BACK TO
TOP
Διεθνή

Τι σημαίνει για την Ιταλία η πρώτη ήττα του Σαλβίνι

Ύστερα από αλλεπάλληλους θριάμβους, ο Ματέο Σαλβίνι υπέστη χθες, Τρίτη, την πρώτη ήττα στα σχέδιά του για πρόωρες εκλογές, που όπως πιστεύει θα τον οδηγήσουν σε αυτοδυναμία. Για πόσο ακόμη όμως μπορούν το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και το Δημοκρατικό Κόμμα να τον κρατήσουν μακριά από τον πρωθυπουργικό θώκο;

methode_times_prod_web_bin_85d33704-b521-11e8-849b-d1a6cd5e8545

9
0

Οι γερουσιαστές που διέκοψαν τις θερινές τους διακοπές για μία έκτακτη συνεδρίαση, άκουσαν τον αργηχό της ακροδεξιάς Λέγκας να τους λέει: «Τι είναι πιο όμορφο, πιο δημοκρατικό και πιο έντιμο από το να δώσουμε την επιλογή και πάλι στους πολίτες»; Εκείνοι ωστόσο δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημά του για άμεση φήφο δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Η διαδικασία θα λάβει τελικά χώρα στις 20 Αυγούστου και εάν το αποτέλεσμα είναι αυτό που επιθυμεί ο Σαλβίνι, ο πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε θα πρέπει να παραδώσει την παραίτησή του στον πρόεδρο, Σέρτζιο Ματαρέλα.

Στις 20 Αυγούστου συζητείται η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης

Ωστόσο ο Σαλβίνι, που βλέπει το κόμμα του να εξασφαλίζει ποσοστό 38% στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, δεν θα πρέπει να είναι πια τόσο βέβαιος ότι θα πετύχει το στόχο του για πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο. Και τούτο γιατί η χθεσινή άτυπη συνεργασία Κινήματος Πέντε Αστέρων και Δημοκρατικού Κόμματος αποκαλύπτει ότι θα μπορούσε να συγκροτηθεί μία εναλλακτική πλειοψηφία για το σχηματισμό της κυβέρνησης, μετά την κατάρρευση της σημερινής. Κάτι τέτοιο θα μετέθετε τις εκλογές για το 2020.

Πάντως υπάρχουν και εμπόδια σε αυτή τη συμμαχία. Το μεγαλύτερο όλων είναι ο κίνδυνος ρήγματος στους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς δεν συμμερίζονται όλοι την άποψη του Ματέο Ρέντσι ότι θα πρέπει να σταματήσουν με κάθε τρόπο τον Σαλβίνι, ακόμη και με μία συμμαχία με τον «διάβολο» Λουίτζι ντι Μάιο.

Αν τελικά τα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος επιμείνουν στις ενστάσεις τους, ο Ρέντσι εμφανίζεται αποφασισμένος ακόμη και για δημιουργία δικού του κόμματος, που θα ενώσει προσωρινά δυνάμεις με τα Πέντε Αστέρια. Μία τέτοια εξέλιξη ωστόσο δεν είναι σαφές εάν θα έφερνε περισσότερη σταθερότητα στο ρευστό πολιτικό σκηνικό της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του ευρώ.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία