BACK TO
TOP
Διεθνή

Δύο νέες κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή Κοινοτήτων για Brexit

Απερρίφθη την Τρίτη (12/03) με 391 ψήφους κατά και 242 υπέρ η πρόταση συμφωνίας της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ.

afpflagsbigben

11
0

Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων η Μέι ανέφερε από το βήμα: «Λυπάμαι βαθιά για την απόφαση που έλαβε (απόψε) η Βουλή των Κοινοτήτων. Συνεχίζω να πιστεύω ότι μακράν το καλύτερο αποτέλεσμα θα είναι το Ηνωμένο Βασίλειο να φύγει από την ΕΕ με συντεταγμένο τρόπο, με συμφωνία. (…) Με έχει προσωπικά προβληματίσει αυτή η επιλογή, όπως είμαι σίγουρη ότι θα συμβεί και σε άλλους εκλεκτούς συναδέλφους. Υποστηρίζω ένθερμα την υλοποίηση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, όμως το ίδιο έντονα πιστεύω ότι ο καλύτερος τρόπος να επιτευχθεί αυτό είναι το να μη φύγουμε άτακτα, αλλά με συμφωνία. Και πιστεύω ακόμη ότι υπάρχει πλειοψηφία στη Βουλή για να ακολουθηθεί αυτό το πλάνο».



«Η κυβέρνηση ηττήθηκε ξανά με συντριπτική πλειοψηφία και πρέπει τώρα να αποδεχτεί ότι η πρόταση συμφωνίας που έφερε, αυτή που η πρωθυπουργός παρουσίασε είναι ξεκάθαρα νεκρή και δεν έχει την αποδοχή του σώματος. (…) Και σχεδόν ξεκάθαρα το ενδεχόμενο της εξόδου χωρίς συμφωνία πρέπει να απομακρυνθεί από το τραπέζι. Το έχουμε πει ξανά και θα το επαναλάβουμε. Αλλά το αποτέλεσμα σημαίνει ότι η Βουλή των Κοινοτήτων πρέπει να καταρτίσει μια πρόταση που θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Η πρωθυπουργός εξάντλησε τον χρόνο και ο χρόνος της τελείωσε. Ίσως αντ' αυτού είναι ώρα για εθνικές εκλογές ώστε να επιλέξουν οι πολίτες το ποια πρέπει να είναι η κυβέρνησή τους», είπε από την πλευρά του, ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.



Θα ακολουθήσουν δύο ψηφοφορίες στη Βουλή των Κοινοτήτων, την Τετάρτη στις 19:00 (ώρα Αγγλίας) και την Πέμπτη, οπότε οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν εάν στηρίζουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία και εάν προκρίνουν παράταση της ημερομηνίας ενεργοποίησης του Brexit, με την προγραμματισμένη αποχώρηση να έχει ήδη καθοριστεί στις 29 Μαρτίου.

Η Μέι σημείωσε πως εάν η Βουλή ψηφίσει υπέρ ενός Brexit χωρίς συμφωνία, θα είναι η πολιτική της κυβέρνησης να εφαρμόσει αυτή την απόφαση. Αν καταψηφίσει ένα no-deal Brexit, τότε θα διεξαχθεί νέα ψηφοφορία την Πέμπτη για την επέκταση του Αρθρου 50.



Εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού μετέφερε ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή σχέδια για επιπλέον συνομιλίες με την ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Guardian, η κυβέρνηση θα δημοσιεύσει καινούριες λεπτομέρειες την Τετάρτη για τις πολιτικές της πρωτοβουλίες σε περίπτωση μη συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένων των ενδεχόμενων δασμών στις εισαγωγές τροφίμων και του τρόπου που θα χειριστεί τους ελέγχους στα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι Βρετανοί βουλευτές είχαν απορρίψει και στις 15 Ιανουαρίου με συντριπτική πλειοψηφία (432 ψήφους έναντι 202) τη συμφωνία που είχε συνάψει με τις Βρυξέλλες η πρωθυπουργός με αποτέλεσμα η Μέι να προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση με την Ενωση.



ΕΕ: Αδιέξοδο στη Βρετανία - Ετοιμη για Brexit χωρίς συμφωνία

Απογοητευμένος εμφανίστηκε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ από το αποτέλεσμα στο Βρετανικό Κοινοβούλιο. «Δεν βλέπω τι άλλο μπορούμε να κάνουμε με το αδιέξοδο με το Λονδίνο. Λυπούμαστε για το αποτέλεσμα της (αποψινής) ψηφοφορίας. Από την ευρωπαϊκή πλευρά έχουμε κάνει ό,τι ήταν εφικτό για την επίτευξη μιας συμφωνίας… είναι δύσκολο να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε περισσότερo. Με μόλις 17 ημέρες να απομένουν για την 29η Μαρτίου, η (αποψινή) ψηφοφορία αύξησε σημαντικά την πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία… Αν υποβληθεί ένα αιτιολογημένο αιτήμα για παράταση από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι 27 της ΕΕ θα το εξετάσουν και θα αποφασίσουν με ομοφωνία».

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ σημείωσε με μήνυμα του στο Twitter: «Η ΕΕ έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να συμβάλει στην ολοκλήρωση της συμφωνίας αποχώρησης. Το αδιέξοδο μπορεί να λυθεί μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι προετοιμασίες μας για μη συμφωνία ("no-deal") είναι τώρα πιο σημαντικές από ποτέ.»

Νωρίτερα, ο ίδιος είχε υποστηρίξει ότι η Βρετανία θα λάβει μια μεταβατική περίοδο στη μετά-Brexit εποχή, μόνο αν η Βουλή των Κοινοτήτων επικυρώσει τη συμφωνία αποχώρησης. «Να είμαι ξεκάθαρος: η μόνη νομική βάση για μια μεταβατική περίοδο είναι η συμφωνία αποχώρησης. Καμία συμφωνία για αποχώρηση, σημαίνει καμία μεταβατική περίοδος».


Τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού τύπου την Τετάρτη 13 Μαρτίου 


























Πηγή: kathimerini.gr, theguardian.com, bbc.co.uk

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία