Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Διεθνή

Για εμπορικές μάχες με ΗΠΑ-Κίνα ετοιμάζονται οι Βρυξέλλες

Καθρέφτης του παγκόσμιου γεωπολιτικού σκηνικού αποτελεί η ομάδα με την οποία στελέχωσε την Κομισιόν η πρόεδρός της Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν. Άλλωστε ένα εκ των πραγμάτων που μαρτυρούν ορισμένες προσωπικότητες που θα συνεργαστούν με την Γερμανίδα πολιτικό, είναι πως η Ε.Ε είναι έτοιμη να δώσει σκληρές μάχες στο επίπεδο των εμπορικών συζητήσεων αλλά και της ρύθμισης της αγοράς τεχνολογιών.

Phill-Hogan

Πέτρος Γκόγκος

130
0

Έτσι, «γεωπολιτική» χαρακτηρίζουν την σύνθεση της νέας Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι Financial Times, σε μια προσπάθεια των ανταποκριτών του Μέσου στις Βρυξέλλες, Mehreen Khan και Jim Brunsden να αποτιμήσουν τη νέα κατάσταση.

Η επόμενη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει «σφυρηλατήσει» γράφουν την Ευρώπη για μάχες με τον Donald Trump σχετικά με τις εμπορικές και τεχνολογικές ρυθμίσεις, παρέχοντας περισσότερες εξουσίες στον ανώτατο αντιμονοπωλιακό φορέα του μπλοκ και προτρέποντας τις Βρυξέλλες να είναι ισχυρές στην αντιμετώπιση παγκόσμιων αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.

Η ίδια η Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν άλλωστε υποσχέθηκε την Τρίτη να προωθήσει μια «γεωπολιτική» επιτροπή στις Βρυξέλλες, τοποθετώντας την Μαργκρέτ Bεστάγκερ, την Δανή επικεφαλής ανταγωνισμού, να είναι ένας ισχυρός εκτελεστικός αντιπρόεδρος με εκτεταμένο ρόλο υπεύθυνο για τη ρύθμιση των αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών.

Ο γνώριμος από την προηγούμενη θητεία του με το χαρτοφυλάκιο Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, ένας από τους πιο «ορκισμένους» αντιπάλους του Brexit, έχει οριστεί ως νέος επικεφαλής των εμπορικών σχέσεων της ΕΕ - ένας ρόλος που θα τον στείλει σε διαπραγματεύσεις για οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου και να διαχειριστεί τις τεταμένες εμπορικές σχέσεις με τον Λευκό Οίκο.

Η κ. Bεστάγκερ και ο κ. Χόγκαν, «υπήρξαν ειλικρινείς υπερασπιστές των ευρωπαϊκών συμφερόντων ενάντια στον εμπορικό προστατευτισμό της Ουάσινγκτον και την κυριαρχία των αμερικανικών ψηφιακών γιγάντων στην αγορά» γράφουν οι συντάκτες.

Αμέσως μετά τον διορισμό του, ο κ. Χόγκαν έκανε λόγο για «απερίσκεπτες» εμπορικές πολιτικές εκ μέρους του κ. Trump και δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να κάνει τον πρόεδρο των ΗΠΑ «να δει το λάθος των επιλογών του».

«Ο κ. Trump έδειξε σίγουρα τη σαφή του προτίμηση στους εμπορικούς πολέμους παρά στις εμπορικές συμφωνίες. Αν διατηρήσει αυτή τη συγκεκριμένη δυναμική του προστατευτισμού, αναμένω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να διαμορφώνει συμφωνίες σε όλο τον κόσμο «, δήλωσε ο κ. Χόγκαν στο ιρλανδικό εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα RTE.

Οι διορισμοί της κ. Φον ντερ Λέγεν, πρώην υπουργό Άμυνας της Γερμανίας, που οι ηγέτες της ΕΕ επέλεξαν τον Ιούλιο ως τον επόμενο πρόεδρο της επιτροπής, αποκάλυψαν τις επιλογές της για να στελεχωθεί με την επερχόμενη επιτροπή - το πολιτικό βραχίονα της ΕΕ.

Η κ. Bεστάγκερ, που ονομάστηκε «Κυρία των φόρωνφόρος κυρία» από τον Trump, έχει ορίσει πρόστιμα ανταγωνισμού ρεκόρ στην Google και ζήτησε από την ιρλανδική κυβέρνηση να επιβάλει φόρους από την Apple. Τον Ιούνιο, ο κ. Trump δήλωσε ότι η Δανή «μισεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ίσως περισσότερο από οποιοδήποτε πρόσωπο που έχω γνωρίσει» μετά τις συγκρούσεις με τις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας.

Εκτός από την αστυνόμευση των συγχωνεύσεων και των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων για τα επόμενα πέντε χρόνια, η κ. Bεστάγκερ θα ορίσει επίσης την ψηφιακή πολιτική των Βρυξελλών ως εκτελεστικός αντιπρόεδρος στη νέα επιτροπή.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία