BACK TO
TOP
Business

Μετά τον πτωχευτικό η ΕΒΖ πιο κοντά στο Innovation Brain

Ομπρέλα προστασίας από πιστωτές και με τη βούλα του πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης διαθέτει πλέον η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) ΑΕ, η οποία προσέφυγε στο άρθρο 106α του πτωχευτικού κώδικα, κάνοντας ένα ακόμη βήμα προς την «αγκαλιά» του Fund 5IB Innovation Brain LLC.

Κλειστά τριετή συμβόλαια έταξε ο Φέκερ για τα τεύτλα

2
0

Το αίτημα υποβλήθηκε τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου, με τη στήριξη του βασικού πιστωτή, που είναι η Τράπεζα Πειραιώς, συζητήθηκε από το δικαστήριο και συνοδεύτηκε και με άρση κατασχεμένων τραπεζικών της λογαριασμών, για να μπορέσει να ασκήσει βασικές λειτουργίες της.

Η ισχύς του «διχτυού» προστασίας της ΕΒΖ θα διαρκέσει για το επόμενο τετράμηνο, που σημαίνει μέχρι τις 3 Ιανουαρίου του 2019, όσο δηλαδή το δικαστήριο έκρινε πως απαιτείται μέχρι να ολοκληρωθούν τα βήματα που απομένουν για να κλείσει η συμφωνία με τον στρατηγικό επενδυτή. Η κύρια αίτηση της ΕΒΖ ΑΕ, πάντως, θα συζητηθεί στις 26 Σεπτεμβρίου.

Σχετική «πρόγευση» για τις εξελίξεις, που αποσκοπούν στην εξυγίανση της ζαχαροβιομηχανίας, είχε δώσει μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΖ ΑΕ, Χρήστος Πούρης, ο οποίος είχε δηλώσει και στην εφημερίδα Agrenda πως χρειάζεται περίπου άλλο ένα 3μηνο πριν φτάσουμε στο σημείο να ολοκληρωθεί το deal, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, επικαλούμενος τον κίνδυνο «ατυχήματος».

Πρακτικά μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης επί του αιτήματος της ΕΒΖ ΑΕ για υπαγωγή στο άρθρο 106α παράγραφος 6 του Ν.3588/2007, εξασφαλίζεται  προσωρινή ασυλία από τους πιστωτές της, βάσει της οποίας απαγορεύεται μέχρι 3-1-2019:

α) η ατομική και συλλογική αναγκαστική εκτέλεση των πιστωτών κατά της αιτούσας εταιρίας

β) η λήψη και εκτέλεση οποιουδήποτε ασφαλιστικού μέτρου εις βάρος της αιτούσας εταιρίας

γ) η έκδοση σε βάρος της αιτούσας εταιρίας διαταγών πληρωμής

δ) η κήρυξη της αιτούσας σε κατάσταση πτώχευσης

ε) η εφεξής δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της αιτούσας.

Οι συνολικές οφειλές της εταιρείας, με βάση στοιχεία Ιουνίου του 2018, είναι 246,648 εκατ. ευρώ κι από αυτά, προς την Τράπεζα Πειραιώς είναι 174,373 εκατ. ευρώ, προς την PQH (σ. σ. είναι ο ειδικός εκκαθαριστής) στα 30 εκατ. ευρώ, προς τη ΔΕΠΑ στα 13,793 εκατ. ευρώ, προς τη Crvenka – Fabrika Secera, τα 9,411 εκατ. ευρώ, προς τη Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών, τα 6,031 εκατ. ευρώ, προς τη ΓΑΙΑ ΑΕΒΕ τα 2,322 εκατ. ευρώ. Επίσης, τα χρέη σε ασφαλιστικά ιδρύματα είναι 2,030 εκατ. ευρώ, στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ 1,497 εκατ. ευρώ, στην Cristalco 1,147 εκατ. ευρώ, στους τευτολοπαραγωγούς 482.234 ευρώ και στο προσωπικό των περίπου 215 ατόμων που απασχολεί, 259.489 ευρώ.

Όσον αφορά την αποδέσμευση τεσσάρων κατασχεμένων τραπεζικών λογαριασμών της, αυτό έγινε για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών της προς πάσης φύσεως πιστωτές και εργαζόμενους της, καθώς, όπως αναφέρεται στην αίτηση η δέσμευση αυτών θα έθετε σε κίνδυνο την αποπληρωμή μεγάλης μερίδας πιστωτών κυρίως των εργαζομένων της.

Σημειώνεται πως το σχέδιο διάσωσης της ΕΒΖ ΑΕ, που εφαρμόζεται σε συμφωνία με τα βασικό πιστωτή, προβλέπει μεταξύ άλλων το κούρεμα υποχρεώσεων, αλλά και τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων παραγωγής στη νέα εταιρεία, την Hellenic Agri Group, που ίδρυσε μέσα στο καλοκαίρι το επενδυτικό κεφάλαια Innovation Brain, το οποίο θέλει να αναπτυχθεί τόσο στην αγορά ζάχαρης (σ. σ. όπως έγραψε η Agrenda του Σαββάτου 1η Σεπτεμβρίου, στη συνάντησή του με παραγωγούς από όλη την επικράτεια, ο διαχειριστής του fund, Lucas Fecker τόνισε πως σε βάθος τριετίας θέλει να αυξήσει την παραγωγή ζάχαρης τουλάχιστον στους 100.000 τόνους), όσο και στην εμπορία και άλλων αγροτικών προϊόντων όπως για παράδειγμα το στάρι.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία