BACK TO
TOP
Διεθνή

Διεθνής κατακραυγή εναντίον της Άγκυρας, ανησυχεί η Γερμανία

Σκηνικό έντασης στην ανατολική Μεσόγειο στήνει εκ νέου ο Ταγίπ Ερντογάν με την αποστολή του "Oruc Reis" για έρευνες σε απόσταση ανάσας από το Καστελόριζο, τορπιλίζοντας τις διερευνητικές επαφές.

merkel_erdogan

12
0

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρίσκεται την Τρίτη 13 Οκτωβρίου, τις πρώτες πρωινές ώρες, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περί τα 35 ναυτικά μίλια νότια του Καστελλόριζου.

Το σκάφος απέπλευσε, χθες, από το λιμάνι της Αττάλειας ενώ είχε για αρκετές ώρες κλειστό το σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού του.

Το στίγμα του στις 8:30 το πρωί της Τρίτης από το marinetraffic.com:

Ο Ερντογαν προκαλεί νέα ένταση με το Oruc Reis στο Καστελλόριζο - Κατάφερε να εξοργίσει και τους Γερμανούς

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν τεθεί σε συναγερμό, ενισχύονται συνεχώς και αναπτύσσονται στο σημείο που βρίσκεται παράνομα το ερευνητικό πλοίο το οποίο συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά σκάφη.

Όλα δείχνουν πως η Τουρκία θέλει να προκαλέσει ένα θερμό επεισόδιο κοντά στο Καστελόριζο προκειμένου να δημιουργήσει τετελεσμένα "γκριζάροντας" την θαλάσσια περιοχή. Η Άγκυρα επιστρέφει στο σημείο από το οποίο είχε αποχωρήσει πριν από περίπου ένα μήνα όταν όλοι νόμιζαν πως ο Ταγίπ Ερντογάν θα καθόταν στο τραπέζι του διαλόγου.

Η ανοχή που εξακολουθεί να δείχνει η Ε.Ε. και κυρίως το Βερολίνο απέναντι στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας είναι εκείνες που ουσιαστικά δίνουν στον Ταγίπ Ερντογάν το δικαίωμα να συνεχίζει τις προκλήσεις. Άλλωστε η Τουρκία κατάφερε απομακρύνοντας προσωρινά το "Oruc Reis" να πείσει την Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία, πως άλλαξε στάση. Με αυτό τον τρόπο απέφυγε τον σκόπελο των κυρώσεων, κέρδισε πολύτιμο χρόνο προκειμένου να σχεδιάσει το νέο κύκλο προκλήσεων.

Μήνυμα Μητσοτάκη σε Βερολίνο

Οι φόβοι της Αθήνας που είχε εκφράσει από την πρώτη στιγμή που ο Ταγίπ Ερντογάν άρχιζε να αποκλιμακώνει την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, επιβεβαιώθηκαν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατούσε έντονες επιφυλάξεις από την τακτική της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας προσχηματικές τις αναφορές περί διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.

Την έντονη δυσπιστία του για τις κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν την είχε μεταφέρει στους ευρωπαίους ομολόγους του και κυρίως στην Άνγκελα Μέρκελ η οποία αρνιόταν πεισματικά να αναγραφεί η λέξη "κυρώσεις" στο κείμενο συμπερασμάτων καθώς θα … ενοχλούσε τον Ταγίπ Ερντογάν.

Μητσοτάκης σε Σάρλ Μισέλ για το Oruc Reis: Θα θέσω στη Σύνοδο Κορυφής τις νέες προκλήσεις της Αγκυρας

Ο πρωθυπουργός που έχει ανακοινώσει πως θα θέσει το ζήτημα την Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής, έχει ξεκινήσει κύκλο τηλεφωνικών επικοινωνιών με ευρωπαίους ομολόγους του ενώ το απόγευμα θα συναντηθεί στο Μαξίμου με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μαας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επαναφέρει το ζήτημα των κυρώσεων που βρίσκεται στο τραπέζι μετά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής. Η Τουρκία συνεχίζει τις μονομερείς ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα είχαν αποφασίσει οι "27". "Η Τουρκία ενεργεί ως ο υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο, ενάντια στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου" δήλωσε ο Νίκος Δένδιας αμέσως μετά την Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο.

Εκτεθειμένη η Μέρκελ

Η απόφαση της Καγκελαρίας να ακυρώσει την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα, είναι ένα μήνυμα δυσφορίας στον Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο η Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς εκτέθηκε με την θέση της στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις αρχές Οκτωβρίου.

Το ζήτημα που τίθεται πλέον είναι η στάση που θα κρατήσει η Γερμανίδα Καγκελάριος την Πέμπτη αλλά και το μήνυμα που θα μεταφέρει ο Χάικο Μαας κατά την συνάντηση που θα έχει σήμερα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ερώτημα αποτελεί και η θέση που θα έχουν Ισπανία και Ιταλία οι οποίες ήταν επιφυλακτικές για το θέμα των κυρώσεων.

Διεθνής κατακραυγή εναντίον της Άγκυρας

"Λυπηρή" χαρακτήρισε την ανακοίνωση για νέα τουρκική NAVTEX "που επηρεάζει την Ελλάδα", ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέ Μπορέλ. "Η Τουρκία δεν πρέπει να έχει αρνητική συμπεριφορά, η οποία δεν οδηγεί σε αποκλιμάκωση".

Τις νέες τουρκικές προκλήσεις καταδίκασε το Παρίσι, στέλνοντας αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα πως οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να δείξει έμπρακτα τη θέλησή της για διάλογο με καλή πίστη. "Περιμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να αποφύγει νέες προκλήσεις και να δείξει έμπρακτα τη θέλησή της για διάλογο με καλή πίστη" τόνισε η εκπρόσωπος του Γαλλικού Υπουργείου Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων, Ανιές φον ντερ Μιλ.

Οι νέες προκλήσεις της Τουρκίας θα πρέπει να δημιουργήσουν στους Ευρωπαίους κρίση εκτίμησης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. "Οι νέες προκλήσεις της Τουρκίας θα πρέπει να δημιουργήσουν κρίση εκτίμησης από πλευράς Ευρωπαίων που ακόμα θεωρούν ότι με τη θωπεία θα υπάρξει υποχώρηση της τουρκικής προκλητικότητας".

Πηγή: thetoc.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία