BACK TO
TOP
Διεθνή

Επιφυλακτικοί οι Γάλλοι, δεν υπογράφουν εν λευκώ την συμφωνία της Mercosur

Η Γαλλία δεν θα υπογράψει την εμπορική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον όμιλο χωρών της Νότιας Αμερικής Mercosur με όποιο κόστος και παραμένει να δούμε αν το Παρίσι θα το υποστηρίξει τελικά, ανέφεραν μεταξύ άλλων οι γάλλοι υπουργοί την Τρίτη, όπως αναφέρει το Reuters.

Screenshot_2019-07-02_France_will_not_sign_up_to_Mercosur_deal_at_any_price_ministers

11
0

Η ΕΕ και η Mercosur συμφώνησαν σε μια συνθήκη ελευθέρων συναλλαγών την Παρασκευή, επισφραγίζοντας έτσι δύο δεκαετίες συνομιλιών μεταξύ των ομίλων.

Η Γαλλία, η μεγαλύτερη γεωργική δύναμη της ΕΕ, έχει εκφράσει τακτικά την ανησυχία της για τον κίνδυνο αύξησης των γεωργικών εξαγωγών της Νότιας Αμερικής στην Ευρώπη.

Το Σάββατο, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, κ. Emmanuel Macron, χαιρέτισε τις διατάξεις του σχεδίου συμφωνίας για την προστασία της ευρωπαϊκής πιστοποίησης γεωγραφικής προέλευσης για τα προϊόντα διατροφής και για τον περιορισμό των εξαγωγών ζάχαρης και βοείου κρέατος της Mercosur.

Όμως, η αυξανόμενη ανησυχία μεταξύ της γεωργικής κοινότητας και των νομοθετών της χώρας από την ανακοίνωση της συμφωνίας έχει θέσει την κυβέρνηση σε αυξανόμενη πίεση πριν ακόμη η συμφωνία φτάσει στο κοινοβούλιο για επικύρωση.

«Δεν θα συμφωνήσουμε με τίποτα. Η ιστορία δεν έχει τελειώσει, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας Didier Guillaume στους νομοθέτες.

«Θα περιμένουμε να δούμε τι ακριβώς υπάρχει σε αυτό το κείμενο, αλλά θα ήθελα να σας πω ότι ολόκληρη η κυβέρνηση και εγώ θα είμαστε σε επαγρύπνηση. Δεν θα είμαι ο υπουργός που θυσιάζει τη γαλλική γεωργία στο βωμό μιας διεθνούς συμφωνίας.»

Ο υπουργός Εξωτερικών Jean-Yves Le Drian επανέλαβε λέγοντας ότι ενώ το σχέδιο εμπορικής συμφωνίας παρείχε ευκαιρίες στους ευρωπαίους εξαγωγείς, παρέμεινε να διαπιστωθεί κατά πόσο ικανοποιούσε τα αιτήματα της Γαλλίας.

«Οι κόκκινες γραμμές που έχουμε σχεδιάσει για τη συμφωνία είναι σταθερές», δήλωσε στο κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι «παραμένει να δούμε εάν το Παρίσι θα το υποστηρίξει.»

Οι γαλλικές ομάδες αγροτών αντιτίθενται σθεναρά σε αυτά που θεωρούν ως χαμηλότερα πρότυπα στις χώρες της Mercosur και ο Guillaume ανέφερε ότι μια επικυρωμένη συμφωνία θα έπρεπε ιδίως να αποδείξει την ορθή ανιχνευσιμότητα και τις ορθές πρακτικές στον τομέα του βοείου κρέατος.

Με τη σειρά της, η κύρια ένωση αγροτών της Γαλλίας, η FNSEA, δήλωσε την Τρίτη ότι είχε ζητήσει συνάντηση με τη Macron και σχεδίαζε επίσης διαμαρτυρίες για τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία