BACK TO
TOP
Διεθνή

Σε τρόφιμα και τηλεπικοινωνίες ακριβή η Ελλάδα δείχνει η Eurostat

Τα τρόφιμα και οι τηλεπικοινωνίες είναι οι δύο μοναδικές κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών, σε σύνολο δέκα, όπου η Ελλάδα είναι ακριβότερη από τον κοινοτικό μέσο όρο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

FFFF0

Agronews

16
0

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ελλάδα το 2018 είχε τις ακριβότερες τηλεπικοινωνίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 56,7%  σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε το Βέλγιο, όπου οι τηλεπικοινωνίες κόστιζαν 40,4% περισσότερο από τον κοινοτικό μέσο όρο.

Παρά τις προσπάθειες για ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, η Ελλάδα είναι ακριβότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και στα τρόφιμα, κατά 5,7%. Ακόμα πιο ακριβά τρόφιμα προσφέρει η Κύπρος, με ποσοστό 8,4% υψηλότερο του μέσου όρου των 28 κρατών-μελών.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως στις αγορές ψωμιού, τυριού, γάλακτος, κρεάτων, ψαριών, φρούτων και δημητριακών το ελληνικό καλάθι είναι πιο ακριβό από το αντίστοιχο στην Γερμανία, την Ολλανδία, την Ισπανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ακριβότερη χώρα της ΕΕ σε ό,τι αφορά το φαγητό είναι η Δανία (+30,3%). Όμως το κόστος εκτοξεύεται ακόμα περισσότερο εάν συνυπολογίσουμε τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών, με την Ελβετία να αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια» στην ακρίβεια των τροφίμων, με ποσοστό 64% πάνω από τον μέσο όρο των «28».

Τα συγκεντρωτικά πάντως της Eurostat για τη χώρα μας καταδεικνύουν ότι στις περισσότερες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών η Ελλάδα είναι φθηνότερη σε σχέση με τα περισσότερα κράτη-μέλη εκτός των χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία