BACK TO
TOP
Διεθνή

Ρεκόρ ψήφων στις ΗΠΑ, σε τεντωμένο σχοινί για το αποτέλεσμα

Η 3η Νοεμβρίου είναι μια ημερομηνία-ορόσημο για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν όλα κυλήσουν ομαλά –κάτι που για πρώτη φορά τον τελευταίο ενάμιση αιώνα θεωρείται κάθε άλλο παρά εγγυημένο– πριν ξημερώσει η Τετάρτη, στην Ελλάδα θα γνωρίζουμε αν ο Ντόναλντ Τραμπ θα έχει εξασφαλίσει μία ακόμη τετραετία στον Λευκό Οίκο ή αν ο Τζο Μπάιντεν θα έχει εκλεγεί ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

_rtrmadp_0_usa-election-fundraising

3
0

Το μέγεθος του διακυβεύματος αναδεικνύεται από το γεγονός ότι ο Τραμπ επιμένει, εμπρηστικά, ότι θα ηττηθεί μόνον αν υπάρξει εις βάρος του μαζικής κλίμακας εκλογική απάτη. Κανένας προκάτοχός του δεν διέβαλλε τόσο ανερυθρίαστα την εκλογική διαδικασία. 

Για τον υπόλοιπο πλανήτη –ιδίως για την Ευρώπη, τη μεγάλη σύμμαχο της Αμερικής, και ακόμη ειδικότερα την Ελλάδα, την οποία η Τουρκία του Ερντογάν απειλεί με ολοένα και πιο κραυγαλέο τρόπο– πρόκειται για τις σημαντικότερες αμερικανικές προεδρικές εκλογές της μεταπολεμικής περιόδου. Η αδιαφορία έως και εχθρική στάση του Τραμπ απέναντι στους πυλώνες της δυτικής συμμαχίας, όπως το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ενωση, η συμπάθειά του για τους ανά τον κόσμο δικτάτορες (και ιδίως τον Τούρκο πρόεδρο), η περιφρόνησή του για θεμελιώδεις αξίες όπως η ελευθεροτυπία, η διάκριση των εξουσιών, η ίδια η έννοια της συνεισφοράς στα κοινά, η παραίτησή του από τον ρόλο της διεθνούς ηγεσίας σε κρίσεις, όλα συνηγορούν στην εκτίμηση πως η δεύτερη θητεία του θα είναι πηγή ευρύτερης γεωπολιτικής αποσταθεροποίησης.

Από την άλλη, μία νίκη του Μπάιντεν –ακόμη και καθαρή, χωρίς παρατεταμένες δικαστικές αντιπαραθέσεις και άλλα δεινά– δεν θα αλλάξει κάποιες βασικές τάσεις της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, που είχαν διαμορφωθεί πριν από το 2016: τη στροφή προς την Ασία και την αναχαίτιση της Κίνας, τη μειωμένη διάθεση για προβολή ισχύος στις παρυφές της Ευρώπης και στη Μέση Ανατολή. Η αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος, την οποία ο Μπάιντεν δεν έχει περιθώριο να αγνοήσει, διαφωνεί σχεδόν σε όλα με τον Τραμπ, αλλά συμφωνεί στην ανάγκη περιορισμού του διεθνούς στρατιωτικού αποτυπώματος των ΗΠΑ. Το αποτέλεσμα ενδέχεται να έχει σημαντική επίδραση στην πολιτική απέναντι στην Τουρκία: ο Ερντογάν έχει εξαντλήσει την υπομονή του Κογκρέσου (Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών). Ωστόσο, όπως κατέγραψε μεταξύ άλλων ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ, Τζον Μπόλτον, επανειλημμένως ο Αμερικανός πρόεδρος έχει θωρακίσει τον Τούρκο ομόλογό του από τις συνέπειες των πράξεών του.
Παραμονές της μεγάλης αναμέτρησης, η «Κ» απευθύνθηκε σε μια ευρεία γκάμα σχολιαστών, διαφορετικών ιδεολογικών προελεύσεων και πεδίων ειδημοσύνης, για να αποκτήσει μία πιο σαφή εικόνα του πώς το αποτέλεσμα θα επηρεάσει τον διεθνή ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών. Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου μέχρι πρόσφατα η αμερικανική παρουσία αποτελούσε εγγύηση σταθερότητας και όπου σήμερα η ειρήνη μοιάζει να κρέμεται από μια κλωστή.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία