Στις 576 σελίδες της παρουσιάζονται κάποιες ανησυχητικές λεπτομέρειες για τη μη αναστρέψιμη και καταστροφική ζημιά που υφίσταται η βιοποικιλότητα στον πλανήτη, ειδικά αυτής που διατηρεί το διατροφικό μας μοντέλο, και περιγράφονται η εξάρτησή μας από μικρά γκρουπ ειδών, η καταστροφή των οικοτόπων, η αποψίλωση της γης και η μη βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων ως παράγοντες κλειδιά στην ταχεία απώλεια της ποικιλίας στα οικοσυστήματα που αποσυνθέτει τους ζωντανούς οργανισμούς που θρέφουν τον πλανήτη.
Από το 1996 η Πρωτοβουλία Slow Food αγωνίζεται υπέρ της διάσωσης της βιοποικιλότητας μέσω της δημιουργίας της Κιβωτού Γεύσης (Ark of Taste), ενός καταλόγου με τρόφιμα που διατρέχουν κίνδυνο εξαφάνισης στον οποίο πρόσφατα προστέθηκε αυτό με το νούμερο 5.000, της σύστασης 575 Επιτροπών (Presidia) που υποστηρίζουν αγρότες και παραγωγούς που εργάζονται σε αρμονία με το περιβάλλον και προάγουν την τοπική βιοποικιλότητα και με καμπάνιες ενάντια στο σημερινό μη βιώσιμο μοντέλο εντατικής βιομηχανικής γεωργίας. Η Slow Food συνεργάζεται με τον FAO στην κατεύθυνση της ανάπτυξης διατροφικών και αγροτικών μεθόδων που είναι καλύτερες για τους καταναλωτές, τους παραγωγούς και τον πλανήτη. Τη στενή συνεργασία ανάμεσα στους δύο οργανισμούς καταδεικνύει και ο ορισμός του Προέδρου της Slow Food Carlo Petrini ως Ειδικού Πρέσβη του FAO για την Εξάλειψη της Πείνας στην Ευρώπη.
Για να αποφευχθεί η κατάρρευση, συστήνεται ο συνδυασμός σύγχρονης γνώσης και τεχνολογίας με τα παραδοσιακά τους ισοδύναμα, και επαναπροσδιορισμός της προσέγγισης απέναντι στη γεωργία και την παραγωγή τροφίμων, δίνοντας στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την οικολογία ίδια βαρύτητα με την επιδίωξη του κέρδους και της παραγωγικότητας. Σε κάθε επίπεδο, από τους μικρούς παραγωγούς μέχρι υψηλότερα κυβερνητικά κλιμάκια και μέσω προγραμμάτων όπως αυτό της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (CAP) χρειάζεται αναδιάταξη προς ένα διατροφικό μοντέλο που θα προστατεύει την ποικιλία στο περιβάλλον.
Πηγή: scoop.co.nz