BACK TO
TOP
Διεθνή

Με προοπτικές η κροατική γεωργία, ειδικά στα βιολογικά

Η πρώτη επεξεργασία των αποτελεσμάτων μιας εις βάθος έρευνας στον αγροτικό τομέα της Κροατίας καταδεικνύουν, μεταξύ άλλων, ότι η επένδυση στη γεωργία είναι οικονομικά δικαιολογημένη και ότι το ένα εκατομμύριο δολάρια που δαπανήθηκαν στη γεωργική παραγωγή της χώρας απέδωσαν μια αύξηση της τάξης των 5.19 εκατομμυρίων δολαρίων σε αξία. Καταγράφονται ακόμη τα χαρακτηριστικά που συμβαδίζουν με αυτό τον προσανατολισμό, ο κλάδος των βιολογικών ως υποσχόμενος και αδύνατα σημεία που χρήζουν αντιμετώπισης.

ahlianthoscroatiacalliergeiatrakter

20
0

H ανάλυση πραγματοποιήθηκε από εμπειρογνώμονες της Παγκόσμιας Τράπεζας που υποστηρίζουν ότι ο αγροτικός τομέας της Κροατίας έχει αρκετά συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορούν να αξιοποιηθούν στην κατεύθυνση της ανάπτυξης, όπως η ανεμπόδιστη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά, η εξασφάλιση χρηματοδότησης στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ένα περιβάλλον με ποικιλομορφία, καλή ποιότητα εδάφους και πλούσια αποθέματα σε νερό, σχετικά χαμηλό εργατικό κόστος, ικανοποιητικές υποδομές σε δρόμους και τουρισμό σε άνθηση.

Ωστόσο, η Παγκόσμια Τράπεζα σημειώνει ότι η χώρα εξαρτάται ακόμη από εισαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, ενώ διαπιστώνεται ότι οι αγρότες χρησιμοποιούν παρωχυμένο και αναποτελεσματικό εξοπλισμό, προσαρμόζονται αργά στις τεχνολογικές αλλαγές και καινοτομίες και σχηματίζουν σπάνια ενώσεις, στοιχείο που τους καθιστά λιγότερο ανταγωνιστικούς και όχι ευέλικτους στις αλλαγές.

Η σύσταση που γίνεται μέσω της έκθεσης είναι ότι για να εκπληρώσει στο έπακρο τις δυνατότητές του ο γεωργικός και διατροφικός τομέας της χώρας χρειάζεται να βελτιώσει την αποδοτικότητά του και να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία συνδέοντας την πρωτογενή παραγωγή με την επεξεργασία.

"Οι περιοχές της υπαίθρου, η γεωργία, όπως και η υδατοκαλλιέργεια, έχουν σημαντικές προοπτικές να ευδοκιμήσουν και ο δομικός μετασχηματισμός τους, ο οποίος ευνοήθηκε ιδιαίτερα από την ένταξη της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πηγαίνει στη σωστή κατεύθυνση." ανέφερε ο υπουργός Γεωργίας Tomislav Tolušić. Πρόσθεσε, επιπλέον, ότι ένα σχετικό πλάνο θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, ταυτόχρονα με την κατάρτιση ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την ευρωπαϊκή Κοινή Αγροτική Πολιτική της περιόδου 2021 – 2027.

Στην έρευνα αποτυπώνεται ότι η Κροατία είναι σήμερα ανταγωνιστική στα χαμηλής αξίας πρωτογενή αγροτικά προϊόντα, όπως τα δημητριακά, το ηλιέλαιο και η σόγια, την ώρα που στα υψηλής αξίας η διείσδυσή της είναι περιορισμένη σε έναν μικρό αριθμό κηπευτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

Προτείνεται, τέλος, η Κροατία να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που διανοίγονται στον κλάδο των οργανικών, αφού σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει εκεί παρατηρηθεί η μεγαλύτερη αύξηση σε περιοχές με βιολογική παραγωγή.



Πηγή: total-croatia-news.com

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία