν φορολογική δήλωση, στην οποία να δηλώσουν τα στοιχεία για τη δική τους κύρια κατοικία και να συμπληρώσουν στο έντυπο Ε1 τον πίνακα 6 που αφορά το ενοίκιο φοιτητικής κατοικίας και τον αριθμό της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της κατοικίας. Στη συνέχεια στην ηλεκτρονική αίτηση θα συμπληρώσουν την ένδειξη για την επιδότηση της φοιτητικής κατοικίας.
  • Όσοι υποβάλλουν για πρώτη φορά φέτος φορολογική δήλωση θα πρέπει να την υποβάλουν πριν από την αίτηση για το επίδομα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, καθώς για τη συγκεκριμένη κατηγορία θα ληφθεί υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων που αποκτήθηκε το 2021 και δηλώθηκε φέτος. Σημειώνεται ότι για τους υπόλοιπους για την καταβολή της επιδότησης θα ληφθεί υπόψη το εισόδημα του 2020 που δηλώθηκε στην εφορία το 2021 και σε κάθε περίπτωση απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο δικαιούχος να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2020 έως την 1η Μαΐου 2022, καθώς πολλοί φορολογούμενοι υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις διορθώνοντας τις αρχικές.

Μετά την επικαιροποίηση των στοιχείων κύριας κατοικίας ή και μισθωμένης κατοικίας παιδιών που φοιτούν στο εσωτερικό, ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου και τον αριθμό του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού του.

Δεν θα λάβουν την αποζημίωση, ακόμα και αν πληρούν όλα τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις, όσοι στην αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν δηλώσουν τον αριθμό IBAN.

Πηγή: imerisia.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία