BACK TO
TOP
Διεθνή

Περίπλοκη περίοδος ξεκινά για τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους στα Πυρηναία

Μια απροσδόκητη συνέπεια για την ποιότητα και την ποσότητα των διάσηµων πρόβειων τυριών των Πυρηναίων, που παράγονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, έφεραν οι περιορισµοί στις µετακινήσεις κατά την περίοδο της καραντίνας ελέω της πανδηµίας, που σταµάτησε το κάψιµο της ξηρής βλάστησης και την ανάπτυξη τρυφερής χλόης στα βοσκοτόπια.

julien-lassalle-est-a

Κατσουλιέρη Αγάπη

28
0

Με το καλοκαίρι να έχει ήδη ξεκινήσει, η µετακίνηση των κοπαδιών θα έπρεπε να αρχίσει στην εύφορη κοιλάδα των Πυρηναίων, Béarn, ωστόσο οι βοσκοί της περιοχής ανησυχούν ότι ξεκινά γι’ αυτούς µια «πολύ περίπλοκη» παραγωγική περίοδος, µετά τους περιορισµούς της άνοιξης.

Οι περιορισµοί των µετακινήσεων τους ανάγκασαν να µείνουν στο σπίτι και, εποµένως, δεν υπήρξε η δυνατότητα να επισκεφθούν και να επιθεωρήσουν τα καταλύµατα τους στα βουνά, και να προετοιµαστούν για την τυροκόµηση.

Παράλληλα, αναστάλθηκε και µια προγονική πρακτική, που εφαρµόζεται για την βελτίωση των λειµώνων βλάστησης, µε άµεσες συνέπειες στην παραγωγή γάλακτος. Σύµφωνα µε την Περιφέρεια «Πυρηναίων- Ατλαντίς», όλες οι υπηρεσίες πυρκαγιάς και διάσωσης, καθώς και η χωροφυλακή, επικεντρώθηκαν αποκλειστικά στην προστασία των πολιτών, µαταιώνοντας την ελεγχόµενη καύση των υπολειµµάτων των φυτών των βοσκοτόπων.

Μάλιστα, σύµφωνα µε τον Ζουλιέν Λασάλ, κτηνοτρόφο και πρόεδρο του συλλόγου µετακινούµενων κτηνοτρόφων της εν λόγω Περιφέρειας, «µε την απόφαση αυτή θα υποβαθµιστεί η ποιότητα και η ποσότητα του γάλακτος. Όπως εξηγεί, «ο περιορισµός της µετακίνησης θα ήταν µια ιδανική ευκαιρία για το ελεγχόµενο κάψιµο της ξηρής βλάστησης, καθώς δεν υπήρχαν περιπατητές στο βουνό για δύο µήνες. Χωρίς το κάψιµο των στελεχών, τα υπολείµµατα των φυτών του περασµένου έτους δηµιουργούν µια «στρώση» στο έδαφος και η βλάστηση που καταφέρνει εκπτυχθεί είναι συνήθως ξυλώδης, και δεν έχει την ίδια αξία ως ζωοτροφών για την παραγωγή γάλακτος όσο η τρυφερή χλόη». Αυτή η «στρώση», σε συνθήκες υψηλής υγρασίας, αναδύει και µια απωθητική µυρωδιά για τα πρόβατα, τα οποία σταµατούν να βόσκουν».

 

Ακυρώθηκαν και τα φεστιβάλ τυροκοµικών προϊόντων

Η πανδηµία κατέστησε αδύνατη και τη διοργάνωση του φεστιβάλ γαλακτοκοµικών προϊόντων στο Ολορόν-Σαιντ-Μαρί, στα Ατλαντικά Πυρηναία. Κάθε χρόνο στις 1η Μαΐου διεξάγεται ένα παραδοσιακό πανηγύρι που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα, όπου εκθέτονται και διαγωνίζονται τυροκοµικά προϊόντα από τις κοιλάδες των Πυρηναίων. Πρόκειται για µια πρωτοβουλία, όπου τοπικά προϊόντα συνδεδεµένα µε την εποχική µετακίνηση κοπαδιών προωθούνται για τα άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του γάλακτος που παράγεται ειδικά το καλοκαίρι.

«Αυτή είναι µια σηµαντική στιγµή για εµάς τους κτηνοτρόφους, επειδή υπάρχει πολλή µεγάλη συµµετοχή και µας επιτρέπει να δηµιουργήσουµε συνδέσεις µε τους ντόπιους, τους τουρίστες και τους καταναλωτές. Αυτές είναι προνοµιακές στιγµές που νιώθουµε καλά», αναφέρει ο Julien Lassalle για τη µαταίωση του φεστιβάλ τυροκοµικών προϊόντων.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία