BACK TO
TOP
Διεθνή

Σε καθεστώς αβεβαιότητας τα αγροτικά εμπορεύματα μέσα στην επόμενη 10ετία

Η ενίσχυση των παραγωγικών δυνατοτήτων στον τομέα της γεωργίας θα οδηγήσει σε υπερπροσφορά και κατά συνέπεια σε πτώση τιμών ορισμένων κατηγοριών προϊόντων μέσα στην επόμενη δεκαετία, ενώ ενισχύει τις αβεβαιότητες και η πανδημία του κορωνοϊού.

OHEOOSA_2

Κατσουλιέρη Αγάπη

28
0

Η παγκόσμια ζήτηση για αγροτικά προϊόντα αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, ακολουθώντας την αύξηση του πληθυσμού, όμως οι ρυθμοί αύξησης της παραγωγικότητας θα μεγεθυνθούν ταχύτερα και κατά 1,4% τον χρόνο στην ερχόμενη δεκαετία, διαμορφώνοντας μια βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση των τιμών των αγροτικών προϊόντων. Παράλληλα, σημαντική είναι και η επίδραση του κορωνοϊού, που προκάλεσε «μακροοικονομικά σοκ», και ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, ασκώντας πίεση στις τιμές των αγροτικών εμπορευμάτων.

Τα παραπάνω υπογραμμίζει έκθεση για τις προοπτικές της αγροτικής παραγωγής μέχρι το 2029, την οποία συνυπογράφουν ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD) και ο Οργανισμός Γεωργίας και Τροφίμων (FAO) που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 16 Ιουλίου στο Παρίσι.

Οι επιπτώσεις του «μακοοικονομικού σοκ» αποτυπώνονται στις τιμές γεωργικών προϊόντων όπως στα φυτικά έλαια και στα ζωικά προϊόντα, ενώ θα είναι μεγαλύτερες σε βασικές καλλιέργειες, όπως το ρύζι και το σιτάρι και το καλαμπόκι.

Οι βελτιώσεις και η υψηλότερη ένταση της παραγωγής, με άξονα την τεχνολογική καινοτομία, θα οδηγήσουν σε υψηλότερη παραγωγή και σε αύξηση κατά 10% της εντατικοποίησης της γεωργικής γης, σύμφωνα με την έκθεση. Μάλιστα, περίπου 85% των εισροών στη γεωργία σε παγκόσμια κλίμακα, θα αφορούν δαπάνες για τη βελτιστοποίηση των αποδόσεων, επενδύσεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό και καλύτερες γεωργικές πρακτικές.

Παράλληλα, και ο κορωνοϊός συνέβαλε στην πτώση των τιμών στα αγροτικά προϊόντα, μάλιστα οι τιμές για το αμερικάνικο καλαμπόκι, έπεσαν στα χαμηλότερα επίπεδα της δεκαετίας, επηρεαζόμενο από το κλείσιμο των εστιατορίων τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου.

«Η πανδημία COVID-19 ασκεί άνευ προηγουμένου πίεση στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων. Ως αποτέλεσμα, είδαμε εμπόδια στις βιομηχανίες, στη γεωργική παραγωγή, στην επεξεργασία τροφίμων, στις μεταφορές και στην εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς και τεράστιες μεταβολές στη ζήτηση για ορισμένες κατηγορίες τροφίμων. Επιπλέον, οι χώρες εφαρμόζουν μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, οδηγώντας σε μια δραματική οικονομική συρρίκνωση που επηρεάζει τους αγρότες, τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο. Η πρόκληση για τις κυβερνήσεις είναι να δημιουργήσουν μια αδιατάραχτη από τις κρίσεις πολιτική, για την εύρυθμη λειτουργία του κλάδου» γράφει ο Γενικός Γραμματέας του FAO, QU Dongyu, και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, Angel Gurría, στο πρόλογο της έκθεσης.

Ορισμένες τιμές των εμπορευμάτων έχουν ανακάμψει τις τελευταίες εβδομάδες, χάρη στη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, αλλά ο FAO και ο OECD ανέφεραν ότι οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές παρέμειναν αβέβαιες.

«Οι αγορές έχουν κάνει καλή δουλειά για να ξεπεράσουν το αρχικό σοκ», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του OECD, Angel Gurría, σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου, «ωστόσο, δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού, ειδικά καθώς ο ιός εξαπλώνεται στις αναπτυσσόμενες χώρες».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία