BACK TO
TOP
Διεθνή

Με βιολογικά, γαλακτοκομικά προϊόντα η Ελλάδα θα μπορούσε να κερδίσει μερίδια στην Ολλανδία

Η Ολλανδία ήταν η 10η σημαντικότερη χώρα για την εξαγωγή τυριών από την Ελλάδα το 2020 με αυξήθηση κατά 27,5%, σμφώνα με τη βάση δεδομένων «TradeMap».

ta-nostimotera-ellinika-turia-sto-mikroskopio

18
0

Η Ολλανδία αποτελεί έναν αρκετά σημαντικό πελάτη για τις ελληνικές εξαγωγές φέτας, ενώ οι επανεξαγωγές φέτας από την Ολλανδία είναι περίπου πέντε φορές υψηλότερές από τις εισαγωγές της. Εντούτοις, το εμπορικό ισοζύγιο γαλακτοκομικών προϊόντων Ελλάδας- Ολλανδίας να είναι ιδιαιτέρως αρνητικό για τη χώρα μας,όπως σημειώνεται σε έρευνα του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στη Χάγη με τίτλο «Η αγορά των γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ολλανδία».

Σύμφωνα με την Ολλανδική Στατιστική Υπηρεσία, η Ολλανδία πραγματοποιεί όλο και περισσότερες εισαγωγές από την Ελλάδα. Μάλιστα στην κατηγορία "τρόφιμα", η αξία των εισαγωγών από την Ελλάδα είναι σχεδόν διπλάσια σε σύγκριση με πριν από δεκαπέντε έτη. Το 2020, τα ελληνικά προϊόντα στον τομέα τροφίμων σημείωσαν ρεκόρ εξαγωγών προς την Ολλανδία φθάνοντας σχεδόν στα 160 εκατ., εκ των οποίων τα γαλακτοκομικά προϊόντα ήταν αξίας 17 εκ. ευρώ. Ωστόσο, φαίνεται ότι η επανεισαγόμενη από άλλες χώρες φέτα στην Ολλανδία είναι φθηνότερη από τη φέτα που εισάγεται απευθείας από την Ελλάδα. Από την άλλη μεριά, η Ολλανδία είναι ο δεύτερος προμηθευτής γαλακτοκομικών προϊόντων για την Ελλάδα.

Δεδομένης της εικόνας των σχέσεων Ολλανδίας – Ελλάδας πρέπει να αναφερθεί πως η Ελλάδα λόγω της υψηλής ποιότητας των ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων και στο βαθμό στον οποίο είναι προσιτά λόγω τιμής, τα ελληνικά προϊόντα θα μπορέσουν να αποκτήσουν έναν πιο σημαντικό ρόλο στην αγορά «delicatessen» και «premium products». Επίσης, τα βιολογικά τυριά θα μπορέσουν να βρουν χώρο σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων, αν και προς το παρόν το μερίδιο αγοράς βιολογικών προϊόντων στην Ολλανδία δεν είναι τόσο υψηλό όσο είναι σε γειτονικές της χώρες.

Αναλυτικά όλη η έρευνα εδώ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία