BACK TO
TOP
Διεθνή

Πέφτουν οι υπογραφές για εισαγωγές βόειου κρέατος από τις ΗΠΑ

Ο κτηνοτροφικός κόσμος των ΗΠΑ που ασχολείται με την εκτροφή βοοειδών αναμένει μέσα στην Παρασκευή 2 Αυγούστου μια επίσημη ανακοίνωση από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, η οποία θα αφορά στο άνοιγμα της ευρωπαϊκής αγοράς μοσχαρίσιου κρέατος.

beefexports

14
0

Νωρίτερα μέσα στο έτος η Ευρωπαϊκή Ένωση μείωσε το μερίδιο στις ποσοστώσεις εισαγωγών βοδινού κρέατος από Τρίτες χώρες, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εισαγωγή μεγαλύτερων ποσοτήτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ας σημειωθεί εδώ πως πρόκειται για βόειο κρέας χωρίς ορμόνες.

Έτσι, ο Αμερικανός εμπορικός αντιπρόσωπος Robert Lighthizer και ο Ευρωπαίος πρεσβευτής στις Ηνωμένες Πολιτείες την Παρασκευή θα υπογράψουν συμφωνία για αύξηση της ποσότητας αμερικανικού βοείου κρέατος που μπορεί να πωληθεί στην αγορά της ΕΕ.

Το πρόγραμμα του Ντόναλντ Τραμπ για την Παρασκευή περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μια «ανακοίνωση για το εμπόριο της ΕΕ», αν και ο Λευκός Οίκος δεν διευκρίνισε σε δημοσιογράφους του Bloomberg, ποιο ήταν το γεγονός.

Οι αμερικανοί αγρότες θα δικαιούνται σχεδόν 80% - ή 35.000 τόνους - της ετήσιας ποσόστωσης της ΕΕ για το βόειο κρέας χωρίς ορμόνες για επτά χρόνια, με αρχική κατανομή περίπου 40%, δήλωσαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στους δημοσιογράφους τον Ιούνιο. Η διοίκηση των ΗΠΑ τον Ιούνιο εξασφάλισε περισσότερη πρόσβαση στην αγορά βοείου κρέατος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού το μπλοκ έπεισε την Αυστραλία, την Αργεντινή και την Ουρουγουάη να παραχωρήσουν κομμάτια της ποσόστωσης εισαγωγής.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους που είναι εξοικειωμένοι με την ανακοίνωση, η Lighthizer ζήτησε την επίσημη τελετή υπογραφής σε μια προσπάθεια να επιδείξει πρόοδο στο πρόγραμμα διμερούς εμπορίου.

Η ποσόστωση είχε οριστεί πριν από μια δεκαετία για να διευθετηθεί μια διατλαντική διαμάχη για την απαγόρευση της ΕΕ στο κρέας βοοειδών που έλαβαν αυξητικές ορμόνες. Οι κανόνες του ΠΟΕ απαιτούσαν να διατεθούν οι ποσότητες σε άλλα έθνη που εξάγουν το βόειο κρέας, ενώ η Αυστραλία, η Αργεντινή και η Ουρουγουάη σταδιακά αντικατέστησαν τις ΗΠΑ ως τον μεγαλύτερο προμηθευτή τους.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά από ορισμένες «τρομοκρατικές» αντιπαραθέσεις με την Ευρώπη για ορισμένα εμπορικά θέματα, ιδίως με τη Γαλλία. Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ απειλεί να δασμολογήσει το γαλλικό κρασί αφού η χώρα αυτή επέβαλε φόρο στις εταιρείες τεχνολογίας που θα επηρεάσουν ιδιαίτερα τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Οι Η.Π.Α. και η ΕΕ εργάζονται σε μια περιορισμένη εμπορική συμφωνία που θα μείωνε τα τιμολόγια των βιομηχανιών, αλλά έφτασε σε αδιέξοδο για το αν θα συμπεριληφθεί η γεωργία στις διαπραγματεύσεις.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία