BACK TO
TOP
Διεθνή

Επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας με τη Μόσχα

Η αμοιβαία παραδοχή ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει έναν ειδικό ρόλο στις σχέσεις της Ρωσίας με την Ε.Ε. και ότι η Αθήνα αναμένει κάποια στήριξη στις θέσεις για τις θαλάσσιες ζώνες, αναγνωρίζοντας τις περίπλοκες σχέσεις ανάμεσα σε Μόσχα και Αγκυρα, αποτελούν τα βασικά συμπεράσματα από τις επαφές που είχε στις 26 Οκτωβρίου ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. 

DOC-20201026-8777034

8
0

Από την πλευρά της Αθήνας η τουρκική παράμετρος ετέθη και δημοσίως, όπως έγινε σαφές κατά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έκανε λόγο για την Τουρκία ως έναν δρώντα ο οποίος «σε ρόλο ταραξία καταπατά τη διεθνή νομιμότητα, ναρκοθετώντας την ειρήνη σε πολλά ευαίσθητα σημεία του χάρτη». 

Εργαλειοποίηση θρησκείας

Ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα εργαλειοποίησης από την Αγκυρα της θρησκείας. «Κάτι το οποίο με προβληματίζει ιδιαίτερα είναι ότι περιβάλλει αυτήν την επιθετική της δράση με έναν θρησκευτικό μανδύα, καθιστώντας έτσι ορατό τον κίνδυνο για την αρμονική συνύπαρξη λαών και θρησκειών», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος εν συνεχεία αναφέρθηκε στη στρατηγική της Ελλάδας να κινείται βάσει του διεθνούς δικαίου και των Συνθηκών. «Το αποδείξαμε αυτό έμπρακτα υπογράφοντας συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών και με την Ιταλία και με την Αίγυπτο. Και πρέπει να σας πω ότι άκουσα με μεγάλη ικανοποίηση, κύριε υπουργέ, την πρόσφατη υπενθύμισή σας ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια αποτελεί αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα κάθε κράτους». Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας περιέγραψε την Τουρκία ως «γραφείο ταξιδίων τζιχαντιστών» και άλλων παρεμφερών αποσταθεροποιητικών στοιχείων ανά την ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Λαβρόφ αναφέρθηκε στην ιστορικότητα των σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας, δηλώνοντας ότι η Ρωσία υποστηρίζει «ενεργά» την επιθυμία της Αθήνας να γιορτάσει «με τον δέοντα τρόπο» την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Ο κ. Λαβρόφ επανέλαβε τη στήριξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην επίλυση των διαφορών με βάση το διεθνές δίκαιο. «Συμφωνούμε ότι χρειάζεται το ταχύτερο δυνατόν αποκλιμάκωση της έντασης που δημιουργήθηκε στην περιοχή, για να προχωρήσουν οι χώρες στη διευθέτηση όλων των προβλημάτων –που δεν είναι και λίγα– στην περιοχή, μέσω απευθείας διαλόγου. Αυτό αφορά και τα θέματα στο πλαίσιο της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, του 1982, όταν προκύπτουν τα ζητήματα μεταξύ των όμορων χωρών τα συμφέροντα των οποίων διασταυρώνονται και χρειάζεται να υπάρχει διευθέτηση μέσω των διακρατικών συμφωνιών», είπε ο κ. Λαβρόφ, ο οποίος υπογράμμισε ότι «αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω απευθείας διαλόγου». Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τόνισε την εγγύτητα της χώρας του στην περιοχή και επισήμανε ότι έχει «καλές, σταθερές σχέσεις με τις χώρες της περιοχής και, αν υπάρχει βούληση, ενδιαφέρον από τους εταίρους μας, είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στην ομαλοποίηση της κατάστασης».

Πρωτοβουλίες

Ο κ. Λαβρόφ αναφέρθηκε στον θρησκευτικό παράγοντα και επισήμανε ότι η Ρωσία θα προωθήσει στο Συμβούλιο της Ευρώπης, τώρα που η Ελλάδα έχει την προεδρία της Επιτροπής Υπουργών, πρωτοβουλίες που προωθούν κοινές ευρωπαϊκές αξίες. Κατέληξε λέγοντας ότι «η συμμετοχή της Ελλάδος στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ δεν εμποδίζει την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας. Βεβαίως επιθυμητό θα ήταν και η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ να μην μας εμποδίσουν να αναπτύξουμε αυτές τις σχέσεις».

Πηγή: kathimerini.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία