BACK TO
TOP
Διεθνή

Ειδικά μέτρα για τις μετακινήσεις εργατών γης παρά τους περιορισμούς εξετάζει η Γερμανία για τη συγκομιδή στο σπαράγγι

Η Γερμανία εξετάζει μέτρα για τους εποχικά εργαζόμενους από την Ανατολική Ευρώπη, προκειμένου να αποφευχθεί η έλλειψη εργατικού δυναμικού στη συγκομιδή σπαραγγιών και σε άλλους τομείς της γεωργίας μετά από ταξιδιωτικούς περιορισμούς λόγω του κορωναϊού, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας.

SRX_ASPARAGUS_HARVEST_GASCA

32
0

Η Γερμανία εισήγαγε προσωρινά συνοριακούς ελέγχους στα σύνορά της με την Αυστρία, την Ελβετία, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο και τη Δανία σε μια προσπάθεια να εξαλείψει την εξάπλωση της λοίμωξης.

Η γειτονική Πολωνία, η πηγή πολλών εποχιακών εργαζομένων της Γερμανίας και μια σημαντική χώρα διέλευσης τέτοιων εργαζομένων από άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, έχει απαγορεύσει την είσοδο αλλοδαπών στην επικράτειά της. Έχει επίσης επιβάλει 14μηνη καραντίνα στους πολίτες που επιστρέφουν στο σπίτι για να προστατεύσουν την Πολωνία από την ασθένεια.

Η γερμανική υπουργός Γεωργίας Τζούλια Κλόκερνερ, μέλος των συντηρητικών της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε σε δημοσιογράφους την Τρίτη ότι εργάστηκε για μέτρα που θα εξασφάλιζαν ότι οι εποχιακοί εργαζόμενοι θα μπορούσαν να έρχονται στη Γερμανία και να εργάζονται στους αγρούς.

Η Kloeckner δήλωσε ότι είχε ήδη συνομιλίες με τη Lufthansa για να δει εάν οι εποχιακοί εργαζόμενοι θα μπορούσαν να πετάξουν στη χώρα παρά τους περιορισμούς ταξιδιού σε ορισμένα σύνορα.

 

Η πρόταση βασίστηκε στην προϋπόθεση ότι οι εποχιακοί εργαζόμενοι πρέπει να είναι υγιείς και μπορούν να παρέχουν ιατρική απόδειξη ότι δεν έχουν μολυνθεί από τον νέο ιό, πρόσθεσε ο Kloeckner.

Μια άλλη ιδέα είναι να μειωθεί προσωρινά το χρονικό όριο για τους εποχικούς εργαζόμενους που επιτρέπεται να εργάζονται επί 70 ημέρες κατ 'ανώτατο όριο, δήλωσε ο υπουργός.

Η κυβέρνηση εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο δημιουργίας κινήτρων για τους ανθρώπους από τομείς όπου η εργασία σταματάει σήμερα λόγω των κορωναϊών, ώστε να αλλάξουν προσωρινά τη δουλειά τους και να εργαστούν στη γεωργία, πρόσθεσε ο Kloeckner.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Joachim Ruckwied προέτρεψε την κυβέρνηση να δράσει γρήγορα, υποδεικνύοντας μαζική έλλειψη εργατικού δυναμικού ενόψει της επικείμενης έναρξης της συγκομιδής σπαραγγιών και της καλλιέργειας άλλων λαχανικών.
Ο γεωργικός τομέας της Γερμανίας βασίζεται κάθε χρόνο σε 286.000 εποχικά εργαζόμενους, κυρίως από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης όπως η Πολωνία, η Ουκρανία και η Ρουμανία.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία