BACK TO
TOP
Διεθνή

Επικίνδυνος για το παγκόσμιο εμπόριο ο Τραμπ, είπε η Μέρκελ

Σε μια πολυεπίπεδη αποδόμηση της προεδρίς του Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, την Πέμπτη όταν μίλησε στην τελετή αποφοίτησης της τάξης του 2019 στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

merkel_12

Πέτρος Γκόγκος

11
0

Επισφαλείς για το παγκόσμιο εμπόριο, την οικονομία και την ευημερία είναι ο πρόεδρος Τραμπ, υποστήριξε η Γερμανίδα ηγέτιδα, συνιστώντας στους αποφοίτους να λειτουργούν με αυτοσυγκράτηση και ακεραιότητα στην επαγγελματική τους ζωή.

Χωρίς καν να αναφέρει το όνομα του προέδρου των Ηνωμένων  Πολιτειών, η Άνγκελα Μέρκελ, αναφέρθηκε σε μια σειρά πολιτικών επιλογών για τις οποίες ήρθε σε ανοιχτή σύγκρουση με τον Τραμπ, οι οποίες περιλαμβάνουν το εμπόριο, την μεταναστευτική πολιτική και την κλιματική αλλαγή, αφήνοντας μηδενικά περιθώρια στους ακροατές της να αμφισβητήσουν περί ου ο λόγος.

«Ο προστατευτισμός και οι εμπορικές διενέξεις θέτουν σε κίνδυνο τα θεμέλια της ευημερίας μας», υπογράμμισε η καγκελάριος, με φόντο τους δασμούς που έχει επιβάλει ο αμερικανός πρόεδρος στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την ΕΕ.

Αναφορά έγινε και στην «πολιτική ψεμάτων» του Τραμπ, όταν η Μέρκελ τόνισε ότι πρέπει να λέει κανείς «την αλήθεια στους άλλους και στον εαυτό του». «Σε αυτό το πλαίσιο, δεν πρέπει να ονομάζουμε τα ψέματα αλήθεια και την αλήθεια ψέμα», συμπλήρωσε η ίδια.

Η Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε, κατά την ομιλία της, να γίνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή. Παραδέχθηκε, μάλιστα, ότι και η γερμανική κυβέρνηση έχει περιθώρια βελτίωσης της περιβαλλοντικής της πολιτικής. Αναφορά έγινε και στο τείχος που επιδιώκει να αναγείρει ο Τραμπ ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Μεξικό, με την καγκελάριο να αφηγείται την εμπειρία της από την Ανατολική Γερμανία κι το Τείχος του Βερολίνου, σημειώνοντας πως «πρέπει να βγάλουμε τα τείχη από το μυαλό μας».

H παρουσία της Άνγκελα Μέρκελ στο Χάρβαρντ χαρακτηριζόταν από την συνήθη σεμνότητά της, οι παρευρισκόμενοι, ωστόσο, την αντιμετώπισαν ως σταρ. Περισσότερες από 30 φορές κατά τη διάρκεια της διάρκειας 35 λεπτών ομιλίας της την διέκοψαν με επευφημίες, ενώ πολλές φορές το κοινό τη χειροκρότησε όρθιο προκειμένου να δείξει το σεβασμό του προς το πρόσωπό της. Οι πιο ενθουσιώδεις αντιδράσεις παρατηρήθηκαν στα σημεία στα οποία η Μέρκελ ασκούσε κριτική στην πολιτική Τραμπ, ακόμη κι αν δεν τον κατονόμασε ούτε μία φορά.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία