BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Επιφυλακτική άνοδος στις ευρωαγορές με το βλέμμα στον πληθωρισμό

Σε θετικό έδαφος αλλά με μικρά κέρδη κινούνται οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τους επενδυτές να δείχνουν ότι θα περιμένουν τις κρίσιμες μετρήσεις του πληθωρισμού σε Ευρώπη αλλά και ΗΠΑ προκειμένου να αποφασίσουν πώς θα κινηθούν.

eyroagores

36
0

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,2% που τον φέρνει στις 455,7 μονάδες, με οδηγό τις μετοχές των εξορυκτικών επιχειρήσεων που ενισχύονται κατά 0,8% και των λιανοπωλητών με +0,6%, ενώ οι υπηρεσίες κοινή ωφελείας υποχωρούν κατά 0,8%.

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX σημειώνει άνοδο 0,2% στις 15.554 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,25% στις 7.283 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που βρίσκεται στις 7.627 μονάδες με +0,1%.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στις αγορές της περιφέρειας, όπου στην Ισπανία ο IBEX 35 καταγράφει κέρδη 0,2% στις 9.214 μονάδες, ενώ στην Ιταλία ο FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,25% στις 26.985 μονάδες.

Με τις αναταράξεις στον τραπεζικό κλάδο να δείχνουν ότι έχουν υποχωρήσει σημαντικά, το βλέμμα των επενδυτών στρέφεται εκ νέου στο φλέγον ζήτημα της εποχής, τον πληθωρισμό, με δύο σημαντικές μετρήσεις εντός της ημέρας.

Στην Ευρώπη πρώτα, ανακοινώνονται τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή στις 12 η ώρα Ελλάδος, ενώ στις 3.30 το μεσημέρι αναμένεται ο δείκτης προσωπικών δαπανών - το μέτρο που προτιμά η Federal Reserve για την παρακολούθηση του πληθωρισμού.

Στην Γηραιά ήπειρο οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές, καθώς αρχίζει να επιδρά σημαντικά βέβαια και το φαινόμενο βάσης (η σύγκριση με το περασμένο έτος - που ο πληθωρισμός ήταν ήδη ιδιαίτερα υψηλός) με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να υποχωρεί στο 6,6% στη Γαλλία, όπως έγινε γνωστό σήμερα.

Ωστόσο, ενδεικτικό της επιμονής των πληθωριστικών πιέσεων είναι ότι σε μηνιαίο επίπεδο ο δείκτης παρουσίασε επιτάχυνση κατά 1,1%.

Παρομοίως, στη Γερμανία έγινε γνωστό χτες ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 7,4% ετησίως από το 8,7% αλλά με μηνιαία αύξηση 0,8%, ενώ στην Ισπανία ο ετήσιος ρυθμός επιβράδυνε σημαντικά στο 3,3%.

Κατά τα άλλα, όπως έγινε γνωστό πριν την έναρξη των συνεδριάσεων, η οικονομία της Βρετανίας αναπτύχθηκε - έστω και οριακά κατά 0,1% - στο τέταρτο τρίμηνο του 2022, επιβεβαιώνοντας ότι η απέφυγε το πέρασμα σε ύφεση πέρυσι.

Στην Γερμανία,  η αξία των λιανικών πωλήσεων παρουσίασε ισχυρή κάμψη τον Φεβρουάριο, τόσο σε μηνιαία όσο και ετήσια βάση.

Ειδικότερα,  ο όγκος των πωλήσεων βρέθηκε μειωμένος κατά 7,1% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2022, διαψεύδοντας επίσης την εκτίμηση των αναλυτών για βουτιά μεν αλλά πιο ήπια στο επίπεδο του 5,2%.

Πηγή: Capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία