BACK TO
TOP
Διεθνή

Μέτρα από την Κομισιόν για τις εισαγωγές μαροκινής ντομάτας, ζητά το EUCOFEL

Οι Ευρωπαίοι παραγωγοί και έμποροι φρούτων και λαχανικών εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους μέσω επιστολής.

Screenshot_2020-11-21-Incofruit-Hellas-Οι-Ισπανοι-παραγωγοι-ζητουν-επανεξεταση-του-συστηματος-των-τιμων-εισαγωγης-ντοματας-___

15
0

Της Νατάσας Σινιώρη
Η Ευρωπαϊκή Ένωση Εμπορίου Φρούτων και Λαχανικών (EUCOFEL) είναι δυσαρεστημένη με τη μη συμμόρφωση και τη μη εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται από την εμπορική συμφωνία ΕΕ – Μαρόκου. Έτσι λοιπόν αποφάσισε να στείλει επιστολή στα θεσμικά όργανα της Κομισιόν και να ζητήσει την εφαρμογή μέτρων για τις ευρωπαϊκές εισαγωγές ντομάτας από το Μαρόκο.

Η εν λόγω επιστολή εστάλη στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα. Von der Leyen και τους Επιτρόπους κ.κ. Dombrovskis (Εμπορίου), Κυριακίδη (Υγείας) και Wojciechowski (Αγροτικής Ανάπτυξης). Οι απαιτήσεις των παραγωγών τομάτας είναι σαφείς και δίκαιες. Ζητούν από την ΕΕ να παρακολουθήσει την κατάσταση και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην καταρρεύσει η ευρωπαϊκή αγορά της ντομάτας. Θεωρούν ότι η μέχρι τώρα αδράνεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο της ευρωπαϊκής αγοράς της ντομάτας.

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που το EUCOFEL και τα μέλη του εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τη συμφωνία ΕΕ – Μαρόκο. Και στο παρελθόν, έχουν αναφερθεί στις ανησυχίες που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη μέθοδο υπολογισμού της αξίας των εισαγόμενων μαροκινών ντοματών, την ανάγκη προσαρμογής της ποσόστωσης μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ (Brexit) και τον έλεγχο της ντομάτας που εισάγεται από τη Δυτική Σαχάρα. Μάλιστα το EUCOFEL θεωρεί ότι η κατάσταση επιδεινώνεται και θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή παραγωγή ντομάτας.

 

Συγκεκριμένα, οι Ευρωπαίοι παραγωγοί και έμποροι ζητούν από την ΕΕ, μεταξύ άλλων, στην επιστολή τους:

 

  • Να κάνει τροποποίηση της μεθόδου υπολογισμού που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της αξίας των ντοματών που εισάγονται από το Μαρόκο.
  • Να εφαρμόσει σωστά τη ρήτρα συνεργασίας (άρθρο 4) και το μέτρο διασφάλισης (άρθρο 7) προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική εφαρμογή της συμφωνίας.
  • Να διεξαχθούν διαβουλεύσεις με τις μαροκινές αρχές για να διασφαλιστεί η επίτευξη των στόχων που προβλέπονται από το Πρωτόκολλο.
  • Να προσαρμόσει την ποσόστωση μετά το Brexit.
  • Να παρακολουθήσει τις εισαγωγές ντομάτας από τη Δυτική Σαχάρα και να απαιτήσει πρόσθετη σήμανση ώστε να αποφευχθεί η απάτη.

Την επιστολή συνυπογράφουν η Εθνική Ένωση Παραγωγών Τομάτας Γαλλίας (AOPn Tomate de France), η Ισπανική Ομοσπονδία Παραγωγών-Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών (Fepex) και η Ολλανδική Ένωση Παραγωγών Φρούτων Λαχανικών και Μανιταριών (DPA).

Σημειώνεται ότι ο Σύνδεσμος Ελλήνων Εξαγωγέων INCOFRUIT-HELLAS, που είναι μέλος της EUCOFEL, υποστηρίζει τις θέσεις που αναφέρονται στην επιστολή προς την ΕΕ.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία