BACK TO
TOP
Διεθνή

Οι αμερικανοί πιέζουν για είσοδο αγροτικών προϊόντων τους στην ΕΕ

«Δεν νομίζω ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία εάν δεν συμπεριληφθεί το θέμα της γεωργίας», επανέλαβε πρόσφατα ο Τεντ ΜακΚίννεϋ, υφυπουργός εμπορίου γεωργικών υποθέσεων σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες, επικαλούμενος τις ανησυχίες των Αμερικανών νομοθετών και του προέδρου Τραμπ.

Screenshot_2019-07-03_No_U_S_-EU_trade_deal_without_agriculture_U_S_official

7
0

Μετά από αυτές τις δηλώσεις, ανανεώνονται οι πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών προς την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου η μελλοντική εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις δυο αγορές να συμπεριλαμβάνει αγροτικά προϊόντα, ένα θέμα- κόκκινο πανί για αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γαλλία. Σα να μην έφταναν αυτές οι δηλώσεις, οι ΗΠΑ προχώρησαν ως γνωστόν και σε προσθήκη νέων δασμών σε ευρωπαϊκά τυροκομικά προϊόντα, εντείνοντας την πολιτική πίεση. Να σημειωθεί ότι οι εν λόγω συζητήσεις αποτελούν μέρος της συμφωνίας που επιτεύχθηκε πέρυσι μεταξύ του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Αμερικανού ομόλογού του.

Ο κ. Ted McKinney, επισήμανε εξάλλου το κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών κατά τη διάρκεια συναντήσεων με τους νομοθέτες, τους κυβερνητικούς αξιωματούχους και την ιδιωτική βιομηχανία στις Βρυξέλλες, τη Ρώμη και τη Γενεύη.

Η Ευρώπη, κορυφαίος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ, πρότεινε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με την κατάργηση των εισαγωγικών δασμών για βιομηχανικά προϊόντα, αλλά αυτές οι συνομιλίες δεν έχουν αρχίσει σοβαρά, καθώς αμφότερες οι πλευρές υποστηρίζουν το θέμα της πρόσβασης στην αγορά για τη γεωργία.

Η Ουάσινγκτον αναφέρει ότι πρέπει να είναι μέρος των συνομιλιών, αλλά η ΕΕ δεν συμπεριέλαβε τη γεωργία στην εντολή της για τις συνομιλίες. Εξάλλου, όπως τονίζουν οι αμερικανοί, οι δύο πλευρές δούλεψαν «πολύ πιο στενά από ό, τι όχι» για το θέμα του εκσυγχρονισμού και της μεταρρύθμισης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Η ΕΕ ανησυχεί για το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέλαβαν μονομερή δράση κατά της Κίνας σχετικά με τα θέματα αθέμιτων κρατικών επιδοτήσεων και αναγκαστικών μεταφορών τεχνολογίας αντί να περάσουν από τον ΠΟΕ, κάτι που η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι είναι ένας οργανισμός που εργάζεται βάσει ξεπερασμένων κανόνων που δεν καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες εμπορικές προκλήσεις.

Ο κ. McKinney είπε επίσης ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες εξέφραζαν ενδιαφέρον για αποδοχή επεξεργασίας γονιδίων, μια νέα τεχνολογία που είπε ότι θα μπορούσε να αυξήσει απότομα τις αποδόσεις των καλλιεργειών.

«Παίρνω θάρρος»  δήλωσε ο McKinney. «Πρόκειται για μια τεχνολογία που δεν θέλουν να χάσουν.»

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε το 2018 ότι οι τεχνικές γονιδιακής επεξεργασίας υπόκεινται σε κανονισμούς που διέπουν τις γενετικώς τροποποιημένες καλλιέργειες, οι οποίες θα περιορίσουν την έρευνα γονιδίων στην Ευρώπη για έρευνα και θα εμποδίσουν τη χρήση της σε εμπορικές καλλιέργειες.

Ο McKinney δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν δει την αξία της τεχνολογίας και ήταν έτοιμοι να βοηθήσουν την ΕΕ καθώς εργάστηκε μέσω ζητημάτων γύρω από τη νέα τεχνολογία.

Η βιοτεχνολογία και οι νέες γεωργικές πρακτικές θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στην απότομη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ανέφερε.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία