BACK TO
TOP
Business

Επιχειρεί re-branding της Ελλάδας στην Σανγκάη ο Μητσοτάκης

"Στόχος μου είναι η Ελλάδα, που τώρα πια αντιμετωπίζει το μέλλον με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, να καταστεί μια χώρα ελκυστική στις ξένες επενδύσεις και όλες οι δομές να λειτουργούν αρμονικά προκειμένου να υποδέχονται και να προσφέρουν τις καλές τους υπηρεσίες σε όσους επιθυμούν να επενδύσουν στη χώρα μας", δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης.

mitsotakis_sangkai

13
0

Τη νέα εποχή που ανατέλλει στη χώρα μας, μετά από μία περίοδο δεκαετούς κρίσης, παρουσιάζει ο πρωθυπουργός, στις συναντήσεις και τις παρεμβάσεις που πραγματοποιεί στην Κίνα. Εν αναμονή της σημερινής του συνάντησης με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, ο κ. Μητσοτάκης διαμηνύει ότι η Ελλάδα μπαίνει και πάλι δυναμικά στο χάρτη των επενδύσεων, έχοντας στο τιμόνι της μία κυβέρνηση, η οποία υιοθετεί εκείνη τη μεταρρυθμιστική στρατηγική που…σπάει δεσμά ετών και ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή στην ανάπτυξη και την ευρωπαϊκή κανονικότητα. Όπως επισημαίνουν, μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη, το όλο momentum κρίνεται ως ιδιαίτερα θετικό για την πορεία των πραγμάτων. Οι αγορές έχουν στείλει ήδη τα πρώτα μηνύματα στήριξης στις προωθούμενες αλλαγές, μεγάλες επενδύσεις, όπως αυτή στο Ελληνικό "ξεκλειδώνουν", περικοπές φόρων και απλοποίηση στις διαδικασίες αδειοδότησης δομούν ένα ιδιαίτερα θελκτικό περιβάλλον, ενώ η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών.

 

Το μήνυμα που κομίζει ο Μητσοτάκης στη Σανγκάη

Από τις πρώτες συναντήσεις του πρωθυπουργού, στο πλαίσιο της παρουσίας του στη διεθνή έκθεση China International Import Expo 2019, γίνεται εμφανές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στοχεύει στην περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα. Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη μετατρέπεται σε επιπλέον αβαντάζ για την Αθήνα και το "γαλάζιο" οικονομικό οικοσύστημα, τη στιγμή που πηγές τονίζουν πως μπορεί η χώρα μας να έχει προσελκύσει σημαντικά κινεζικά κεφάλαια, ωστόσο ενδιαφέρεται σταθερά για συνεργασίες στους τομείς της αγροτικής οικονομίας, του τουρισμού, της συνδεσιμότητας, των τηλεπικοινωνιών, της ναυσιπλοΐας, της ενέργειας, των μεταφορών και της διαμετακόμισης, μεταξύ άλλων. Υπό αυτό το πρίσμα:

-Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει να αξιοποιήσει στο έπακρο τη συνεργασία με την Κίνα στο πλαίσιο του αναπτυξιακού-επενδυτικού "Belt and Road Initiative", που εστιάζει σε κρίσιμα έργα υποδομών και στο σχήμα "17+1", στο οποίο συμμετέχουν χώρες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης.

-Μεγάλη σημασία δίδεται σε έργα που θα δημιουργήσουν νέους άξονες μεταφορών και συνδέσεων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, όπως μία σιδηροδρομική γραμμή ανάμεσα σε Πειραιά, Βελιγράδι και Βουδαπέστη.

"Είμαστε αποφασισμένοι να καλλιεργήσουμε ένα φιλόξενο περιβάλλον για όλους τους επενδυτές, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσής τους. Οι επενδυτές από την Κίνα είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα", διαμηνύει, στις παρεμβάσεις του στη Σανγκάη, ο κ. Μητσοτάκης. "Ο πρωθυπουργός και η αποστολή που τον πλαισιώνει συστήνουν την Ελλάδα ως μία χώρα δυναμική, που εξέρχεται από την κρίση και προσφέρει μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες, χάρη στο υψηλού επιπέδου εργατικό δυναμικό της, την εξαιρετική γεωστρατηγική θέση της στο "σταυροδρόμι" τριών ηπείρων, τις ανεπτυγμένες υποδομές που προσφέρει, τον μεγάλο ορυκτό πλούτο και την ξεχωριστή, Μεσογειακή ομορφιά της. Στους συνομιλητές μας παρουσιάζουμε το μεγάλο αριθμό δυναμικών κλάδων που διαθέτει η Ελληνική οικονομία και τις ευκαιρίες που προσφέρονται για εξαγωγές ή διανομή προϊόντων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της νότιας και ανατολικής Ευρώπης", σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές. Ορισμένα παραδείγματα είναι χαρακτηριστικά της σημασίας του πρωθυπουργικού ταξιδιού στην Κίνα:

-Στον τομέα της Ενέργειας, εκτιμάται ότι μεσοπρόθεσμα θα γίνουν επενδύσεις ύψους 35 δισεκατομμυρίων ευρώ, πέραν των μεγάλων έργων που ήδη σχεδιάζονται όπως οι αγωγοί Trans Adriatic Pipeline και Gas Interconnector Greece-Bulgaria. Η χώρα μας έχει επίσης μεγάλες δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών, δεδομένου ότι ήδη έχουν γίνει επενδύσεις για μονάδες συνολικής ισχύος 5,6GW.

-Στα logistics και τις εμπορικές μεταφορές, έχει εκδηλωθεί έμπρακτα το Κινεζικό ενδιαφέρον μέσω της επένδυσης της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά. Σε συνδυασμό με την ιδιωτικοποίηση του λιμένα Θεσσαλονίκης και δέκα ακόμα λιμανιών ανά τη χώρα, ο κλάδος υπολογίζεται πως θα προσελκύσει επενδύσεις που θα υπερβούν τα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα χρόνια.

-Στον τουρισμό και την αγορά ακινήτων, η Ελλάδα είναι ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες, με αλλεπάλληλα ρεκόρ επισκέψεων τα προηγούμενα χρόνια, ενώ επενδύσεις, όπως η αναμόρφωση του Ελληνικού, φανερώνουν τις δυνατότητες που αναδύονται στον απόηχο της κρίσης.

"Οι Κινέζοι πολίτες, εν τω μεταξύ, έχουν αξιοποιήσει ιδιαίτερα το πρόγραμμα Golden Visa, καθώς έως το τέλος Σεπτεμβρίου τους αναλογούσε το 65% των αδειών διαμονής που έχουν δοθεί έναντι ελάχιστης επένδυσης 250.000 ευρώ σε ακίνητα. Είμαστε αποφασισμένοι να υποστηρίξουμε το "ξεδίπλωμα" των φυσικών αρετών της Ελλάδας με ένα πλαίσιο δράσεων για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την διευκόλυνση των επίδοξων επενδυτών. Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες μας βρίσκονται η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου για την εύκολη σύσταση επιχειρήσεων σε τρία βήματα, η απλοποίηση των αδειοδοτήσεων με βάση τις βέλτιστες πρακτικές που συνιστά η Παγκόσμια Τράπεζα και η επικαιροποίηση της νομοθεσίας για απρόσκοπτη έγκριση επενδύσεων στρατηγικής σημασίας. Επίσης, στην ατζέντα μας βρίσκονται μέτρα για τη διαχείριση "κόκκινων" δανείων, ώστε να απομακρυνθούν από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και η δημιουργία και αξιοποίηση οχημάτων για την χρηματοδότηση πρωτοβουλιών σε πλήθος κλάδων", τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

Πηγή: Capital

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία