BACK TO
TOP
Διεθνή

Προχωρά η ενίσχυση των αγροτικών εξαγωγών στις ΗΠΑ

Σε ενίσχυση 100 εκατομμυρίων δολαρίων προς τους αγρότες, για την προώθηση της εύρεσης νέων εξαγωγικών αγορών, προχώρησε το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), μέσω του Προγράμματος Προώθησης Αγροτικού Εμπορίου (ATP), μετά από τα 200 εκατομμύρια του Ιανουαρίου για τον ίδιο σκοπό, στο πλαίσιο της συνολικής ενίσχυσης των 16 δις δολαρίων που ανακοίνωσε ο Donald Trump για αγρότες και κτηνοτρόφους.

yq-soybean-06072018_

Ελισσαίος-Ιωάννης Μανιάτης

12
0

Συνεχίζεται η μάχη στο παγκόσμιο στερέωμα για παραπάνω έδαφος στο παγκόσμιο εμπόριο. Μετά από κινήσεις σε Ρωσία και ΕΕ, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) χορήγησε 100 εκατομμύρια δολάρια σε 48 οργανισμούς μέσω του Προγράμματος Προώθησης Αγροτικού Εμπορίου (ATP) για να βοηθήσει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους των ΗΠΑ να εντοπίσουν και να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέες εξαγωγικές αγορές. Τα 200 εκατομμύρια που δόθηκαν για τον ίδιο σκοπό τον Ιανουάριο έφεραν καλά αποτελέσματα, οπότε μάλλον θα συνεχιστεί το μοτίβο. Βλέποντας τη μεγάλη εικόνα, πρόκειται για μικρό ποσό μπροστά στα 16 δις που συνολικά θα καταλήξουν στην αγροτική παραγωγή, όπως έχει ανακοινώσει ο Donald Trump, μένει βέβαια να φανεί ο διαμερισμός των κονδυλίων.

Τον Μάιο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, εξουσιοδότησε το USDA να παράσχει έως και 16 δισεκατομμύρια δολάρια σε προγράμματα στήριξης των αγροτών, γεγονός που συμβαδίζει με τις εκτιμώμενες επιπτώσεις αντιποίνων στα γεωργικά προϊόντα των ΗΠΑ και άλλες διαταραχές του εμπορίου. Το ATP είναι ένα από τα τρία προγράμματα που θα βοηθήσουν τους γεωργικούς παραγωγούς ενώ ο Trump εργάζεται για την αντιμετώπιση των μακροχρόνιων φραγμών πρόσβασης στην αγορά.

«Η Κίνα και άλλα έθνη δεν παίζουν με τους κανόνες εδώ και πολύ καιρό και ο Πρόεδρος Τράμπ συμπαραστέκεται στους αγρότες, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα ανεχτούν πλέον τις αθέμιτες εμπορικές τους πρακτικές», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας των ΗΠΑ, Sonny Perdue . «Στο USDA, προσπαθούμε πάντα να επεκτείνουμε τις υπάρχουσες αγορές ή να ανοίξουμε νέες και αυτή η έγχυση χρημάτων θα κάνει ακριβώς αυτό. Οι αμερικανοί αγρότες είναι τόσο παραγωγικοί που πρέπει να συνεχίσουμε να επεκτείνουμε τις αγορές μας όπου μπορούμε για να πουλήσουμε τα πλούτη της αμερικανικής γης».

Οι 48 παραλήπτες είναι μεταξύ των συνεργατικών οργανώσεων που ζήτησαν 200 εκατομμύρια δολάρια σε κονδύλια της ATP το 2018 που απονεμήθηκαν νωρίτερα αυτό το έτος. Στο πλαίσιο ενός νέου γύρου υποστήριξης για τους αγρότες που επηρεάστηκε από αντίποινα και διαταραχές του εμπορίου, οι ομάδες αυτές είχαν την ευκαιρία να εξεταστούν για πρόσθετη στήριξη για το έργο τους για την τόνωση των εξαγωγών για την αμερικανική γεωργία, τα τρόφιμα, τα ψάρια και τα δασικά προϊόντα.

Σύμφωνα με το USDA, μετά την ανακοίνωση της βοήθειας ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων τον Ιανουάριο, οι εξαγωγείς των ΗΠΑ είχαν επιτυχία, συμπεριλαμβανομένης μιας εμπορικής αποστολής στο Πακιστάν, η οποία προκάλεσε 10 εκατομμύρια δολάρια στις προβλεπόμενες πωλήσεις αγροτικών προϊόντων το 2019, ένα νέο πρόγραμμα μάρκετινγκ για τα θαλασσινά της Αλάσκας που οδήγησαν σε περισσότερα από 4 εκατομμύρια δολάρια πωλήσεων σολομού στο Βιετνάμ και την Ταϊλάνδη και μια ολοκληρωμένη προσπάθεια μάρκετινγκ από την αμερικανική βιομηχανία σόγιας που έχει αυξήσει την παρουσία της σε περισσότερες από 50 διεθνείς αγορές.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία