Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Διεθνή

Άδεια Ισπανία της υπαίθρου και ψήφος με βαριά καρδιά

Ο Πέδρο Σάντσεθ ζυγίζει τις επιλογές του μετά τις εκλογές της Κυριακής 28/04, όπου το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας (PSOE) ήρθε πρώτο, χωρίς να σχηματίσει κυβέρνηση, αφού απαιτούνται 176 σε σύνολο 350 εδρών.

4-Sanchez

Αλίκη Χουλιάρα

39
0

Ένα από τα ζητήµατα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας έχει να κάνει µε το φαινόµενο που αποκαλείται «Άδεια Ισπανία». Σύµφωνα µε το αρµόδιο για την εδαφική πολιτική ισπανικό υπουργείο, το 90% του πληθυσµού της χώρας – γύρω στα 42 εκατοµµύρια πολίτες - είναι συγκεντρωµένο σε 1.500 πόλεις, που καταλαµβάνουν επιφάνεια 30%. Το υπόλοιπο 10% (4.6 εκατ.) εκτείνεται στο 70% του εδάφους, µετέδωσε ο Guardian. Η Ισαούρα Λεάλ, που ήταν επιφορτισµένη µε τη διαµόρφωση εθνικής στρατηγικής για το θέµα παρατήρησε σχετικά: «Μιλάµε για το αποτέλεσµα µιας διαδικασίας που διαρκεί για δεκαετίες και έφτασε σε ένα κρίσιµο σηµείο στα µέσα του περασµένου αιώνα. Αλλά είναι αλήθεια ότι εντάθηκε την τελευταία δεκαετία εξαιτίας της οικονοµικής κρίσης, που επηρέασε περισσότερο τους νέους και τις γυναίκες, οδηγώντας τους στην αναζήτηση εργασίας στις µεγάλες πόλεις».

Στα τέλη Μαρτίου, εκπρόσωποι των µετακινούµενων βοσκών, των µοναχικών οροσειρών και των δασών µε τις βελανιδιές και τις φτελιές, που αριθµούσαν περί τους 50.000 διαδήλωσαν στο κέντρο της Μαδρίτης µε αναφορές σε «επανάσταση της ερηµωµένης Ισπανίας». Από τοποθεσίες µε ποιητικά ονόµατα, ζητούσαν πράγµατα καθηµερινά. Η Villamayor del Rio φαρµακείο, η Orihuela del Tremedal πιο γρήγορο Ίντερνετ, η Aranda del Duero καλύτερες υποδοµές. Η Almanza σηµείωνε ότι αντιστέκεται και η Fuentes de Béjar ότι υπάρχει, όπως και η do Arévalo de la Sierra και η El Royo. «Αισθανόµαστε κάπως εγκαταλελειµένοι» είπε η Paula Siles, κοινωνική λειτουργός από τη Las Parras de Castellote (µε πληθυσµό 57 ανθρώπων, που ήταν 86 το 2004), στα βουνά Maestrazgo (Teruel).

Καθώς οι Ισπανοί µετακινήθηκαν εσωτερικά προς τη Μαδρίτη και τις ακτές, ένα µεγάλο µέρος της χώρας στα κεντρικά παρουσιάζει µια από τις χαµηλότερες πληθυσµιακές πυκνώσεις στην Ευρώπη, αντίστοιχη µε αυτή που συναντάται στη Λαπωνία και τα ορεινά της Σκωτίας (Highlands), υπογραµµίζει το economist.com. Πολλά χωριά έχουν ερηµώσει ή απέµειναν µε λίγους κατοίκους µεγαλύτερης ηλικίας, µε το ίδιο φαινόµενο να παρατηρείται και σε πόλεις. Στο ευπώλητο βιβλίο του «Άδεια Ισπανία» (La España Vacía, 2016), ο Sergio del Molino σηµειώνει ότι όσοι εγκαταλείπουν τα χωριά, αναζητούν ευκαιρίες που τα τελευταία δεν µπορούν να δώσουν.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση Σάντσεθ πρότεινε προεκλογικά µέτρα για την ανάσχεση της εκεί πληθυσµιακής µείωσης. Οι υπουργοί Εργασίας Mαγδαλένα Βαλέριο, Οικονοµίας Νάντια Καλβίνιο και ο υπουργός Γεωργίας Λουίς Πλάνας βρέθηκαν στη διαδήλωση. Ο πρόεδρος του Λαϊκού Κόµµατος Πάµπλο Κασάδο σηµείωσε ότι έχει γεννηθεί στην αγροτική Ισπανία – το Νοέµβριο του 2018 είχε επιθεωρήσει ντοµάτες στην Almería και θεωρείται ότι απηχούσε τις απόψεις του ακροδεξιού Vox, όταν υποσχέθηκε να προστατεύσει τις ταυροµαχίες και το κυνήγι. Ο επικεφαλής των Podemos Πάµπλο Ιγκλέσιας σε tweet του παρατήρησε ότι υπάρχει µια Ισπανία που διεκδικεί τα δικαιώµατά της και αντιστέκεται στην εγκατάλειψη ενώ ο Άλµπερτ Ριβέρα σε µια προσπάθεια να αντιστρέψει το επιχείρηµα ότι οι Πολίτες είναι κόµµα των πόλεων (Ciudadanos) ανέβηκε σε τρακτέρ (στην Guadalajara, 03/2019) αγρότισσας που φιλοξένησε στον συνδυασµό του και ζήτησε φορολογικές ελαφρύνσεις.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 4 Μαΐου, μαζί με το περιοδικό Profi

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία