BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Η ΕΚΤ «παίζει» αν θα αυξήσει κατά 50 ή 25 μ.β. ή και καθόλου τα επιτόκια

Με το βλέμμα στραμμένο στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα λάβουν την τελική τους απόφαση για τα επιτόκια οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης, υπό τη σκιά της σοβαρής κρίσης που ταλανίζει την Credit Suisse συμπαρασύροντας τους τραπεζικούς τίτλους διεθνώς.

42053efa-8115-4446-b56b-60007aaf1316_2

75
0

Αυτό δηλώνει στο Capital.gr υψηλόβαθμη εποπτική πηγή  που εξηγεί ότι "η ΕΚΤ μπορεί να αυξήσει σήμερα τα επιτόκια κατά 50 μ.β, 25 μ.β. ή και καθόλου. Πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα ανοίξουν οι αγορές σε συνέχεια της ανακοίνωσης των ελβετικών εποπτικών αρχών το βράδυ της Τετάρτης".

Σημειώνεται ότι αργά εχθές το βράδυ, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB) και η ρυθμιστική αρχή FINMA εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία διαβεβαίωσαν καταθέτες και επενδυτές ότι "η Credit Suisse πληροί τις απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που επιβάλλονται σε συστημικά σημαντικές τράπεζες. Εάν είναι απαραίτητο, η SNB θα παράσχει ρευστότητα".

Η ανακοίνωση αυτή ήρθε μετά από αίτημα της ελβετικής τράπεζας για στήριξη από τις εποπτικές αρχές μετά την κατάρρευση της μετοχής της κατά 30% στη χθεσινή συνεδρίαση που οδήγησε σε αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της που κατέγραψε ημερήσιες απώλειες 24%. Πράγματι, τις πρώτες πρωινές ώρες η Crédit Suisse ανακοίνωσε πως θα δανειστεί ως και 50 δισ. ελβετικά φράγκα (50,6 δισ. ευρώ) από την κεντρική τράπεζα.

Τα "γεράκια" της Φρανκφούρτης, πάντως, εξακολουθούν να πιέζουν για απρόσκοπτη άσκηση της νομισματικής πολιτικής με γνώμονα τον έλεγχο του πληθωρισμού. Η αύξηση των επιτοκίων, υποστηρίζουν, είναι εργαλείο ρύθμισης του επιπέδου των τιμών, και όχι αντιμετώπισης της χρηματοοικονομικής σταθερότητας. Γι’ αυτό υπάρχουν άλλα εργαλεία που μπορούν να διασφαλίσουν αναγκαία ρευστότητα και τη στήριξη μεμονωμένων πιστωτικών ιδρυμάτων εφόσον χρειαστεί.

 

Εφόσον η "σκληρή" γραμμή επικρατήσει στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί σήμερα αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης όπως έχει ήδη προεξοφληθεί στην αγορά. Με μεγάλη προσμονή αναμένονται, επίσης, οι δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει μετά τις σχετικές ανακοινώσεις.

Συγκρατημένη ανησυχία για τις ελληνικές τράπεζες

Οι ισχυροί κλυδωνισμοί της CS μεταδόθηκαν στις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές που ήδη δέχονταν ισχυρές πιέσεις τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας της πτώχευσης της Sillicon Valley Bank στις ΗΠΑ, εγείροντας σοβαρές ανησυχίες για τις επιπτώσεις που έχει η επιθετική άνοδος των επιτοκίων στους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ο Νουριέλ Ρουμπινί, οικονομολόγος διεθνούς φήμης γνωστός για τις δυσοίωνες προβλέψεις του, διατύπωσε την εκτίμηση στους Financial Times ότι "ήρθε η ώρα Lehman" για την Ευρώπη καθώς η Credit Suisse είναι "πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει και πολύ μεγάλη για να διασωθεί".

Πηγή: capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία