BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας ζητάει η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής

Με τον πιο επίσημο τρόπο επιβεβαιώθηκε χθες το βράδυ το… χαμηλό βαρομετρικό στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας. Όχι μόνο δεν πραγματοποιήθηκε το τετ α τετ Μητσοτάκη - Ερντογάν, όπως ήλπιζαν ορισμένοι, αλλά αντίθετα, στο δείπνο της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα ανέβηκαν οι τόνοι με την ανταλλαγή λεκτικών πυρών, εξ αφορμής της τοποθέτησης του Τούρκου προέδρου.

mitsotakis-praga

119
0

Ο πρωθυπουργός ήταν αποφασισμένος να μην αφήσει αναπάντητη οποιαδήποτε πρόκληση και όταν ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα ότι ανεβάζει την ένταση στο Αιγαίο και προκαλεί, πήρε άμεσα τον λόγο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο «να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών μας και να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς εντάσεις και ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες».

Η συνέχεια δόθηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν να επαναλαμβάνει σε δημοσιογράφους τη φράση του «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά νύχτα», στήνοντας ένα ακόμα σκηνικό έντασης σε διεθνές φόρουμ, ύστερα από αυτό στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ τον περασμένο μήνα.

«Ο Τούρκος πρόεδρος ήλθε και δεν βρήκε ευήκοα ώτα στις αιτιάσεις του», εκτιμούν στην κυβέρνηση, αποτιμώντας την παρουσία Ερντογάν στην Πράγα. Όπως επισημαίνουν, «το κλίμα που εισέπραξε από τους συνομιλητές του ήταν η σύσταση να σταματήσει τη συγκεκριμένη τακτική και να ακολουθήσει τον δρόμο του διαλόγου επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου». Η Ελλάδα, υπενθυμίζουν οι ίδιες πηγές, «δεν προκαλεί. Αλλά όταν προκαλείται, θα απαντά, όπως έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο δείπνο των ηγετών. Όλοι είδαν τι διημείφθη. Ο κ. Ερντογάν έφυγε από τη Σύνοδο περισσότερο απομονωμένος από όσο ήρθε».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δώσει συνέχεια σήμερα στο θέμα, κατά τη συνεδρίαση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., όπου αναμένεται να ενημερώσει τους ηγέτες της Ε.Ε. αφενός για την κλιμάκωση της προκλητικής τουρκικής ρητορικής και αφετέρου για την πρόσφατη συμφωνία της Άγκυρας  με την κυβέρνηση της Τρίπολης και το άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Θα υπογραμμίσει τους κινδύνους της τουρκικής συμπεριφοράς για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή εν μέσω μιας ιδιαίτερα κρίσιμης διεθνούς συγκυρίας, την ίδια στιγμή που η Αθήνα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί το επόμενο διάστημα η λήψη κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας.

Με αποτελεσματικότητα

«Η ελληνική πλευρά, στον κατάλληλο τόπο και χρόνο, ό,τι θεωρεί ότι είναι καλύτερο για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, πάντοτε το κάνει με αποτελεσματικότητα», τόνισε σχετικά χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Στις τουρκικές προκλήσεις, επισημαίνουν στην κυβέρνηση, η Ελλάδα «απαντά με την αυτοπεποίθηση μιας χώρας που έχει το Δίκαιο με το μέρος της, που έχει τους συμμάχους στο πλευρό της και που έχει τη δυνατότητα και σε πολιτικό, διπλωματικό, αλλά και στο επίπεδο της αποτροπής στο πεδίο, να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά κάθε πρόκληση». Ταυτόχρονα, η παρατεταμένη τακτική της όξυνσης, της υβριστικής ρητορικής και της προκλητικής ρητορικής της Άγκυρας αναγκάζει τη χώρα μας να βρίσκεται σε απόλυτη εγρήγορση και ετοιμότητα, σε διπλωματικό και επιχειρησιακό επίπεδο.

Ψηλά στην ατζέντα επανήλθε χθες το μεταναστευτικό πρόβλημα, με αφορμή τα δύο τραγικά ναυάγια σε Λέσβο και Κύθηρα. Ο πρωθυπουργός θα καταγγείλει εκ νέου  την Τουρκία για εργαλειοποίηση του θέματος, με συνέπεια να χάνονται τόσες ανθρώπινες ζωές, ενώ και χθες, προσερχόμενος στη Σύνοδο, σχολίασε τα τραγικά περιστατικά: «Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να συνεργαστούμε πραγματικά, με πολύ πιο ουσιαστικό τρόπο, προκειμένου να αποφύγουμε την επανάληψη τέτοιων περιστατικών στο μέλλον και να εξουδετερώσουμε εντελώς τους διακινητές που εκμεταλλεύονται αθώους ανθρώπους, απελπισμένους ανθρώπους, οι οποίοι προσπαθούν να φτάσουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο με σκάφη που σαφώς δεν είναι αξιόπλοα», δήλωσε.

Το Μέγαρο Μαξίμου εγκαλεί σε κάθε ευκαιρία τη γείτονα ότι δεν εφαρμόζει τις Συμφωνίες που έχει υπογράψει και συχνά υποκινεί την επικίνδυνη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών από τα παράλιά της. Οι τραγωδίες είναι αναπόφευκτες, εκτιμούν οι ίδιες πηγές, όσο η κατάσταση δεν αλλάζει. 

Πηγή: Euro2day.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία