BACK TO
TOP
Διεθνή

Παρέμβαση Barnier για αποφυγή δασμών λόγω Brexit ζητούν οι εξαγωγείς

Τις βαθιές ανησυχίες των παραγωγών οπωροκηπευτικών της ΕΕ σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για μια μελλοντική εμπορική συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, και ιδιαίτερα τον αντίκτυπο που θα έχουν οι δασμοί εισαγωγής του Ηνωμένου Βασιλείου στον ευρωπαϊκό τομέα παραγωγής/εξαγωγής οπωροκηπευτικών, αποτυπώνει η FruitvageablesEUROPE, με σχετική επιστολή της προς τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ε.Ε. για το Brexit, Michel Barnier.

download_34

11
0

Όπως ανέφερε ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit – Hellas, ο σύνδεσμος είναι μέλος της πανευρωπαϊκής οργάνωσης FruitvageablesEUROPE, και εντείνονται οι ανησυχίες των εξαγωγέων για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, και κυρίως για τους δασμούς εισαγωγής του Ηνωμένου Βασιλείου.


Παρακάτω παρατίθεται αναλυτικά η σχετική επιστολή:

H FruitVegetablesEUROPE ζητά από την Ευρώπη να μη θυσιάσει τον Ευρωπαϊκο Γεωργικό κλάδο στις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι επείγουσα ανάγκη, η ΕΕ να εξετάσει εξίσου όλους τους παραγωγικούς τομείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Γεωργία, Βιομηχανία και Υπηρεσίες.
«Οι ανακοινωθέντες δασμοί θα καταστήσουν τις εξαγωγές της ΕΕ ανέφικτες στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σύγκριση με άλλες περιοχές με δασμό 0%».

  • Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο τρίτος προορισμός για τις εξαγωγές της ΕΕ, μετά τη Γερμανία και τη Γαλλία.
  • Οι παραγωγοί και οι εξαγωγείς της ΕΕ έχουν περάσει χρόνια ανοίγοντας και ενοποιώντας την premium αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου που προσανατολίζεται σε προϊόντα υψηλής ποιότητας, όπου η γεύση και η ασφάλεια είναι οι βασικές απαιτήσεις.
  • Δυστυχώς, δεν υπάρχει εναλλακτική αγορά premium για την παραγωγή της ΕΕ και η ρωσική αγορά είναι ακόμα κλειστή.
  • Η μελλοντική εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ-ΗΒ πρέπει να έχει: μια ζώνη ελεύθερων συναλλαγών με τελωνειακή και κανονιστική συνεργασία. Χωρίς τιμολόγια για φρούτα και λαχανικά της ΕΕ και γρήγορες διαδικασίες.

Βρυξέλλες 14/07/2020.

H FruitvegetablesEUROPE έχει στείλει επιστολή στον κύριο διαπραγματευτή του Brexit, Michel Barnier, προκειμένου να ανακαλέσει τις βαθιές ανησυχίες των παραγωγών οπωροκηπευτικών της ΕΕ σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για μια μελλοντική εμπορική συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, και ιδίως τον αντίκτυπο που θα έχουν οι δασμοί εισαγωγής του Ηνωμένου Βασιλείου στον ευρωπαϊκό τομέα παραγωγής / εξαγωγής οπωροκηπευτικών.

Στην επιστολή, η FruitvegetablesEUROPE υπενθύμισε ότι το ΗΒ εγκατέλειψε την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου 2020 και τώρα βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το ΗΒ παραμένει ουσιαστικά στην τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά της ΕΕ. Η βρετανική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να εγκαταλείψει την τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά. Ταυτόχρονα, το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει όσο το δυνατόν περισσότερη πρόσβαση για τα αγαθά και τις υπηρεσίες του στην ΕΕ. Τώρα, οι διαπραγματεύσεις για μια εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και του ΗΒ συνεχίζονται για αρκετούς μήνες χωρίς πραγματική πρόοδο. Εάν δεν έχει συμφωνηθεί και επικυρωθεί εμπορική συμφωνία έως το τέλος του έτους, τότε η ΕΕ αντιμετωπίζει την προοπτική δασμών κατά τις εξαγωγές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η FruitVegetablesEUROPE θεωρεί ότι η επιβολή δασμών στα οπωροκηπευτικά της ΕΕ θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις στον εξαγωγικό τομέα της ΕΕ, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο τρίτος προορισμός για τις εξαγωγές της ΕΕ, μετά τη Γερμανία και τη Γαλλία. Επιπλέον, οι εξαγωγείς της ΕΕ θα πρέπει να ανταγωνίζονται με τρίτες χώρες που εξαιρούνται από αυτόν τον δασμολογικό συντελεστή (οι ανταγωνιστές της Μεσογείου και του νότιου ημισφαιρίου έχουν ήδη προτιμησιακές συμφωνίες που υπογράφονται με δασμολογικό συντελεστή 0%) και δεν πληρούν τα κοινοτικά, υψηλής ποιότητας, κοινωνικά, περιβαλλοντικά και φυτοϋγειονομικά πρότυπα . Οι παραγωγοί και οι εξαγωγείς της ΕΕ έχουν περάσει χρόνια ανοίγοντας και ενοποιώντας την premium αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου που προσανατολίζεται σε προϊόντα υψηλής ποιότητας, όπου η γεύση, η φρεσκάδα και η ασφάλεια είναι οι βασικές απαιτήσεις. Δυστυχώς, δεν υπάρχει εναλλακτική αγορά premium για την παραγωγή της ΕΕ και η ρωσική αγορά είναι ακόμα κλειστή. Υπό αυτήν την έννοια, η FruitVegetablesEUROPE επαναλαμβάνει ότι η μελλοντική εμπορική σχέση μεταξύ της ΕΕ και του ΗΒ είναι ζωτικής σημασίας για τον τομέα των οπωροκηπευτικών της ΕΕ.

Η FruitVegetablesEUROPE ζήτησε από την ΕΕ να μην θυσιάσει τον γεωργικό τομέα της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι επιτακτική και επείγουσα ανάγκη η ΕΕ να λάβει υπόψη εξίσου όλους τους παραγωγικούς τομείς της Ευρωπαικής Ένωσης: Γεωργία, Βιομηχανία και Υπηρεσίες.

Ως εκ τούτου, η FruitVegetablesEUROPE κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαπραγματευτεί ενεργά για να φτάσει σε συμφωνία σχετικά με:

τη διατήρηση ζώνης ελεύθερων συναλλαγών με τελωνειακή και κανονιστική συνεργασία

την απουσία τιμολογίων για φρούτα και λαχανικά της ΕΕ. Σε περίπτωση μη συμφωνίας έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, θα πρέπει να εφαρμοστεί μορατόριουμ για την εφαρμογή δασμών για τα οπωροκηπευτικά της ΕΕ.

Το να θέσει σε εφαρμογή γρήγορες διαδικασίες έτσι ώστε τα έγγραφα εισαγωγών να μπορούν να υποβληθούν σε επεξεργασία σε πραγματικό χρόνο. Αυτό θα επιτρέψει τη διατήρηση της ροής των εξαγωγών της ΕΕ από φρέσκα φρούτα και λαχανικά στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα αποφευχθεί αβεβαιότητα και κερδοσκοπία στην αγορά.

Η FruitvegetablesEUROPE, ως η κύρια τομεακή ένωση της ΕΕ που εκπροσωπεί τους παραγωγούς και εξαγωγείς των οπωροκηπευτικών της ΕΕ, θα συνεχίσει να εργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο για να επιτευχθεί μια δίκαιη εμπορική συμφωνία μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένου Βασιλείου και να μειώσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της στον τομέα των οπωροκηπευτικών. Επιπλέον, η FruitvegetablesEUROPE θα συνεχίσει να προωθεί τα φρούτα και τα λαχανικά της ΕΕ μέσω της ευρωπαϊκής στρατηγικής προώθησης «CuTE - Καλλιέργεια της γεύσης της Ευρώπης».

Ο Πρόεδρος Juan Marín, President είπε:

«Η μελλοντική εμπορική σχέση μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη στον τομέα των οπωροκηπευτικών. Η επιβολή δασμολογικών συντελεστών στα οπωροκηπευτικά της θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις σχετικά με τον εξαγωγικό τομέα τηςΕυρώπης, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο τρίτος προορισμός για τις εξαγωγές της ΕΕ, μετά τη Γερμανία και τη Γαλλία ».

Inmaculada Sanfeliu, Αντιπρόεδρος Οπωροκηπευτικών της Ευρώπης και γενικός διευθυντής στην Ισπανική Επιτροπή Διαχείρισης Εσπεριδοειδών, επισημαίνει:

«Τα ανακοινωθέντα τιμολόγια του 16% για μανταρίνια, 10% για πορτοκάλια και 6% για τα λεμόνια θα καθιστούσε ανέφικτες τις εξαγωγές της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σύγκριση με άλλες καταγωγές με δασμό 0%. Το παράδειγμα του τομέα των εσπεριδοειδών στην ΕΕ μπορεί να επεκταθεί σε ολόκληρο τον τομέα των οπωροκηπευτικών της. Επομένως, τα τιμολόγια του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχουν καταστροφικές συνέπειες στον τομέα εξαγωγής φρούτων και λαχανικών της ΕΕ, καθώς δεν υπάρχει εναλλακτική premium αγορά για την παραγωγή της ΕΕ. Ακόμα περισσότερο, με τη ρωσική αγορά να είναι ακόμα κλειστή».

Alba Ridao-Bouloumié, Γενικός Γραμματέας τόνισε:

«Το ΗΒ είναι μια ενοποιημένη αγορά για παραγωγούς και εξαγωγείς της ΕΕ. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει εναλλακτική αγορά για την παραγωγή της ΕΕ. Ακόμη περισσότερο, με την αγορά της Ρωσίας που είναι ακόμα κλειστή. Κατά συνέπεια, η ΕΕ πρέπει να εγγυηθεί τη διατήρηση μιας ζώνης ελεύθερων συναλλαγών με τελωνειακή και κανονιστική συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο. Καθώς και την απουσία τιμολογίων για φρούτα και λαχανικά της ΕΕ. Επιπλέον, θα ήταν απαραίτητο να καθιερωθούν ταχείες διαδικασίες ώστε να είναι δυνατή η επεξεργασία εγγράφων των εξαγωγών σε πραγματικό χρόνο. Αυτό θα επιτρέψει την αδιάκοπη ροή των εξαγωγών της ΕΕ σε νωπαά φρούτα και λαχανικά στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα αποτρέψει την αβεβαιότητα και την κερδοσκοπία της αγοράς».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία