BACK TO
TOP
Διεθνή

Ενίσχυση στο ελαιόλαδο και νοθεία μελιού στην ατζέντα των Σλοβένων

Με το καθιερωμένο Άτυπο του Σεπτεμβρίου, αποκτούν ξανά ρυθμό οι διεργασίες του Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, που συναντιούνται στη Σλοβενία αυτήν τη φορά, με την Ελλάδα να εκπροσωπείται από τον υφυπουργό Γιώργο Στύλιο.

51283443899_c2e8e7c3ce_c

18
0

Θεματική της συνάντησης, η διασύνδεση πόλεων και επαρχείας, με τους Σλοβένους να παρουσιάζουν στους φιλοξενούμενους τους επιτυχημένες περιπτώσεις που κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση. Ωστόσο πέραν των εθιμοτυπιών, το υπόλοιπο τετράμηνο του 2021 φέρνει πιεστικές απαιτήσεις στο τραπέζι των υπουργών. 
Ανοιχτά μέτωπα με τη χρηματοδότηση αποζημιώσεων σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις ανά την Ευρώπη, καθώς και μια μεταρρυθμιστική ατζέντα που έρχεται να καλύψει εκκρεμότητες σε πεδία ενδιαφέροντος, όπως η μελισσοκομία, η οποία επισκιάστηκε από τις διαπραγματεύσεις της επερχόμενης ΚΑΠ, έρχονται να γεμίσουν την ατζέντα Συμβουλίου της ΕΕ και Κοινοβουλίου κατά τους επόμενους μήνες του 2021.

Η συχνότητα και η ένταση των καταστροφών στην αγροτική παραγωγή του μπλοκ από ακραία καιρικά φαινόμενα, φαίνεται ότι διαμορφώνει πλέον μια κρίσιμη μάζα προβληματισμών και οικονομικών επιπτώσεων που δεν μπορεί να καλυφθεί από έκτακτες κρατικές ενισχύσεις, με τον διάλογο για τον εκσυγχρονισμό του αποθεματικού κρίσεων να φουντώνει.

Την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου, οι υπουργοί γεωργίας της ΕΕ θα συναντηθούν στο Κρανζ της Σλοβενίας, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, όπου στο πλαίσιο του άτυπου συνεδρίου θα ορίσουν μέσες άκρες και την ατζέντα των συζητήσεών τους μέχρι και τον Δεκέμβριο, οπότε και λήγει η θητεία της Σλοβένικης προεδρίας της ΕΕ.

Αναμένεται ότι η ελληνική αντιπροσωπεία θα επαναφέρει το ζήτημα χορήγησης έκτακτης ενίσχυσης στους ελαιοκαλλιεργητές της χώρας, αίτημα το οποίο είχε μεταφέρει και στο τελευταίο ουσιαστικό Συβμούλιο των περασμένο Ιούλιο. Αν και τότε πέρασε με ψιλά γράμματα από τις συνομιλίες, δεδομένης και της απουσίας κάποιου στελέχους από το υπουργείο της Βάθη, το ζήτημα της ενίσχυσης των παραγωγών είναι φλέγον, με τον ελαιοκομικό κόσμο της χώρας να αναμένει εντός των επόμενων μηνών κάποια εξέλιξη. Η ζημιά στον ελληνικό ελαιώνα είναι άλλωσε άνευ προηγουμένου, όπως μεταφέρουν παραγωγοί στην Agrenda, ενώ ο συνδυασμός παγετού, καύσωνα και ξηρασίας είναι ένα μείγμα που δύσκολα καλύπτεται από τον μηχανισμό του ΕΛΓΑ παρά το γεγονός ότι έκοψε από 50% μέχρι και 100% το μέγεθος της νέας σοδειάς.

Η προώθηση και διεκδίκηση θετικής ανταπόκρισης στο εν λόγω αίτημα, θα κρίνει και το κατά πόσο η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μπορεί πράγματι να παρέμβει στην αγροτική πολιτική της Ευρώπης ή εάν εξ αρχής το αίτημα που κατέθεσε ήταν κυρίως για εσωτερική κατανάλωση.

Αντίστοιχα αιτήματα πάντως έχουν καταθέσει τους τελευταίους μήνες και οι αντιπροσωπείες άλλων χωρών, με τις χώρες της Δύσης να καλούνται να αντιμετωπίσουν τις καταστροφικές συνέπειες των πλημμυρών, τον ευρωπαϊκό Νότο να έχει «ψηθεί» από τον καύσωνα και την ξηρασία των καλοκαιρινών μηνών, ενώ σε όλο το μπλοκ το κόστος των ζωοτροφών έχει λυγήσει τους κτηνοτρόφους.

Η επαναπροσέγγιση του τρόπου αξιοποίησης του αποθεματικού κρίσης, θα βρεθεί ψηλά στη λίστα της Σλοβένικης προεδρίας, με την χώρα να έχει δρομολογήσει μεταξύ άλλων και την προώθηση ατζέντας για την προστασία από νοθεία και προώθησης των προϊόντων μέλισσας. Η Σλοβενία, έχοντας εξασφαλίσει τις γεωγραφικές ενδείξεις για το μέλι της, θα επιχειρήσει να προωθήσει διαχρονικά αιτήματα του μελισσοκομικού κλάδου της Ευρώπης. Βασικό ζητούμενο, έπειτα και από πρόσφατο πόρισμα της Europol το οποίο ήρθε στο φως της δημοσιότητας και αποκαλύπτει το πόσο ευάλωτος είναι ο κλάδος σε φαινόμενα νοθείας και απάτης, αρκετοί είναι αυτοί -μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της Cogeca, Ραμόν Αρμενγκόλ- που αναμένουν πως η Σλοβενία θα επιχειρήσει να περάσει μια μεταρρύθμιση με στόχο να ατσαλωθεί η αλυσίδα εφοδιασμού μελιού από αθέμητες πρακτικές.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία