BACK TO
TOP
Διεθνή

Οι ΗΠΑ ενεργοποίησαν την απειλή και αύξησαν τους δασμούς στην Κίνα

Οι ΗΠΑ έκαναν πράξη την απειλή τους και αύξησαν τους δασμούς από την Παρασκευή 10 Μαίου σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολ. στο 25% από 10% προηγουμένως.

Trump-kina

Agronews

15
0

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι οι διαπραγματεύσεις με την κινεζική αντιπροσωπεία που βρίσκεται στην Ουάσινγκτον θα συνεχιστούν, γεγονός που έκανε τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια να κινηθούν στην έναρξη των συναλλαγών τους με θετικό πρόσημο.

Από την πλευρά του το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα υιοθετήσει ανάλογα αντίμετρα, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι αναλυτές εμφανίζονται ωστόσο επιφυλακτικοί για την πορεία των διαπραγματεύσεων μετά την αύξηση των δασμών, ενώ προειδοποιούν ότι οι υψηλότεροι δασμοί στα κινεζικά αγαθά αναμένεται να επιβαρύνουν την ανάπτυξη σε ολόκληρη την Ασία και όχι μόνο στην Κίνα.

Η Moody's ανακοίνωσε ότι περιμένει ο αρνητικός αντίκτυπος στις κινεζικές εξαγωγές να είναι "σημαντικός", ιδιαίτερα στον κλάδο της τεχνολογίας.

Νέα τιτιβίσματα

Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα θα συνεχιστούν, διαβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε ένα μπαράζ αναρτήσεων στο λογαριασμό του στο twitter, προσθέτοντας πάντως ότι "δεν υπάρχει καμία ανάγκη για βιασύνη".

"Οι συνομιλίες με την Κίνα συνεχίζονται με πολύ ευχάριστο τρόπο – δεν υπάρχει καμία απολύτως ανάγκη για βιασύνη – καθώς πληρώνονται τώρα στις ΗΠΑ από την Κίνα δασμοί 25% σε αγαθά και προϊόντα αξίας 250 δισ. δολ. Οι μαζικές αυτές πληρωμές πάνε απευθείας στο δημόσιο ταμείο των ΗΠΑ…", αναφέρει σε ανάρτηση του στο twitter ο Τραμπ.

Σημειώνει εξάλλου ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία "για την επιβολή δασμών 25% στα υπόλοιπα [προϊόντα] ύψους 325 δισ. δολ.", ενώ σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις ανησυχίες για πιθανά αντίποινα από την Κίνα σε αγροτικά προϊόντα των ΗΠΑ αναφέρει πως "θα αγοράσουμε προϊόντα από τους σπουδαίους αγρότες μας, σε μεγαλύτερα ποσά απ’ ό,τι η Κίνα παλιότερα και θα τα στείλουμε σε φτωχές και πεινασμένες χώρες. Στο μεταξύ θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε με την Κίνα με την ελπίδα να μην προσπαθήσουν πάλι να αλλάξουν τη συμφωνία".

"Χάνουμε 500 δισ. δολ. το χρόνο, για πολλά χρόνια, από το τρελό εμπόριο με την Κίνα. Τέλος πια", καταλήγει ο Αμερικανός πρόεδρος.

 

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία