Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) εξέδωσε επίσης την πρώτη του πρόβλεψη για την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών φέτος, βλέποντας ρεκόρ για το 2019 μετά από μια πτώση το 2018.
Ο δείκτης τιμών των τροφίμων του FAO, ο οποίος μετράει τις μηνιαίες μεταβολές για ένα καλάθι σιτηρών, ελαιούχων σπόρων, γαλακτοκομικών προϊόντων, κρέατος και ζάχαρης, ήταν κατά μέσο όρο 170,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα έναντι αναθεωρημένης προς τα πάνω 167,5 μονάδων τον Μάρτιο.
Η εικόνα του Μαρτίου είχε προηγουμένως δοθεί ως 167,0.
Ο δείκτης τον Απρίλιο ήταν στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιούνιο, αλλά εξακολουθεί να είναι περίπου 2,3% χαμηλότερα από το επίπεδο του πριν από ένα χρόνο.
Ο δείκτης τιμών των γαλακτοκομικών προϊόντων του FAO σημείωσε άνοδο 5,2% από την τιμή του Μαρτίου, την τέταρτη διαδοχική μηνιαία αύξηση, λόγω της έντονης ζήτησης για το βούτυρο, το πλήρες γάλα σε σκόνη και το τυρί.
Ο δείκτης τιμών του κρέατος αυξήθηκε κατά 3,0% σε μηνιαία βάση, ωθούμενος εν μέρει από την άνοδο των τιμών του χοιρινού κρέατος μετά από την αύξηση της ζήτησης στην Ασία, κυρίως στην Κίνα, όπου η ταχεία εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων επηρέασε την τοπική αγορά.
Οι δείκτες για τη ζάχαρη και τα φυτικά έλαια επίσης αυξήθηκαν, αλλά ο δείκτης δημητριακών μειώθηκε 2,8% τον περασμένο μήνα - η τέταρτη συνεχής πτώση του, με το σιτάρι να οδηγεί προς τα κάτω τις προοπτικές για ισχυρές τιμές παραγωγής 2019.
Ο FAO δήλωσε ότι ο δείκτης των δημητριακών γενικά πιέστηκε από τις "μεγάλες διαθεσιμότητες εξαγωγής και την επιβράδυνση του εμπορίου".
Στην πρώτη πρόβλεψη για το 2019, ο FAO προέβλεψε ότι η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών θα φθάσει στα 2,722 δισ. Τόνους ρεκόρ φέτος, αυξημένος κατά 2,7% στα 2018 επίπεδα, όταν η παραγωγή μειώθηκε.
"Μεταξύ των σημαντικότερων σιτηρών, το σιτάρι, ο αραβόσιτος και το κριθάρι θα αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης της παραγωγής δημητριακών, με προβλεπόμενες ετήσιες αυξήσεις κατά 5%, 2,3% και 5,4% αντίστοιχα", ανέφερε ο FAO.
Η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού θεωρήθηκε σε μεγάλο βαθμό σταθερή.