BACK TO
TOP
Διεθνή

Στην Σλοβενία η προεδρία της ΕΕ από τον Ιούλιο με αδύναμη αγροτική ατζέντα

Με την ατζέντα επί των αγροτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχει ήδη διαμορφωθεί από το καλοκαίρι του 2020 επί Γερμανών, η Σλοβενία αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου την 1η Ιουλίου, δίχως μέχρι στιγμής τουλάχιστον, να έχει εκδηλώσει φιλοδοξίες που να άπτονται της αγροτικής πολιτικής.

janssa

12
0

Με βασική προτεραιότητα τη διεύρυνση του μπλοκ με νέα μέλη από τα δυτικά Βαλκάνια, η προεδρία της Σλοβενίας γίνεται αντιληπτή ως ένα μάλλον περιπετειώδες διπλωματικά εξάμηνο, αφού ο πρωθυπουργός της χώρας, Γιάνεζ Γιάνσα, δεν έχει δώσει και τις καλύτερες εντυπώσεις στους ομολόγους του.

 «Ευτυχώς» για τις Βρυξέλλες και τον πρόεδρο του Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, λίγο πολύ η γραμμή πολιτικών μεταρρυθμίσεων που έχει υιοθετήσει το Συμβούλιο έχει ήδη διαμορφωθεί επί γερμανικής προεδρίας το περασμένο καλοκαίρι, με την Πορτογαλία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 και τώρα την Σλοβενία να λειτουργούν σε ρόλο διεκπεραιωτή.

 Σε κάθε περίπτωση και με την προϋπόθεση ότι η Πορτογαλία θα μπορέσει να εξασφαλίσει την ερχόμενη εβδομάδα μια τελική συμφωνία επί της ΚΑΠ, το φθινόπωρο και ο χειμώνας του 2021 ο φόρτος εργασίας του Συμβουλίου θα είναι αισθητά μικρότερος τουλάχιστον στο βαθμό που αφορά στα αγροτικά. Αυτό γιατί άπαξ και επέλθει τελική συμφωνία, δράση αναλαμβάνουν πλέον τα κράτη μέλη μεμονωμένα, τα οποία θα λογοδοτούν στην Κομισιόν στο κομμάτι που αφορά στην συνάφια και την υιοθέτηση των βασικών προτεραιοτήτων που προωθεί η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ.  

Στο εσωτερικό της χώρας πάντως, η πολιτική ατμόσφαιρα δείχνει μάλλον τοξική. Η δημοτικότητά του Γιάνεζ Γιάνσα έχει πέσει στο χαμηλότερο σημείο από τον Μάρτιο του 2020, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του: περίπου το 30% εκφράζει θετική γνώμη για τον πρωθυπουργό. Ο Γιάνσα, που κατηγορείται ότι «μιμείται» τον Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας, είναι θαυμαστής του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και διατηρεί κακές σχέσεις με τις Βρυξέλλες.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία