BACK TO
TOP
Διεθνή

Ο εμπορικός πόλεμος θέλει τουλάχιστον μια 10ετία για επίλυση

Επιφανειακή επιδιόρθωση αναμένεται να είναι οποιαδήποτε συμφωνία από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, καθώς όπως προκύπτει από δηλώσεις η κρίση είναι πιο βαθιά, ακουμπώντας θεμελιωδη ζητήματα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, οι Αμερικανοί και οι Κινέζοι αξιωματούχοι θα ξαναρχίσουν τις εμπορικές συνομιλίες στο τέλος αυτής της εβδομάδας, με λίγες όμως πιθανότητες να συμφωνηθεί κάτι τροχιοδεικτικό.

GettyImages-957378566_qqw3us

Ελισσαίος-Ιωάννης Μανιάτης

11
0


Ο εμπορικός πόλεμος έχει σκληρύνει και μεταμορφωθεί σε μια πολιτική και ιδεολογική μάχη που περνά πολύ βαθύτερα από τιμολόγια, εμπορικούς εμπειρογνώμονες, στελέχη και αξιωματούχους και στις δύο χώρες.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας είναι απίθανο να ενδώσει στις ΗΠΑ που απαιτούν ουσιαστική αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της οικονομίας της Κίνας, ενώ οι ΗΠΑ δεν θα σταματήσουν να επισημαίνουν την ύπαρξη των κινεζικών εταιρειών ως απειλές για την εθνική ασφάλεια.
Η σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσε να χρειαστεί μια δεκαετία για να επιλυθεί, δήλωσε ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Larry Kudlow στις 7 Σεπτεμβρίου. Ο Yu Yongding, ένας επιφανής πρώην σύμβουλος πολιτικής στην κεντρική τράπεζα της Κίνας, δήλωσε στο Reuters ότι η Κίνα δεν βιάστηκε να προβεί σε συμφωνία.
Οι πρόεδροι Donald Trump και Xi Jinping μπορούν να σφυρηλατήσουν μια προσωρινή συμφωνία τον Οκτώβριο για να καταπραΰνουν τις χρηματιστηριακές αγορές και να διεκδικήσουν πολιτική νίκη μετά τις συνομιλίες χαμηλότερου επιπέδου αυτής της εβδομάδας.
Ωστόσο, οποιαδήποτε τελική συμφωνία είναι "εξαιρετικά απίθανο να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τις κινεζικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις" που επιδιώκουν οι ΗΠΑ και άλλες χώρες, δήλωσε ο Kellie Meiman Hock, πρώην Αντιπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ, επίσημος και διαχειριστικός εταίρος με την McLarty Associates, κυβερνητική συμβουλευτική.
Οι διαπραγματευτές έχουν σημειώσει ελάχιστη αξιοσημείωτη πρόοδο σε πολλά σημεία διαφωνίας, καθώς οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν τον Μάιο, λένε οι πηγές που έχουν ενημερωθεί για τις συνομιλίες.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία