BACK TO
TOP
Διεθνή

Πρόοδος Ελλάδας στο Εθνικό σχέδιο Ανάκαμψης

"Επισπεύστε τις διαδικασίες με τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας", ήταν το καθαρό μήνυμα των Βρυξελλών προς τα κράτη μέλη ώστε το φιλόδοξο σχέδιο για την ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής οικονομίας που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο, να πάρει το ταχύτερο δυνατό σάρκα και οστά.

efkeria-gia-tin-ellada-to-tamio-anakampsis

15
0

Ο επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα κ. Πάολο τζεντιλόνι,  έθεσε μετά το χθεσινή Eurogroup το χρονοδιάγραμμα: Μέχρι και τα μέσα Φεβρουαρίου θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός διαχείρισης που συμφωνήθηκε στις 18 Δεκέμβριου μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου. Αμέσως μετά, τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποβάλλουν τα τελικά εθνικά σχέδια ανάκαμψης, τα οποία θα πρέπει να οριστικοποιηθούν μετά από διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αργότερο μέχρι και το τέλος Απριλίου. Στην συνέχεια θα πρέπει κάθε τελικό, εθνικό σχέδιο ανάκαμψης να εγκριθεί από το κοινοβούλιο της κάθε χώρας. "Πρέπει τα κράτη μέλη να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ακολουθήσουν το χρονοδιάγραμμα. Είναι φιλόδοξο, αλλά είναι εφικτό" είπε ο Ιταλός επίτροπος. 

Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο συμπαραστάτη στην προσπάθεια της,  να επιταχύνει τις διαδικασίες,  ώστε να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατό η εκταμίευση πόρων. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός συμφώνησε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Λισσαβόνα με τον ομόλογο του Αντόνιο Κόστα να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε στο τέλος της εξάμηνης Πορτογαλικής προεδρίας, το Ταμείο Ανάκαμψης να παράγει έργο. 

Στο μεταξύ στην Αθήνα οι προετοιμασίες είναι εντατικές. Τις επόμενες μέρες κατατίθεται στην Βουλή τροπολογία με την οποία τα πρώτα έργα από το ελληνικό έργο ανάκαμψης θα ξεκινήσουν με εθνικούς πόρους,  αποτελώντας μέρος του ΠΔΕ και στην συνέχεια,  θα προχωρήσουν με πόρους του Ταμείου. 

Σημαντική πρόοδος έχει γίνει στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες,  για τα 200 έργα που προτείνει η Ελλάδα μέσα στο προσχέδιο του Εθνικού σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας,  ενώ και η συντριπτική πλειοψηφία των 60 μεταρρυθμίσεων που έχουν περιληφθεί στο πρόγραμμα έχουν την συμφωνία των Βρυξελλών.

Μέχρι στιγμής,  η Ελλάδα έχει διαψεύσει όσους είχαν αμφιβολίες για τον αν η χώρα μας θα είχε την ταχύτητα που χρειάζεται για να προετοιμάσει και να υλοποιήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα,  βασιζόμενοι στο κακό ιστορικό που είχε, στην αξιοποίηση κοινοτικών πόρων. Τους τελευταίους μήνες,  οι αμφιβολίες έχουν αντικατασταθεί με εύσημα για την έγκαιρη και ολοκληρωμένη προετοιμασία του Εθνικού της σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Προβληματισμός για Ιταλία και Ισπανία 

Το χθεσινό μήνυμα Τζεντιλόνι απευθύνοντας κυρίως στην δική του χώρα,  την Ιταλία και την Ισπανία. Η Ιταλία έχει μπει σε πολιτική κρίση λόγω ακριβώς των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να υλοποιήσει,  μέσω του Ταμείου ανάκαμψης αλλά και των διαφωνιών για τις αρχές διαχείρισης του Ταμείου. Αν η κυβέρνηση Κόντε,  δεν βρει την απαιτούμενη στήριξη από την Βουλή,  θα πρέπει να πάει σε εκλογές καθυστερώντας μεταξύ άλλων και τις διαπραγματεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης,  από το οποίο η Ιταλία πρόκειται αν ευεργετηθεί με πάνω από 200 δισ. ευρώ. 

Στην Ισπανία το πρόβλημα είναι κυρίως διοικητικό,  αφού δεν έχουν δηλωθεί η αρχές διαχείρισης του εθνικού προγράμματος ανάκαμψης και επιπλέον υπάρχουν και προβλήματα στην χρηματοδότησή του από εθνικούς πόρους. 

Εκτός από τους δύο αυτούς μεγάλους " πονοκέφαλους" η Κομισιόν έχει και αρκετούς μικρότερους. Αφορούν τις χώρες οι οποίες δεν έχουν ακόμη στείλει ούτε προσχέδιο για τα δικά τους εθνικά προγράμματα και άρα η διαπραγμάτευση θα πρέπει να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο και να τελειώσει μέσα σε δύο μήνες. 
Πηγή:capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία