BACK TO
TOP
Διεθνή

Χάθηκαν χιλιάδες στρέμματα από ακρίδεες στη Σαρδηνία ξυπνώντας μνήμες από Αϊ Στράτη

Εκατομμύρια ακρίδες έχουν εισβάλει στους αγρούς της κεντρικής Σαρδηνίας, καταστρέφοντας δημητριακά και καλλιέργειες κτηνοτροφικών φυτών, ξυπνώντας μνήμες από τον Άγιο Ευστράτιο στο Βόρειο Αιγαίο.

nationalgeographic_22933

Ελισσαίος-Ιωάννης Μανιάτης

40
0

Πάνω από 20.000 στρέμματα γης γύρω από την περιοχή Nuoro λέγεται ότι έχουν προσβληθεί, με τους ειδικούς να δηλώνουν στην εφημερίδα La Stampa ότι η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως η χειρότερη και μεγαλύτερης κλίμακας εισβολή ακρίδας τα τελευταία 60 χρόνια.

Η έκδοση της εφημερίδας La Sardegna για την περιοχή Nuoro,  περιγράφει την εισβολή ως «βιβλική», αναφέροντας πως κάποιες περιοχές έχουν μετατραπεί σε «κουρέλια από ακρίδες».

  Το τοπικό υποκατάστημα της Ιταλικής ένωσης αγροτών Coldiretti, ανέφερε πως οι ακρίδες «καταβροχθίζουν ότι συναντήσουν» και πως ίσως είναι πολύ αργά για να εμποδιστεί η καταστροφή.

Εν αντιθέσει, η ένωση αγροτών κοιτά προς την κυβέρνηση, αναζητώντας θεσμική υποστήριξη, ούτως ώστε να αποτραπεί στο μέλλον η επανάληψη εισβολής τέτοιας κλίμακας.

Σύμφωνα με δήλωση στον ιστότοπο της ένωσης Coldiretti, οι αγρότες πιστεύουν πως η «η πληγή» προκλήθηκε από την ξαφνική άνοδο στις θερμοκρασίες που ίσως προκάλεσαν την εκκόλαψη των αυγών ακρίδας που είχαν γεννηθεί το φθινόπωρο.

Ψάχνοντας λύσεις για να αποτραπεί η περεταίρω εισβολή, οι αγρότες σκέφτονται πως η εδαφοκατεργασία της γής περιμετρικά του προβλήματος, θα μπορούσε να εμποδίσει τις ακρίδες να αποθέσουν τα αβγά τους.  

Παρόμοια κατάσταση είχε αντιμετωπιστεί στο νησί Άγιος Ευστράτιος του Βορειοανατολικού Αιγαίου, αλλά για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, από το 2015 ως τον περασμένο χειμώνα, στο τέλος του 2018, όντας μάλιστα περιοχή χωρίς τεράστιες εκτάσεις με καλλιέργειες, όπου για την αντιμετώπιση χρειάστηκε ειδικό πρόγραμμα 42 μηνών. Πιο συγκεκριμένα,  ύστερα από ενέργειες της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, κας Χριστιάνας Καλογήρου, και της Δημάρχου Αγίου Ευστρατίου, κας Μαρίας Κακαλή, συνήφθη Τριμερής Σύμβαση Συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του Δήμου Αγίου Ευστρατίου και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η χρηματοδότηση για την σύμβαση έφτασε το ποσό των 496 χιλ. ευρώ και προήλθε κατά 97% από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου και κατά 3% από τον Δήμο Αγίου Ευστρατίου. Στο πλαίσιο της σύμβασης, το Εργαστήριο Γεωργικής Ζωολογίας και Εντομολογίας του ΓΠΑ ανέλαβε την εκπόνηση και υλοποίηση δράσης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ακρίδων στην Προστατευόμενη Περιοχή του Αγίου Ευστρατίου, με καινοτόμες μεθόδους και φιλικά προς το περιβάλλον υλικά. Η σύμβαση έχει ορίζοντα υλοποίησης 42 μηνών, αρχής γενομένης από την υπογραφή της σύμβασης (Μάιος 2017). Επιστημονικός Υπεύθυνος της Σύμβασης είναι ο τ. Πρύτανις του ΓΠΑ, Καθηγητής Γεώργιος Παπαδούλης, και Αναπληρωτής  - Εκτελεστικός Επιστημονικός Υπεύθυνος το μέλος ΕΔΙΠ, Δρ. Αντώνιος Τσαγκαράκης. 

Πλέον, ο πληθυσμός των ακρίδων είναι εντυπωσιακά χαμηλότερος, με αθροιστικό ποσοστό απομείωσης που πλησιάζει το 90%. Ο πληθυσμός ακρίδων που θανατώθηκε τα δύο έτη υπολογίζεται περίπου 175 εκατομμύρια άτομα.

Ο πληθυσμός των ωφελίμων αρθροπόδων (κυρίως πράσινων ορθοπτέρων, διπτέρων και κολεοπτέρων εδάφους) σημείωσε σημαντική αύξηση. Αυτό αναδεικνύει την στόχευση και εκλεκτικότητα των επεμβάσεων, οι οποίες, εκτός από αποτελεσματικές έναντι των επιβλαβών εντόμων, παρείχαν την απαραίτητη προστασία σε ωφέλιμα αρθρόποδα και άλλους οργανισμούς μη-στόχους.

Υπάρχει εμφανής προστασία της χορτονομής των παραγωγικών ζώων, αλλά και η εξαφάνιση της οικιακής όχλησης από τις ακρίδες, γεγονότα που ωφέλησαν τα μέγιστα την τοπική οικονομία.

 

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία