BACK TO
TOP
Διεθνή

Τόνος ανόδου στη διεθνή αγορά βάμβακος και στροφή στην πιστοποιημένη πρώτη ύλη από τη βιομηχανία

Με κάθε ευκαιρία η χρηματιστηριακή τιμή βάμβακος δίνει σήμα στην αγορά ότι η βάση των 86 σεντς ανά λίμπρα συνιστά ισχυρή στήριξη πλέον, με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις για τα συμβόλαια Δεκεμβρίου να οριοθετούν την τιμή από τα 95 σεντς έως το 1 δολάριο.

δφψρ

26
0

Ωστόσο εκφράζονται την ίδια στιγμή και πτωτικές δυνάμεις, που ανέκοψαν την προηγούμενη εβδομάδα τις προσπάθειες να σπάσει η αντίσταση των 88 σεντς.

Η γραμμή πάντως που φαίνεται ότι ακολουθούν οι Αμερικανοί παραγωγοί, υπαγορεύει εδώ και μήνες την προπώληση σε τιμές άνω των 85 σεντς ανά λίμπρα, με τις υπόλοιπες ποσότητες μεταξύ των 90 και 95 σεντς που εκτιμάται ότι θα διαμορφώσει η αγορά βάσει των υφιστάμενων δεδομένων, κρατώντας ένα μικρό ποσοστό σε περίπτωση που πράγματι οι τιμές ξεφύγουν από το όριο των 95 σεντς η λίμπρα στα συμβόλαια Δεκεμβρίου ‘21. Να σημειωθεί ότι με αντίστοιχο τρόπο κινήθηκαν και Έλληνες παραγωγοί οι οποίοι έκλεισαν συμφωνίες στα 51 έως 55 λεπτά το κιλό για το σύσπορο, υπολογίζοντας ποσοστό της επερχόμενης παραγωγής τους που αντιστοιχεί σε 250 κιλά το στρέμμα.

 

Ανάρπαστο και με δυνατή τιμή διεθνώς το πιστοποιημένο βαμβάκι

Στροφή προς βαμβάκια με πιστοποίηση βιωσιμότητας καταγράφει έκθεση του ΟΟΣΑ για τις προοπτικές βασικών αγροτικών εμπορευμάτων μέχρι το 2030, εκτιμώντας παράλληλα ότι οι ονομαστικές τιμές στο συμβατικό βαμβάκι θα κινηθούν ανοδικά, έπειτα από τον υφεσιακό κύκλο της τριετίας 2017-2020. Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, εντοπίζει μια ακόμα ενισχυτική για το βαμβάκι προοπτική η οποία έγκειται στον περιορισμό της χρήσης πολυεστέρα από τη βιομηχανία ένδυσης. Όπως σημειώνει, ήδη από το 2010 η τιμή βάμβακος βρίσκεται κατά 40% πάνω από την τιμή του πολυεστέρα, όταν όλο το προηγούμενο διάστημα από τότε που κατέστη εμπορική η χρήση πολυεστέρα την δεκαετία του 1970, η τιμή για το βαμβάκι απέκλινε το πολύ 5% από εκείνη των συνθετικών ινών. 

 

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ήδη καταγράφεται μια στροφή της βιομηχανίας στο λεγόμενο βιώσιμο βαμβάκι, το οποίο παράγεται σύμφωνα με τις προδιαγραφές που υπαγορεύουν προγράμματα όπως η Πρωτοβουλία για Καλύτερο Βαμβάκι, στην οποία συμμετέχουν μεγάλα ονόματα του κλάδου. Τέτοια είναι η περιορισμένη χρήση νερού, η πιστοποίηση βιολογικής παραγωγής και άλλων ανάλογων πρακτικών. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, αυτές οι παραγωγές άγγιξαν μερίδιο 25% στο συνολικό εμπόριο το 2018 και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω η πίτα για τα συμβατικά βαμβάκια.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία