BACK TO
TOP
Διεθνή

Σε σημαντική εμπορική συμφωνία ΕΕ και Mercosur μετά διαπραγματεύσεων εικοσαετίας

Μετά από δύο δεκαετίες διαπραγματεύσεων, η ΕΕ και η νοτιοαμερικανική έδρα της Mercosur ανακοίνωσαν ότι έχουν φτάσει σε μια «ιστορική» συμφωνία για μια συνθήκη ελεύθερου εμπορίου.

D-KpvBXWkAEGHCU_jpg_large

10
0

Καθώς οι ηγέτες του κόσμου συναντήθηκαν στη διάσκεψη κορυφής της G20 στην Ιαπωνία εν μέσω προστατευτικών ανησυχιών, η Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Cecilia Malmstrom δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι η συμφωνία έστειλε ένα "δυνατό και σαφές μήνυμα" προς υποστήριξη του ανοιχτού εμπορίου.

Αλλά το σύμφωνο υπέστη επίσης την έντονη κριτική από περιβαλλοντικές ομάδες και τους ευρωπαίους αγρότες. Είναι πιθανό να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως οι χώρες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν ακόμα να δώσουν την υποστήριξή τους.

Τι υπάρχει στη συμφωνία;

Επίσημα η κοινή αγορά του Νότου, τα πλήρη μέλη του εμπορικού μπλοκ είναι η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Παραγουάη και η Ουρουγουάη. Η Βενεζουέλα είναι πλήρες μέλος αλλά έχει ανασταλεί από το 2016.

Για την Mercosur, η ΕΕ είναι ο πρώτος σημαντικός εταίρος με τον οποίο έχει επιτύχει ένα εμπορικό σύμφωνο, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις της ΕΕ να ξεκινήσουν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός και επενδυτικός εταίρος της Mercosur και ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της.

Όσον αφορά τη μείωση των δασμών, θα μπορούσε να είναι η πιο προσοδοφόρα εμπορική συμφωνία της ΕΕ μέχρι σήμερα, με περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ δασμών που εξοικονομούνται στις εξαγωγές της, τέσσερις φορές, δηλάδη, περισσότερο από τη συμφωνία της με την Ιαπωνία.

Η Ευρώπη θα κερδίσει σημαντικές δασμολογικές μειώσεις σε αγαθά όπως τα αυτοκίνητα και το κρασί και το μπλοκ θα έχει το βλέμμα του για την αύξηση της πρόσβασης των εταιρειών που κατασκευάζουν βιομηχανικά προϊόντα.

Εν τω μεταξύ, η Mercosur στοχεύει στην αύξηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων. Θα λάβει μια νέα ποσόστωση βοείου κρέατος 99.000 τόνων με δασμό 7,5%, σταδιακά σε διάστημα πέντε ετών, καθώς και μηδενικές δασμολογικές ποσοστώσεις 180.000 τόνων για ζάχαρη και πουλερικά.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Jair Bolsonaro δήλωσε στο Twitter ότι η συμφωνία ήταν ιστορική και ήταν μία από τις σημαντικότερες εμπορικές συμφωνίες όλων των εποχών.

Ανησυχίες από περιβαλλοντικές ομάδες και αγρότες

Προηγούμενες προθεσμίες έχουν έρθει και παρήλθαν εξαιτίας των νευρώνων της ΕΕ για την αύξηση των εισαγωγών βοείου κρέατος και τον δισταγμό της Mercosur να «ανοιχτεί» σε ορισμένους βιομηχανικούς τομείς, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία.

Η Γαλλία και ορισμένες άλλες χώρες της ΕΕ φοβούνται τον αντίκτυπο της απότομης αύξησης των εισαγωγών βοείου κρέατος, ενώ περιβαλλοντικές ομάδες, η επιρροή των οποίων είναι ισχυρότερη στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υποστηρίζουν ότι η συμφωνία θα μπορούσε να επιδεινώσει την αποδάσωση.

Και τα δύο μέρη δήλωσαν ότι έχουν δεσμευτεί να εφαρμόσουν τη συμφωνία του Παρισιού για την αλλαγή του κλίματος και ότι ένα ειδικό κεφάλαιο για την αειφόρο ανάπτυξη θα καλύπτει ζητήματα όπως η διατήρηση των δασών και τα εργασιακά δικαιώματα.

Ο αρμόδιος για την γεωργία Επίτροπος της ΕΕ, Phil Hogan, δήλωσε ότι αναγνώρισε τις ανησυχίες των αγροτών, μεταξύ άλλων από τη δική του χώρα, την Ιρλανδία, αλλά ότι οι συμφωνίες ελευθέρων συναλλαγών που επλήγησαν από το σύνολο του συνόλου ανοίγουν αγορές για τους αγρότες της ΕΕ.

Η Copa-Cogeca, μια ένωση που εκπροσωπεί τους αγρότες σε επίπεδο ΕΕ, χτύπησε τη συμφωνία στο Twitter.

«Οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων της Mercosur θα καθιερώσουν de facto διπλά πρότυπα και αθέμιτο ανταγωνισμό για ορισμένους βασικούς ευρωπαϊκούς παραγωγικούς τομείς, θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά τους», ανέφερε η ένωση.

Οι δύο πλευρές ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις ακριβώς πριν από 20 χρόνια και εντατικοποίησαν τις προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας μετά την προεδρική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, που ώθησε την Ευρωπαϊκή Ένωση να παγώσει τις συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και να αναζητήσει άλλους παγκόσμιους εμπορικούς συμμάχους.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία