BACK TO
TOP
Διεθνή

Υποψήφια η Ελλάδα για την υπογραφή συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας

Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των προτάσεων που έχουν πέσει στο τραπέζι ως πιθανοί τόποι υπογραφής μίας προκαταρκτικής συμφωνίας μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Κινέζου ομόλογού του Σι Τζινπινγκ, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη διευθέτηση της σινοαμερικανικής εμπορικής διένεξης.

elladakina

12
0

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Κίνα εργάζονται με στόχο να γεφυρώσουν τις διαφορές τους στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου κάτι που θα επέτρεπε να υπογραφεί μία διμερής συμφωνία πιθανόν ακόμη και μέσα στον Νοέμβριο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει πως θα μπορούσαν να υπογράψουν τη συμφωνία με τον Σι στην Αϊόβα, πολιτεία με την οποία ο Κινέζος ηγέτης έχει ιστορικούς δεσμούς και η οποία θα είναι ανάμεσα στις πλέον ωφελημένες από την αύξηση των εξαγωγών αμερικανικών αγροτοβιομηχανικών προϊόντων στην Κίνα που θα προκύψει.

Από την πλευρά του, Κινέζος αξιωματούχος ανέφερε πως το Πεκίνο εξετάζει την πιθανότητα η συμφωνία να υπογραφτεί στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκλήρωσε χθες το ταξίδι του στην Κίνα, ενώ ο Κινέζος πρόεδρος αναμένεται να επισκεφτεί την Κυριακή στην Ελλάδα, για να ταξιδέψει στη συνέχεια για τη Βραζιλία, όπου θα συμμετάσχει σε διεθνή οικονομική σύνοδο που θα αρχίσει τη 13η Νοεμβρίου.

Ωστόσο πολλές πηγές με γνώση του περιεχομένου των εμπορικών συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας δήλωσαν πως η υπογραφή συμφωνίας στην Ελλάδα είναι μάλλον απίθανη. Έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters ανέφεραν πως μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί αίτημα για να οργανωθεί τέτοια τελετή στη διάρκεια της επίσκεψης του Σι Τζινπίνγκ.

Αμερικανικές πηγές δήλωσαν πως οι δύο πλευρές δεν αποκλείεται να επιλέξουν τελικά τη Χαβάη ή την Αλάσκα.

«Έγινε μια πρόταση για την Αλάσκα, άλλη μια για τη Χαβάη. Είμαι σίγουρος ότι οι Κινέζοι θα προτείνουν επίσης τοποθεσίες στην Κίνα» ανέφερε ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Ουίλμπουρ Ρος σε δηλώσεις του στην τηλεοπτική υπηρεσία του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg τη Δευτέρα, προσθέτοντας πως μάλλον «αυτό θα είναι το ευκολότερο ζήτημα προς διευθέτηση στην όλη διαπραγμάτευση».

Η διαφωνία για το πού θα υπογραφτεί η συμφωνία αντανακλά πάντως, όπως σχολιάζει το Reuters, τη ρευστή φύση των συνομιλιών με στόχο τον τερματισμό του εμπορικού πολέμου. Αρκετά ζητήματα κρίσιμης σημασίας δεν έχουν ακόμη διευθετηθεί οριστικά, ιδίως ο μηχανισμός ελέγχου της εφαρμογής της συμφωνίας καθώς και η έκταση της άρσης των επιπλέον δασμών που έχουν επιβληθεί στην Κίνα.

O τόπος επισφράγισης της συμφωνίας δεν είναι διόλου ασήμαντος από τη σκοπιά του πολιτικού συμβολισμού. Έπειτα από 16 μήνες αντεγκλήσεων και ανταλλαγών δασμών, κανένας από τους δύο ηγέτες δεν θέλει να δώσει εικόνα αδυναμίας στους αντιπάλους του στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό.

Η Αϊόβα θεωρείται πως είναι η επιλογή που θα προτιμούσε η κυβέρνηση Τραμπ. Πρόκειται για μία πολιτεία με πολλά αγροκτήματα και μεγάλη αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, θεωρείται μέρος της εκλογικής βάσης του Ρεπουμπλικάνου προέδρου, ενώ η συμφωνία αναμένεται να αυξήσει τις αμερικανικές εξαγωγές στην Κίνα προϊόντων που επλήγησαν στον εμπορικό πόλεμο — σόγιας, χοιρινού κρέατος και άλλων. Παράλληλα, ο Σι διατηρεί εδώ και δεκαετίες δεσμούς με την Άιοβα, όπου πήγε για πρώτη φορά το 1985, όταν ήταν ακόμη στέλεχος τοπικής οργάνωσης του Κομμουνιστικού Κόμματος, για επαφές που αφορούσαν τον πρωτογενή τομέα.

Όπως σημείωσε πηγή προσκείμενη στο Πεκίνο, η κινεζική κυβέρνηση αξιώνει να καταργηθούν ή να μειωθούν αρκετοί δασμοί, ώστε η συμφωνία να μην προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό. «Η Κίνα χρειάζεται πολιτική κάλυψη για να γίνει μια επίσκεψη στις ΗΠΑ που δεν θα είναι επίσημη», εξήγησε η πηγή, προσθέτοντας πως σε κάθε περίπτωση το Πεκίνο δεν θέλει να δοθεί η εντύπωση πως «συνθηκολογεί». Ο Σι δεν θα είχε αντίρρηση η συμφωνία να υπογραφτεί κάπου στην αμερικανική επικράτεια, πρόσθεσε η ίδια πηγή, διευκρινίζοντας πως η κινεζική κυβέρνηση θεωρεί την Ελλάδα και τις ΗΠΑ τις μοναδικές πιθανές τοποθεσίες από τη σκοπιά της ασφάλειας.

Πηγή: Reuters

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία